Aprofitant la celebració del Dia de la Diversitat Biològica, aprendrem més sobre un dels mètodes més eficaços per millorar la biodiversitat a les ciutats: les caixes niu

 

Les caixes niu

Què és una caixa niu i per a què serveix?

Una caixa niu és una cavitat artificial feta per a que diferents animals hi facin el niu o hi trobin refugi. Habitualment els ocells, els ratpenats i altres animals utilitzen els forats naturals que hi ha als troncs dels arbres més vells. A les ciutats no trobem arbres vells i als boscos, degut a la tala excessiva, cada cop n’hi ha menys. Si els ocells no troben lloc on fer el niu, es redueix la seva població, amb els problemes que això pot suposar als ecosistemes i a nosaltres.

Per compensar aquest fet, podem col·locar caixes niu als parcs i als jardins de les ciutats ja que fa que els ocells i altres animals trobin refugi en un ambient que els sol ser hostil.

Imatge  de caixa niu en un arbre
ocell a la porta d'una caixa niu

Totes les caixes serveixen?

Definitivament no. Cada tipus d’ocell i de mamífer prefereix caixes amb característiques diferents, tant de mida, forma i col·locació. Han d'estar fetes amb materials naturals, sense utilitzar cap producte químic, i sense dibuixos ni colors llampants. L'objectiu és imitar el que ells troben a la natura per a que se sentin segurs i que els depredadors no hi puguin accedir. Al nostre municipi tenim aquestes:

caixa niu per a ratpenats
Caixa niu per a ratpenats
imatge caixa niu mallerengues i pardals
Caixa niu per a mallerengues i pardals
imatge caixa niu per a gamerussos
Caixa niu per a gamerussos
imatge caixa niu per a eriçons
Caixa niu per a eriçons

Ens beneficia la seva instal·lació?

Tant els ratpenats com els ocells que fan el niu en aquestes caixes són insectívors, això vol dir que mengen insectes. A l’estiu, consumeixen gran quantitat de mosques i mosquits i en redueixen les poblacions notablement. Gràcies a això es pot evitar l'ús d’insecticides i repel·lents d’insectes, i fer un tractament més ecològic dels espais naturals de la ciutat.

ocell a la porta de caixa niu

Sabies què?

Les caixes niu s’han de netejar un cop l’any, quan acabi la temporada de cria, per deixar-la llesta per a l’any vinent.  A vegades quan es fa aquesta revisió es poden trobar altres tipus d’animals refugiant-se: com rosegadors, llangardaixos, abelles o aranyes.

operaris manipulant caixa niu

Programa municipal de Protecció i Recuperació de la Fauna Salvatge

Amb la finalitat de protegir la biodiversitat de Santa Coloma de Gramenet, el Servei de Medi Ambient i Higiene Ambiental ha instal·lat desenes de caixes niu per tot el municipi que donen refugi a aquests animals. Si passeu per l'aula ambiental Isabel Muñoz del Parc de Can Zam, podreu observar com en la seva estructura ja porta incorporades caixes niu per a ocells insectívors i ratpenats.

A més, des d'Ecometròpoli s'organitzen activitats educatives dirigides a la ciutadania per poder construir-ne més i així augmentar l'estoc de caixes niu del municipi.

Caixa niu de paper

Avui ens decorarem l’habitació amb caixes niu de paper!

Materials:

  • Paper
  • Tisores
  • Cola
  • Fil o cordill

Elaboració: 

Imprimim la plantilla que hi ha adjunta en aquesta publicació, retallem-la, dobleguem-la per la línia de punts i enganxem-la per les pestanyes. 

Un cop seca li podem passar un fil o cordill pel forat marcat a la part superior i penjar-ho a la nostra habitació!

Podem imprimir-ho en color o en blanc i negre i pintar-ho al nostre gust. En el cas de no tenir impressora podem calcar-ho en un paper directament des de la pantalla de l’ordinador.