Els mamífers van aparèixer durant el Juràssic, a l'era dels dinosaures, fa uns 200 milions d'anys.  A l’actualitat s’han descobert prop de 6.400 espècies vivents. Es poden trobar a tots els continents, els oceans i les illes del món ja que han colonitzat gairebé tots els hàbitats del planeta.  Avui aprendrem més sobre aquest grup al que pertanyem nosaltres, els humans.

Els mamìfers

Imatge d'un gat

Com són?

Són animals vertebrats (amb esquelet intern constituït per ossos) i amb el cos recobert de pèl, excepte els cetacis (dofins i balenes) que només presenten creixement capil·lar a l’estat embrionari. Aquest pelatge ajuda a la termoregulació, a la comunicació entre individus i  a la protecció d’òrgans sensorials (com les celles o les pestanyes). Alguns pèls especialitzats tenen altres funcions, com les vibrisses  que ajuden al sentit del tacte o les punxes d’algunes espècies que els serveixen de protecció.

Presenten glàndules mamàries que secreten llet per alimentar les cries i una orella mitjana formada per tres ossos.

Com respiren?

Tots els mamífers tenen respiració pulmonar i, per tant, tenen pulmons per agafar l’oxigen de l’aire i fer-lo arribar a la sang. Alguns grups que viuen a l’aigua, com ara els cetacis, de tant en tant han de sortir de l’aigua per expulsar i agafar aire per l’espiracle.

Reproducció

La majoria són animals vivípars, que vol dir que es desenvolupen en el ventre de la mare, excepte els monotremes que posen ous (són ovípars). 

Entre els vivípars podem diferenciar dos grups: els marsupials que donen a llum cries poc desenvolupades i els placentaris poden tenir cries més desenvolupades gràcies a la seva placenta més evolucionada.

Les cries de tots aquests grups durant els primers mesos de vida s’alimenten de la llet materna, per tant, han de romandre un temps amb la mare. Durant aquest temps aprofiten per fer alguns aprenentatges.

Imatge de neixament de mamífer
Imatge de cangur amb cria
Imatge de cabra

Grups de mamífers

 • Prototeris o Monotremes (ornitorinc i equidnes): posen ous i els incuben.

 • Metateris o Marsupials (cangurs, uombats, numbats, bàndicuts, opòssums i afins): donen a llum cries poc desenvolupades. Només el 50% tenen marsupi, una bossa present a les femelles per a protegir a les cries nounades. Amb dos úters. 

Imatge d'un ornitorrinc
Ornitorrinc (Ornithorhynchus anatinus)
Imatge d'edquina
Equidna de mussell curt (Tachyglossus aculeatus)
Imatge d'un coala
Coala (Phascolarctos cinereus)
Imatge de cangur vermell
Cangur vermell (Macropus rufus)
Imatge d'un opossum
Opòssum (Didelphis virginiana)
Imatge d'un diable de Tasmània
Diable de Tasmània (Sarcophilus harrisii)
 • Euteris o Placentaris (la resta de grups): donen a llum cries més desenvolupades. Amb un úter.Imatge d'un ós formiguer
Ós formiguer (Myrmecophaga tridactyla)
Imatge d'un capibara
Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris)
Imatge d'un lèmur
Lèmur de cua anellada (Lemur catta)
Imatge d'un tigre
Tigre (Panthera tigris)
Imatge d'una girafa
Girafa (Giraffa camelopardalis)
Imatge d'un elefant
Elefant africà (Loxodonta africana)
Imatge d'un òrix
Òrix del cap (Oryx gazella)
Imatge de dofins a l'aigua
Dofí mular (Tursiops truncatus)

El més gran i el més petit del món

El mamífer més gran és l’animal més gran del planeta, la Balena blava (Balaenoptera musculus) que poden arribar als més de 26 metres de llarg i a les més de 120 tones. El més petit és el Ratpenat de nas porcí (Craseonycteris thonglongyai) de l’oest de Tailàndia i el sud-est de Birmània que pesa 2gr i mesura menys de 3cm.

Imatge d'una balena
Imatge d'un ratpenat

Problemàtiques de conservació

La UICN, en la seva Llista d'espècies animals en perill d'extinció consultada al juny de 2020, assenyala 1.246 espècies de mamífers amenaçades a causa principalment de la pèrdua d'hàbitats per la seva transformació en zones agrícoles o poblats, la caça i el tràfic d’espècies, la destrucció de l'equilibri natural amb la introducció d'espècies invasores, la contaminació i el canvi climàtic.

Nosaltres som mamífers?

Nosaltres, els humans, encara que no ho pensem massa també som animals i mamífers, tenim moltes característiques que ho corroboren. A continuació veurem tots els trets que ens apropen als nostres parents. 

 • Tenim un esquelet intern
 • Tenim el cos recobert de pèl
 • Abans de néixer, ens desenvolupem dins del ventre de la nostra mare
 • Quan som bebès ens alimentem de la llet de la nostra mare
 • Tenim tres ossos a l’orella mitjana (l’estrep, el martell i l’enclusa)
 • Respirem gràcies als nostres pulmons
Imatge d'una dona embarassada
Imatge d'un bebé lactant
Imatge d'una nena petita

Mamífers colomencs

Imatge d'una guineu
Guineu (Vulpes vulpes)
Imatge d'una fagina
Fagina (Martes foina)
Imatge d'un porc senglar
Porc senglar (Sus scrofa)
Imatge d'un conill
Conill (Oryctolagus cuniculus)
Imatge de ratolí medirerrani
Ratolí mediterrani (Mus spretus)
Imatge d'un esquirol
Esquirol (Sciurus vulgaris)
Imatge de ratpenat comú
Pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus)
Imatge de musaranya
Musaranya comuna (Crocidura russula)
Imatge de ratolí de bosc
Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus)
Imatge d'un eriçò
Eriçó fosc (Erinaceus europaeus)

Pla de Biodiversitat urbana

El Servei de Medi Ambient i Higiene Ambiental dins del Programa Municipal de Protecció i Recuperació de la Fauna Salvatge realitza accions per a ajudar a les nostres espècies autòctones, com la instal·lació de caixes niu per a eriçons i per a ratpenats o la creació de zones verdes respectuoses amb la fauna. A més, des d’Ecometròpoli, es realitzen activitats educatives dirigides a la ciutadania per a poder donar a conèixer la nostra fauna i conscienciar sobre la seva protecció.

Imatge d'una caixa niu
Imatge d'una caixa niu a un arbre

DISC ANIMAL

Quin és el vostre mamífer preferit? Us ensenyem a fer-lo reutilitzant discos compactes que estiguin espatllats!

Material:

 • Discos compactes espatllats
 • Retalls (feltre, cartolina o roba)
 • Taps d’ampolles
 • Tisores
 • Cola blanca o silicona 
 • Retoladors 

Elaboració: 

Pensant en quins animals voldrem crear, retallarem els materials escollits (feltre, cartolina o roba) donant forma a les parts del cos necessàries, com ulls, orelles, banyes i/o llengua, depenent de cada cas. Tot seguit, ho enganxarem amb cola blanca o silicona damunt del disc i esperarem a que estigui ben sec.

Farem el mateix amb el nas, utilitzant el tap d’ampolla que més ens agradi (valorant quina mida i color escau més, segons el nostre propi gust). Per acabar, perfilarem els detalls més petits (pigues o un somriure, per exemple) amb els retoladors.

*Consell: si voleu que no es vegi la part de davant del disc, enganxeu-ne dos. Així també obtindreu un resultat més gruixut. 

Imatge de manualitat