Fem una serp amb mitjons

Les serps són una de les espècies del planeta que generen més emocions juxtaposades entre les persones. Hi ha qui es fascinen amb elles i d'altres que no poden escoltar el seu nom per la ràdio.

El que és important saber és que les serps tenen un paper primordial en l'equilibri ecològic del seu hàbitat i cal preservar-les. Avui coneixerem la Serp Verda, una de les més grans del nostre territori.

La serp verda

A Catalunya podem trobar 11 espècies diferents de serps, de les quals la més gran és  la serp verda (Malpolon monspessulanus), que pot arribar a mesurar més de 2 metres de llarg. Les femelles, que són una mica més petites que els mascles, ponen de 3 a 15 ous un cop a l’any.

Quin és el seu hàbitat?

Tot i que prefereix viure al terra, pot nedar i enfilar-se als arbres amb força facilitat. Sol viure en llocs amb pocs arbres però amb vegetació abundant i li agraden les temperatures altes i prendre el sol en llocs descoberts.

Atenció!!

És una serp verinosa, el verí de les serps serveix per a immobilitzar a les preses. Si veieu alguna no cal apropar-se ni tocar-la. 

Si se sent amenaçada i no pot fugir, bufa i mossega repetidament de forma instintiva tot i que la posició dels ullals a la boca fa que difícilment puguin injectar verí a les persones i, si ho fan, les conseqüències no solen ser greus.

AIxò és degut per l'escassa toxicitat del verí i per un sistema d'inoculació més pensat per matar presses que no pas per defensar-se, les seves mossegades no revesteixin de perill per l'home.

Què menja?

Té molt bona vista i busca activament a les seves preses que són petits mamífers, aus i rèptils.

Qui són els seus depredadors?

Els seus depredadors són alguns mamífers i rapinyaires però sobretot es veu amenaçada per l’ésser humà, que no sap que és l’encarregada a la natura de controlar les poblacions de ratolins per a que no esdevinguin una plaga.

Habiten al nostre municipi?

És una espècie habitual a la Serralada de Marina i ocasional al riu Besòs. Altres espècies també les podem trobar al riu Besòs com és la serp d’aigua o escurçonera (Natrix maura)

  • Animeu-vos i recreeu les vostres serps amb titelles de mitjons. Poden sortir titelles molt divertides d'un mitjó avorrit


Titelles amb mitjons

Avui aprendrem a  fer un titella reutilitzant roba vella, en el nostre cas farem una serp però podem fer els personatges que vulguem, fins i tot un drac aprofitant que va ser Sant Jordi! Jugar a titelles és molt divertit, ens podem inventar mil històries si deixem volar la nostra imaginació!

Materials:

  • Mitjó 

  • Paper

  • Retoladors

  • Tisores

  • Cola o fil i agulla

 

 

Elaboració:

  • Agafarem un mitjó que s’assembli al clor de les serps, pot ser verd, marró o de ratlles. 

Si no en tenim cap així no passa res, les serps de coloraines també són molt divertides!

No cal que sigui un mitjó vell, podem fer servir un mitjó dels que ens posem cada dia ja que no el farem malbé. 

  • Tot seguit agafarem el paper i els retoladors, dibuixarem una llengua de serp i uns ulls i ho retallarem.

  • Per enganxar-ho al mitjó podem fer servir una punteta de cola (blanca o de barra) o bé fer-hi una puntada amb fil.

 

 

Podem inventar-nos els titelles que voguem per crear la nostra història i fer que la nostra serp visqui un munt d’aventures!