L'ORENETA CUABLANCA
Tothom sap que les orenetes indiquen l'arribada de la primavera, i amb aquesta activitat nosaltres li volen donar una benvinguda ben especial. Quina tipus d'oreneta ens visita cada any a la nostra ciutat? Avui us presentem l'oreneta cuablanca, no us ho perdeu!
Qui és?
L'oreneta cuablanca (Delichon urbicum), mereix una especial atenció per la seva implantació en el nostre municipi i la importància que té dintre de l’ecosistema de la nostra ciutat.
És tracta d’una espècies migradora que cada any arriba a la nostra ciutat i s’instal·la des de finals de febrer fins a l’octubre.
És una de les espècies amb les que més interaccionem, ja que fa el seus nius a les façanes, aprofitant l’ampit de les finestres o sota diferents sortints, a vegades en grans colònies.
Com és?
És de color negre amb brillantors blavoses, i la panxa i la gola blanques. La cua és més curta i menys forcada que la de l'oreneta comuna (Hirundo rustica), la qual té la gola roja i no pas blanca.
Què menja?
L’oreneta cuablanca és una au insectívora voraç, sobretot de quironòmids (una mena de mosquits que no piquen i que són abundants al voltant del riu), i és un bon indicador de qualitat ambiental.
Una sola oreneta pot menjar uns 5 -6 grams diàris de mosquits, equivalent a 50.000 mosquits en tot un estiu.
Nidificació
L’oreneta cuablanca és monògama, viu en parella, i forma colònies de varis nius concentrats.
Fan el niu de fang i herbes en una setmana o aprofiten els nius d’anteriors temporades. Posen uns 4 ous que coven durant 15 dies i els pollets no surten del niu fins que envolen, normalment 30 dies més tard. Acostumen a fer entre una i dos postes en la mateixa temporada.
La normativa municipal establert que no es poden malmetre els animals, els nius ni els ous.
És imprescindible la col·laboració de la ciutadania per tal de detectar nous nius i poder protegir-los adequadament
Que fem al municipi?
EL PROGRAMA MUNICIPAL DE PROTECCIÓ I RECUPERACIÓ DE LA FAUNA SALVATGE
Per tal de protegir les diferents espècies rupícoles (orenetes, falciots i ballesters) presents a la nostra ciutat, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet realitza censos d’aquestes aus dins del programa de protección i recuperació de fauna salvatge. Aquest es troba emmarcat dins del Pla de biodiversitat urbana.
En aquests estudis hem pogut observar que:
- A la ciutat habiten més de 400 parelles d’oreneta cuablanca.
- Aquestes parelles s’organitzen en colònies, la més nombrosa formada per 72 parelles.
- Hi ha 597 mitgeres amb alta probabilitat d’estar ocupades per falciots o ballesters (en 10 d’elles s’ha pogut comprovar la reproducció de ballesters).
- S’ha calculat una població de 500 parelles de ballester atesa a la quantitat d’individus que es veuen sobrevolant la ciutat.
Per conèixer tots els detalls, us convidem a veure el documental "Orenetes i falciots. Edificis vius, Santa Coloma de Gramenet ciutat viva" de David Perpiñán.
Podem fer l’activitat en família i fer competicions per veure de qui és l’oreneta que arriba més lluny!
MANUALITAT
Aquesta manualitat és molt senzilla i amb materials que tots tenim a casa
Necessitarem:
- Fulls de paper
- Llapis
- Colors
- Tisores
Elaboració:
- Començarem imprimint o calcant de la pantalla de l’ordinador la plantilla de l’oreneta,tantes com vulguem!
- Quan la tinguem en paper la retallarem i la pintarem per dalt i per baix com una autèntica oreneta, blanca i negra.
- Tot seguit doblegarem per la línia de punts fent que les ales quedin cap a dalt i ja la tenim llesta per volar!