El 5 de juny es celebra el dia mundial del Medi ambient amb la finalitat d'animar a les persones a convertir-se en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu ja que són fundamentals per a canviar les actituds en relació als temes ambientals.

Dia Mundial del Medi Ambient

Quan pensem en el medi ambient el primer que ens ve al cap són boscos verds i animals salvatges, però va més enllà de tot això. El medi ambient és un conjunt equilibrat d’elements que engloben la natura, la vida, els elements artificials, la societat i, fins i tot, la cultura que existeixen en un espai i temps determinat. Els humans som els éssers vius que més intervenim en el medi ambient, ja que l’explorem, el modifiquem i fem ús dels seus recursos per assolir el nostre benestar general. Malgrat això, l’activitat humana afecta de manera negativa el medi ambient, n’esgota els recursos naturals, extingeix flora i  fauna, augmenta els nivells de contaminació ambiental i un llarg etc. El creixement demogràfic és continu i els recursos naturals es consumeixen de forma desmesurada i es troba a les nostres mans intentar minimitzar la situació i fer tot el possible per conservar el benestar dels ecosistemes. Enguany el tema del dia del medi ambient és la biodiversitat, posarem el nostre granet de sorra creant un hotel d’insectes.

Imatge de hotel per a insectes

Els hotels d’insectes

Què és i quina importància té?

Un hotel d’insectes és una estructura artificial, feta amb materials naturals que, recreant les condicions del medi, proporciona lloc per refugiar-se i nidificar. Les espècies que poden habitar als hotels d’insectes són depredadors naturals de plagues,  fet que ens estalvia l’ús de pesticides, i insectes pol·linitzadors, que amb la seva activitat fa que millori el rendiment i la producció de les plantacions.

Sabies què?

Es considera una plaga quan hi ha un augment ràpid d'una població d'insectes o d'altres animals degut a un desequilibri ecològic d'un cultiu o un espai natural. Aquesta interfereix en les activitats humanes i causa molèsties o redueix el rendiment dels cultius.

Com són?

Aquests refugis no tenen una mida ni una forma fixa, els podem fer al nostre gust, el que sí que és important es que estiguin fets amb materials naturals sense tractar i que imitin les condicions naturals que els futurs habitants busquen per fer el niu o refugiar-se.

Normalment estan construïts amb una base de fusta no tractada, com si fos una calaixera amb diferents compartiments, i s'omplen aquests amb diferents materials naturals. Es poden utilitzar una gran varietat i depèn molt d’on ens trobem i del tipus d’animal que es vol atraure. Es podria utilitzar pinyes, canyes, palla, escorça, branques, garrofes, maons amb forats, etc.

On i com l’hem d’instal·lar?

Un hotel és un molt bon aliat a qualsevol jardí o hort, cal recalcar que no atrauen als insectes per si mateixos sinó que fan que els que ja hi ha no marxin, per tant, és important col·locar-lo prop de plantes amb flors, que seran les encarregades de atraure’ls. A l’hemisferi nord l’ideal és col·locar-lo orientat al sud i protegit del vent, tot i que el nostre clima no és extremadament plujós, pots fer que l’estructura el protegeixi també contra la pluja.  No és recomanable que estigui en contacte directe amb el terra, ja que la humitat el podria fer malbé o hi podrien entrar depredadors. Si és de mida petita es pot penjar en una paret o arbre i si és de mida gran es pot construir sobre una base estable de fusta o pedra.

Imatge hotel exagonal insectes
Imatge hotel circular insectes
Imatge hotel caseta insectes
Imatge de hotel per a insectes

Els pol·linitzadors de l’hotel

Són animals que intervenen activament en la reproducció de les plantes amb flor transportant el pol·len d’una flor a una altra. La seva presència és vital pel manteniment dels ecosistemes i els cultius. A continuació trobareu les estructures i els materials que poden utilitzar aquests animals.

Imatge de papallona
Imatge d'un insecte

Sabies què?

Els pol·linitzadors més coneguts són les abelles de la mel, però al ser insectes gregaris no ocupen els hotels, sinó que es fabriquen els seus propis nius. Els pol·linitzadors que trobem en aquests refugis són abelles solitàries inofensives.

Reproducció i desenvolupament d’una abella solitària

Quan una abella solitària escull un forat del nostre hotel d’insectes, la dinàmica que realitza és la següent: primer posa un ou al final del forat, deixa un depòsit de pol·len i construeix una petita paret amb fang. Tot seguit, posa el segon ou i fa el mateix, i així amb la resta d’ous fins arribar al final del tub. Les seves cries quan surten de l’ou s’alimenten del pol·len i comencen a fer la metamorfosis per transformar-se en adults. Quan ja són adults sortiran cap a l’exterior a buscar aliment i pol·linitzar les plantes del nostre hort o del nostre parc. Lo curiós és que el primer ou que posa serà l'últim en sortir i l'últim que posa serà el primer en sortir ja que tenen velocitats de desenvolupament diferents.

Els controladors de plagues

Aquests animals són depredadors d’herbívors que podrien ocasionar plagues. A la natura, ells s’encarreguen de controlar les poblacions d’aquests animals, i com als cultius moltes vegades no es té en compte lo necessaris que són més habituals les plagues.

Imatge d'una abella
imatge d'insecte
Imatge de nens a un hotel d'insectes

Pla de Biodiversitat urbana

Dins d'aquest pla, el Servei de Medi Ambient i Higiene Ambiental contempla la protecció de les espècies invertebrades beneficioses del nostre municipi, com els pol·linitzadors que són espècies clau per mantenir l’equilibri dels nostres horts i jardins i dels ecosistemes de la Serralada de Marina i del Riu Besòs. Per això, l'Ajuntament promou la jardineria ecològica i sostenible i ha instal·lat hotels d'insectes per tot el municipi ja que són estructures que milloren la biodiversitat dels espais verds urbans (parcs i jardins). Els podeu trobar a Ecometròpoli, a la Vinya d'en Sabaté, a l'aula ambiental Isabel Muñoz o a l'Hort de Can Zam. 

A més, des d'Ecometròpoli s'organitzen activitats educatives dirigides a la ciutadania per conscienciar sobre la importància d'aquests animals.

Imatge de manualitats hotels d'insectes

Fem un hotel d’insectes

Avui crearem el nostre hotel d'insectes!

Materials

  • Capses de fusta,  testos, tetrabrik, etc     
  • Tisores     
  • Materials naturals  (pinyes, palla, etc.)

Elaboració

En aquesta manualitat necessitem tota la nostra creativitat. Podem utilitzar qualsevol estructura que ens permeti omplir de materials naturals, com pinyes, garrofes, pals, etc. Si a la nostra llar disposem de capses de  fusta o testos, ja podem crear el nostre hotel d’insectes sostenible amb materials reutilitzats. Heu de tenir en compte que podeu fer diferents compartiments amb diferents materials. 

Si no disposeu d’aquest material podeu reutilitzar un tetrabrik. Retallarem només un costat per a que ens quedi com un calaix, aquest costat ens pot ajudar a crear diferents parets i fer  diferents compartiments i a continuació nomé hem de posar el material natural molt atapeït per a que no es desmunti quan el movem. Podem col·locar-lo a un lloc on no es faci mal amb la pluja.