EL MÓN DELS FÒSSILS
A qui li agraden els fòssils? Són un dels elements favorits per molts nens i nenes de totes les edats, però.. com es van formar? Quines característiques tenen?
Descobriu-lo amb nosaltres i no perdeu l'oportunitat de recrear els vostres fòssils sense sortir de casa.
Què són?
Els fòssils són restes d’organismes, o de la seva activitat, que van viure i morir fa moltíssims anys i que han quedat preservats en roques, generalment, sedimentàries.
Com es van formar?
La fossilització és un procés molt complex i força rar. Al morir un animal les seves parts toves solen descompondre’s ràpidament però si es troba en un ambient amb molt poc oxigen, com el fons del mar o un llac, la matèria orgànica pateix una sèrie de canvis físics i químics molt complexes i fins i tot les estructures més delicades poden arribar a conservar-se.
Les parts del cos que són més fàcils de trobar fossilitzades són els esquelets.
Quan es van formar?
Tot i que no està clar quant temps tarda en formar-se un fòssil, es consideren com a tal totes aquelles restes que tenen més d’onze mil anys.https://www.gramenet.cat/ Els fòssils més antics que es coneixen es troben a Grenlàndia, s’anomenen estromatòlits i són restes de l’activitat de microorganismes, com els bacteris, i tenen 3700 milions d’anys.
Sabies que...
No només considerem fòssils els esquelets d’animals, sinó també les plantes i els rastres de la seva activitat: petjades, closques d’ous i fins i tot els excrements.
MANUALITAT - Fòssils amb pasta de sal -
Aquesta manualitat és molt senzilla i amb materials que tots tenim a casa.
Necessitarem:
- 2 tasses de farina
- 1 tassa de sal fina
- 1 tassa d’aigua
- Dinosaures, insectes i altres animals de plàstic o fulles d’arbre, petxines, etc.
Elaboració:
- En un bol barrejarem la farina i la sal. Tot seguit anirem afegint l’aigua poc a poc mentre barregem amb les mans fins que obtinguem una massa flexible.
- En el cas de que la massa final se’ns enganxi a les mans, hi afegirem una mica més de farina, si pel contrari, la massa es trenca, hi afegirem més aigua.
- Separarem la massa en boletes i les aixafarem per a que quedin de forma irregular. Tot seguir hi estamparem la figura que haguem escollit fins que trobem la que més ens agrada o li donarem forma d’os.
- Si volem donar-li un toc més autèntic podem embrutar-ho una mica amb terra d’alguna planta que tinguem per casa.
- Ho deixarem assecar a l’aire lliure (tarda uns 2 dies), sobre un radiador encès o al forn a 100oC durant 2h.