El Parc de la Serrala de Marina

 

"Aquí teniu, amics, un dels llocs més deliciosos i pintorescs dels voltants de Barcelona: els boscos de la Conreria  de Montalegre, damunt de Tiana. Aires puríssims i frescals, tot i el clima sec; oxigen de primera mà que envíen les alenades del Montseny; iode rebut directament de les brises marines; uns pins plens de saba i de resina... Tot això és garantía de salut"

 "Almanac per a 1919". L'Esquella de la Torratxa.

  Gran Enciclopèdia Catalana. Volum v, pàg. 501

Presentació

 

El Parc ocupa el tram Sud de la serra de Marina, entre el massís de Sant Mateu i el riu Besòs, i limita al nord amb el Parc de la Serralada Litoral. L'alçada màxima es troba al turó de Galzeran (485m). Té una extensió de 2.086 hectàreas, repartides entre cinc dels municipis més poblats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El Parc acompleix un paper fonamental com a espai verd, educatiu i de lleure dins de l'Àrea Metropolitana. L'abandonament de l'agricultura a la segona meitat del segle passat va proporcionar una important recuperació del mantell vegetal d'aquesta serralada. Avui el pi pinyer és el predominant, alternant brolles d'estepes amb gatossa i llentiscle, algunes màquies i pi blanc.

Al parc hi viuen una gran varietat de papallones diürnes com la papallona gran paó de nit (Saturnia pyri), a més d'una fauna pròpia dels espais oberts com el Puput (Upupa epops), algunes poc freqüents a Catalunya, com és el cas dels ocells migratoris transsaharians com són el còlit ros, el tallerol emmascarat i el capsigrany. 

Com arribar-hi?

 

Amb transport públic: L'accés desde el municipi de Santa Coloma de Gramenet al sector sud del Parc (el més proper al municipi) és mitjançant les següents línies d'autobusos:

Oliveres: B20-B27

Ecometropoli: B81 direcció Hospital Esperit Sant-Can Franquesa, les parades són:

1- Recinte Torribera-Gaspar (entrada principal)

2- Avinguda Ramón Berenguer IV-Aragó (Entrada c/ Aragó)

3-Avda Primavera-Avda Ramón Berenguer IV (entrada complex esportiu torribera)  

Accés amb vehicle privat:

Podeu agafar la carretera Font de l'Alzina fins al final (núm 105-107), allà  trobareu l'inici del parc i un espai per aparcar els cotxes o les motos.

També podeu accedir al parc seguint l'Avinguda Ramón Berenguer IV fins al seu final, però no hi ha una zona de pàrquing habilitada.

Cal recordar que el trànsit d'automòbils  no autoritzats pels camins del parc no està permès. 

Accés a peu i bicicleta:

Les rutes i els diferents camins del parc són idonis per recorre'ls a peu però també es poden fer amb bicicletes o inclús a cavall.

Itineraris

 

A continuació us oferim dos itineraris que comencen al nostre Municipi on podreu observar part de la bellesa del Parc mentre passegeu entre pins pinyoners, brolles d'estepes amb gatosa i llentiscle, brucs, màquies i pin blanc. Pot ser tenir la sort d'observar les perdius o el cucut que hi són tot l'any.

Programa de restauració d'àrees periurbanes de Santa Coloma de Gramenet

Programa municipal de protecció i recuperació de fauna salvatge