El projecte FAST LISA, de les seves sigles en anglès Fighting hAte Speech Through a Legal, ICT and Sociolinguistic Approach (Lluitant contra els discursos d'odi a través d'un enfocament legal, sociolingüístic i de les TIC), és un projecte desenvolupat pel Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; i financiat per la Unió Europea i desenvolupat en col·laboració amb institucions de quatre països europeus diferents: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Bolonya (UNIBO) i l'Ajuntament de Ravenna des de Italia; l'Institut d'Informática Aplicada de Leipzig (InFAI) i Pro Arbeit d'Alemanya; i la Tree Agency des d'Estonia.

L'objectiu principal del projecte FAST LISA es la lluita contra els discursos d'odi en línia a través de la creació d'un protocol i una eina digital amb una perspectiva intercomunitària. En un context de creixement de la comunicació en línia és vital per comprendre el seu impacte en la vida de les persones i el seu paper en les relacions i l'impacte que té sobre la convivència, tant en línia com més enllà de les pantalles.

Per això durant la primera fase del projecte FAST LISA hem desenvolupat una eina digital capaç de detectar els discursos d’odi i analitzar-los, per crear diferents representacions visuals de la seva forma i el seu context, per contrarestar-los d’una manera més efectiva.

Un dels objectius del projecte FAST LISA és la capacitació dels i les joves en la identificació dels discursos d’odi i dotar-los de les eines necessàries per detectar aquests tipus de discursos, analitzar-los i neutralitzar-los, creant noves narratives en positiu. 

La segona fase del projecte consisteix en un programa de Desenvolument de Capacitats durant el qual, juntament amb els experts i professionals locals, les i els  joves que participin en el projecte FAST LISA seran capacitats de manera que puguin desenvolupar les eines i els recursos que els permetin lluitar de forma efectiva contra els discursos d’odi, i en l'ús de l’eina FAST LISA. 

Aquests joves que participen en aquest programa els anomenem ambaixadors i ambaixadores FAST LISA. El programa d’ambaixadors i ambaixadores està pensat per a joves d’entre 18 i 30 anys i consisteix en les quatre fases següents:

Un programa de formació impartida per la Universitat Autònoma de Barcelona amb el suport de Diversit. La nostra formació consisteix en 36 hores repartides en 5 sessions. Les primeres sessions són el 3 i el 10 de maig de 16 h a 19.30 h al Mas Fonollar.

  • El disseny de plans d'acció local per situar a les ciutats la lluita contra els discursos d’odi i l’aplicació de l’eina FAST LISA.
  • La celebració International Academy. Els grups d’ambaixadors i ambaixadores dels diferents països que participen en el projecte, així com els socis de les diferents institucions, compartiran un espai d’intercanvi a Santa Coloma de Gramenet els dies 14, 15, 16 i 17 de setembre.
  • Workshops locals. Una vegada estigui completa la capacitació i formació dels joves, i posem en comú les perspectives dels membres del projecte aplicarem tot allò après en diferents tallers online i offline, per transmetre les eines necessàries per posar fre als discursos d’odi.
Logo Projecte cofinançat per la UE