Els primers rèptils van aparèixer fa aproximadament uns 315 milions d'anys, durant el Carbonífer. A l’actualitat hi ha més de 10.000 espècies diferents. Es poden trobar a tots els continents excepte a l’Antàrtida. Endinsem-nos en el seu fascinant món.

Els rèptils

Imatge parcial d'un rèptil

Com són?

Són animals vertebrats (amb esquelet intern constituït per ossos) i tenen una pell dura, seca i escamosa (recobert d’escates) que els ofereix protecció contra la dessecació i els danys físics. Hi ha dos tipus d’escates: els escatosos tenen escates aplanades, imbricades i amb muda completa, i els quelonis i els cocodrils tenen escates independents, col·locades una al costat de l’altra i sense mudes. Aquestes escates són molt diferents a les que tenen els peixos.

Com respiren?

Tots els rèptils utilitzen pulmons per a respirar i normalment no tenen respiració cutània. Les úniques excepcions són les tortugues aquàtiques que han desenvolupat una pell més permeable i brànquies a la regió anal en algunes espècies, encara que depenen molts dels seus pulmons.

Reproducció

La major part de les espècies reptilianes són ovípares (ponen ous), però moltes espècies d'escatosos, tanmateix, són capaces de donar a llum per mitjà de l'ovoviviparitat (retenció dels ous) o la viviparitat (cries que neixen sense necessitat d'ous calcificats i s'alimenten a traves d'una placenta, igual que els mamífers). La fecundació és interna, que vol dir que el mascle introdueix les cèl·lules sexuals dins del cos de la femella.

Imatge d'una cria de cocodril

Grups de rèptils

  • Testudins (tortugues): protegits amb la seva característica closca o cuirassa.

D'esquerra a dreta: Tortuga verda (Chelonia mydas), Tortuga de Florida (Trachemys scripta) i Tortuga mediterània (Testudo hermanni)

Imatge de tortuga verda
Imatge de tortuga de florida
Imatge de tortuga mediterrània
  • Crocodilis (cocodrils): són els rèptils actuals més grans i els parents vius més propers de les aus. 

D'alt a baix: Cocodril del Nil (Crocodylus niloticus) i  Gavial o Cocodril del Ganges (Gavialis gangeticus)

Imatge cocodril del nil
Imatge de cocodril del Ganges
Imagte de Tatuara rèptil
  • Esfenodonts: una sola espècie al món, la Tuatara (Sphenodon punctatus), un rèptil molt primitiu que viu en galeries excavades a Nova Zelanda.

  • Escatosos (sargantanes, serps i amfisbènids): és el grup més nombrós i es caracteritzen per la muda de la seva pell. Alguns no tenen potes.A dalt, d'esquerra a dreta: Dragó de Komodo (Varanus komodoensis) i Cobra reial (Ophiophagus hannah). A baix, d'esquerra a dreta: Camaleó comú (Chamaeleo chamaeleon) i Serpeta cega (Blanus cinereus)

Imatge de dragó de comodo
Imatge d'una cobra reial
imatge de camaleó comú
Imatge de serpeta cega

El més gran i el més petit del món

El Cocodril marí (Crocodylus porosus) és el més gran rèptil del mon, pot assolir una llargada de sis metres i pesar més de 1.000 kg. El més petit és un dragó minúscul anomenat “Sphaerodactylus ariasae” que només mesura 1,6 cm de llargada i viu en un parc natural de la República Dominicana. 

Imatge d'un cocodril marí
Imatge del rèptil més petit del món

Problemàtiques de conservació

La UICN, en la seva Llista d'espècies animals en perill d'extinció consultada al juny de 2020, assenyala 1.408 espècies de rèptils amenaçades a causa de la destrucció dels seus hàbitats, el canvi climàtic, la caça furtiva i la introducció d’espècies invasores.

Origen i evolució dels rèptils

El nom de “rèptils” que utilitzem habitualment no té rigor científic ja que la seva definició no té compte tots els seus descendents actuals. Aquest grup va aparèixer al Carbonífer, una era on els amfibis eren els dominants. Però el clima es va tornar més fred i sec i els rèptils van començar a dominar diferents territoris ja que estaven més adaptats que els amfibis. Durant els milions d’anys següents, els rèptils van anar evolucionant i es van diversificar en dos grans grups: els sinàpsids (rèptils mamiferoides) avantpassats dels mamífers actuals i els sauròpsids (rèptils autèntics) que inclou els rèptils marins prehistòrics (ictiosaures, plesiosaures, etc.), els escatosos, els esfenodonts, els testudins i els arcosaures (crocodilis, pterosaures i dinosaures, aquests últims els avantpassats de les aus).

Rèptils colomencs


Imatge d'una serp d'aigua
Serp d’aigua (Natrix maura)
Imatge d'una serp verda
Serp verda (Malpolon monspessulanus)
Imatge d'una serp blanca
Serp blanca (Zamenis scalaris)
Imatge de sargantana ibérica
Sargantana ibèrica (Podarcis hispanica)
Llangardaix ocel·lat (Timon lepidus)
Imatge de sargantana cuallarga
Sargantana cuallarga (Psammodromus algirus)
Imatge d'un dragó comú
Dragó comú (Tarentola mauritanica)
imatge d'un dragó rosat
Dragó rosat (Hemidactylus turcicus)
imatge de vidriol
Vidriol (Anguis fragilis)
Imatge de tortuga de rierol
Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)

Pla de Biodiversitat urbana

El Servei de Medi Ambient i Higiene Ambiental dins del Programa Municipal de Protecció i Recuperació de la Fauna Salvatge realitza controls de les poblacions d’espècies exòtiques per a poder protegir la fauna autòctona de Santa Coloma.

A més, des d’Ecometròpoli, es realitzen activitats educatives dirigides a la ciutadania per a poder donar a conèixer la nostra fauna i conscienciar sobre la seva protecció.

Tortuga de Florida (Trachemys scripta): hi ha dues varietats, una amb les galtes vermelles i una altra amb les galtes grogues. Les dues són molt perjudicials pels nostres ecosistemes ja que embruten l'aigua, s'alimenten de la nostra fauna aquàtica i fan desaparèixer les nostres tortugues.

Imatge de tortuga de florida
Imatge de tortuga de florida
Imatge de llargandaix fet de trencadís

Llangardaix de trencadís

Avui recrearem un dels llangardaixos més famosos de Catalunya, el de trencadís del Parc Güell, d’Antoni Gaudí.  

Materials:

  • Papers de colors
  • Ulls adhesius
  • Tisores
  • Cola

 

 

Elaboració: 

El primer que farem serà dibuixar la silueta d’un llangardaix, de la mida que vulguem, i la retallarem. Tot seguit retallarem trossets de papers de colors. Podem utilitzar fotografies de revistes o diaris, així li donem una segona vida al paper.

Quan tinguem el trossets de paper els anirem enganxant a la silueta del llangardaix com si fos un trencaclosques. Un cop acabat podem enganxar-li els ulls adhesius i ja tenim la nostra obra d’art!