Cada vegada es produeixen més objectes de plàstic, com plats, gots, ampolles o bosses. Quan ens desfem d'ells poden acabar en un abocador, ser incinerats o reciclats. No obstant això, a causa de l'acció de vent i la pluja, aquests residus també poden arribar a la mar fins i tot quan els tirem a les escombraries.
Avui dia només el 9% de tot el plàstic que hem produït i consumit fins a l'actualitat a nivell mundial s'ha reciclat, el 12% s'ha incinerat, i la gran majoria, el 79%, ha acabat en abocadors o al medi ambient. A més, també trobem plàstics al mar que procedeixen d'abocaments d'escombraries deliberats, d'abocaments accidentals des de vaixells, o dels efluents de les estacions depuradores i plantes de tractament d'aigües residuals. El 80% dels residus que trobem al mar prové de terra, mentre que el 20% restant de l'activitat marítima.
Els plàstics als oceans
A causa de que el plàstic és molt persistent i es dispersa fàcilment, podem trobar plàstics en tots els racons del planeta, des de l'Àrtic fins a l'Antàrtida. Un cop els objectes de plàstic arriben al mar poden ser ingerits per la fauna marina i acumular-se en el seu interior, poden quedar-se en suspensió o surant a la superfície, poden finalment enfonsar-se i quedar-se al fons marí, o fins i tot poden quedar atrapats en el gel de l'Àrtic. Ja s'han trobat plàstics fins i tot a les zones més profundes, a més de 10.000 metres de profunditat.
Els plàstics que trobem en superfície només són la punta de l'iceberg, ja que representen menys de l'15% de tots els plàstics que hi ha al mar. Actualment s'han identificat cinc zones de concentració conegudes com illes de plàstics: una a l'Índic, dues a l'Atlàntic (Nord i Sud) i dos al Pacífic (Nord i Sud). Aquestes zones superficials tenen una elevada concentració de micro plàstics. A les costes i el litoral també es poden trobar altes concentracions de plàstics, especialment en regions amb altes poblacions costaneres, amb sistemes de gestió de residus inadequats, pesqueries intensives, o turisme elevat.
Els plàstics al Mediterrani
A la Mediterrània també trobem una gran quantitat de micro plàstics, similar a les de les illes de plàstics. De fet, entre el 21% i el 54% de totes les partícules de micro plàstics del món es troben a la conca del Mediterrani. L’any 2015 es va fer un estudi i es van recollir una mitjana de 320 objectes d'escombraries per cada 100 metres de platja mostrejats a Espanya, sent el 75% d'aquests residus objectes de plàstic. Cada dia se segueixen abandonant 30 milions de llaunes i ampolles de plàstic a Espanya, que passen a contaminar el nostre entorn terrestre, costaner i marí.
Què passa amb el plàstic quan arriba als mars i oceans?
Un cop els objectes de plàstic arriben al medi marí triguen entre dècades i centenars d'anys a degradar-se. El temps de degradació depèn del tipus de plàstic i de les condicions ambientals a què s'exposa (llum solar, oxigen, agents mecànics). En el cas dels oceans, la radiació UV procedent de la llum solar és el principal agent que degrada el plàstic. L'acció de l'onatge accelera aquest procés i com a resultat els fragments més grans es van trencant en trossos més petits, generant micro plàstics.
És difícil estimar el temps que tarda a biodegradar-se el plàstic als oceans però es considera que és molt més lent que a terra. Una vegada que el plàstic queda enterrat, passa a la columna d'aigua o queda cobert per matèria orgànica o inorgànica (el que és molt freqüent en el medi marí) queda menys exposat a la llum solar, i disminueixen les temperatures i l'oxigen, el que retarda la seva degradació.
Durant tot el temps que passa fins que es degraden, els objectes de plàstic que arriben al mar poden causar greus danys a la fauna marina. Actualment, unes 700 espècies d'organismes marins es veuen afectats de forma directa per aquest tipus de contaminació. Cada any, més d'un milió d'aus i més de 100.000 mamífers marins moren com a conseqüència de tots els plàstics que arriben als oceans.
Què pots fer tu?
Trobem plàstic per tot arreu a casa nostra, a la cuina, la roba, els envasos, les joguines... així que hi ha moltíssimes possibilitats d’actuació. Podem reduir el consum de plàstics que fem a nivell personal però també podem sumar-nos a campanyes globals per pressionar a les grans empreses, com supermercats i restaurants de menjar ràpid, per a que deixin d’utilitzar plàstic de forma indiscriminada.
Actua amb el teu consum! Adoptant unes senzilles mesures per reduir l'ús de plàstics evitarem contribuir a la invasió de plàstics que ofega els nostres mars. Aquí et donem algunes idees:
- Canvia les bosses de plàstic per altres reutilitzables, carros o cistelles.
- No facis servir gots, plats i coberts de plàstic quan estiguis fora de casa. És millor portar els teus propis estris.
- Compra el teu menjar a granel i evita l'excés d'embolcall, com ara safates. És més barat, et permet triar la quantitat que necessites i, a més, la qualitat serà millor.
- Canvia les carmanyoles de plàstic per les d'acer inoxidable o vidre, a l'escalfar el plàstic s'alliberen substàncies tòxiques.
- Evita l'ús de cosmètics que tinguin en la seva composició micro esferes de plàstic Polietilè (PE), polipropilè (PP) i / o niló. Normalment es troben en productes exfoliants. En el seu lloc, tria cosmètics amb components naturals com argila, closques de fruits secs o llavors.
- Beu aigua de l'aixeta, no aigua embotellada. Si l'aigua de la teva zona no és bona, pots utilitzar un filtre, és una petita inversió que t’estalviarà una fortuna a l'any i a més és més sa.
- Tria envasos per a les teves begudes i líquids que siguin retornables, com el vidre, en lloc de bric i ampolles de plàstic.
- Cerca joguines de fusta, tela, o de làtex i cautxú natural.
- Digues no a les maquinetes d'afaitar un sol ús.
- Intenta aconseguir productes d'higiene i cura personal que no estiguin envasats en plàstics i sense micro plàstics en la seva composició.
- Pots usar pastilles de sabó en lloc de gel de bany o sabó en barra per afaitar en lloc d'escuma.
- Existeixen raspalls de dents elèctrics o de fusta i pasta de dents en pastilles.
- Evita els productes de neteja envasats en plàstic. El bicarbonat, vinagre, sabó, olis essencials, entre altres, que s'han fet servir tota la vida per netejar i fer la bugada, són la millor manera de mantenir la nostra casa i roba netes sense fer-nos mal a nosaltres o al el medi ambient.
- Amb els encenedors de metall reomplibles, estalviaràs bastants diners i a més són més bonics!
Si és impossible reduir més el consum de plàstic, recorda reutilitzar aquests productes en la mesura del possible i, en últim cas, llençar-los al contenidor groc!
Aquesta setmana enlloc d’una manualitat farem una mica d’autocrítica. Mitjançant una calculadora que mesura el nostre consum de plàstic serem conscients del nostre impacte en la natura i, d’aquesta manera, podrem canviar els nostres hàbits.