Al voltant de la Font de l'Alzina

Recorregut circular que ens porta des de l'àrea de lleure de la Font de l'Alzina, fins a les restes del poblat ibèric laietà Puig Castellar, un dels més importants de Catalunya.

1 La font de l'Alzina:

L'inici de l'itinerari és l'àrea de lleure de la font de l'Alzina, a la qual s'hi accedeix des del barri de les Oliveres i continua per una pista sense asfaltar d'un quilòmetre i mig. L'àrea de lleure disposa d'aparcament, servei de bar i taules, dues d'elles adaptades per a discapacitats. El camí d'accés és de passejada i és tancat als vehicles. 

2 El Puig Catellar:

 L'itinerari s'enfila pel vessant fins arribar un petit turó. A partir d'aquí segueix les marques del GR 92, és a dir dues ratlles horitzontals, blanques i vermelles (mireu la imatge). Així arribem al puig Castellar. El poblat es troba situat al capdemunt del turó del Pollo. Hi podem veure els carrers que componien el petit entramat urbà, que daten del segle IV aC. Aquest va ser destruït pels romans a l'any 195 aC. El poblat va ser un dels més importants de la tribu ibèrica dels laietans. Les troballes que es van fer durant les excavacions están repartides en diversos museus, un dels principals és el Museu Torre Balldovina, a Santa Coloma. 

3 El bosc:

El retorn es fa pel carriol que surt del costat dret de la porta del poblat. Aquest carrirol s'enfila per sortir a un camí que, tot seguit, davalla cap a una torre eléctrica i una altra del servei de vigilància d'incendis. Des d'aquest punt el camí baixa fins al mirador de la Serralada de Marina i, després continua fins arribar de nou a l'àrea de lleure de la Font de l'Alzina. La vegetació que trobem durant l'itinerari és una barreja de boscos de pìns amb alguna alzina, brolles i màquies. 

Informació de la Ruta: Itinerari a peu amb senyalització parcial, en un tram, amb ratllet blanques (superiors) i vermelles (inferiors).

  • Distancia: 6.5 km
  • Durada: 2-3 hores
  • Dificultat moderada
  • Punt d'inici: Àrea de lleure de la Font de l'Alzina (Santa Coloma de Gramenet; barri de les Oliveres)
  • Altitud: mínima 75 metres, màxima303 metres

De Torribera al Puig Castellar

1 Torribera

Iniciem el recorregut al centre de salut mental de Torribera. A través del seu recinte passegem pels jardins poblats d'oms, pins, xiprers, i diversos arbres fruiters. Pel carrer principal anem cap al recinte Montserrat, per desviar-nos a la dreta per una pista de terra i entrar als límits el Parc.

Durant un tram seguim el curs de la riera de Can Calvet, a l'esquerra. Sortim del bosc i entrem en les garrigues i brolles. A dalt trobem, trobem una tanca que limita el recinte de Torribera. A la vista ens quedarà una panoràmica de Barcelona. Travessem la tanca per una porta i enllacem amb el sender GR-92 (ratllet blanques i vermelles), que ens portarà al cim del puig Casteller. Girem a l'esquerra per una pista ampla i vorejada de xiprers   i seguim en pujada.

2 Puig Castellar

Cerquem el coll de les ermites, obviant pistes a dreta i Esquerra, i seguim recte. Continuem carenejant amb bones vistes fins arribar al pla de les Alzines, on trobem un grup d'aquests arbre. El mirador en ofereix Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Sant Adrià del Besòs, amb el mar de fons. En aquest punt trobem un monòlit dedicat al GR-92, amb versos del poeta Màrius Sampere. En pocs minuts arribem al ja mencionat poblet ibèric de Puig Castella. Des del cim podem observar tot el Vallès Oriental i gran part de l'Occidental, Barcelona i el Maresme.

3 Font de la bota i Font del Drapet

Tornem al pla de les Alzines i prenem la pista de l'esquerra que baixa cap a Santa Coloma. És possible veure alguna serp verda o blanca que sol freqüentar els llocs assolellats. A mitja baixada trobem la Font de la Bóta, a la qual arribem a través d'un corriol. Aquest curiós nom li ve d'una Bóta que hi havia antigament per recollir aigua. Seguim la pista avall fins a tocar de les primeres cases.

Abandonem la pista i prenem un caminet a l'esquerra que voreja uns horts i va a parar al carrer Marcel·lí Calvet, que seguim en baixada fins a una esplanada. Podem atansar-nos a la propera Font del Drapet, situada a l'esquerra enmig d'un ombrívol passeig ple de plataners. Baixant tota l'avinguda de Ramon Berenguer IV fins a trobar l'avinguda Pallaresa, la seguim per l'esquerra i arribem al recinte de Torribera.

Informació de la Ruta: Recorregut circular que té com a punt d'inici el recinte de Torribera. Camí de pistes amples i sense pèrdua. Important trucar a l'oficina del Parc  (93 395 63 36) per informar-vos de si la tanca que dona accés al GR-92 és oberta o tancada.

  • Distància: 3.7 km
  • Durada: 1 hora
  • Desnivell: 350 metres
  • Dificultat: Baixa

Fotos de la ruta