Foto de Núria Parlon

La intenció d’aquest espai web és oferir informació sobre els espais de participació i de recollida de prioritats i  propostes en el marc de l’elaboració del nou PAM. Aquí trobaràs descrites quines són les nostres idees per al procés, quines activitats volem oferir-te i quines són les eines que tens al teu abast per implicar-te en aquest instrument essencial per a la millora de la nostra ciutat. Et convido a participar activament perquè estic convençuda que tens molt a aportar. Apunta’t al “jo m’implico”!.

Al nostre equip de govern el mou una immensa il·lusió per avançar en la construcció de la Santa Coloma del futur, però nosaltres no podem fer-ho sols, no volem fer-ho sols. Per això és tan important la teva implicació. Ajuda’ns a imaginar i a fer realitat la Santa Coloma que et mereixes.

Núria Parlon
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet


En la primera presentació pública del procés participatiu del Pla d’Acció Municipal (PAM 2016-2019), que va tenir lloc el 21 d’octubre del 2015 a l’Ajuntament, l’alcaldessa Núria Parlon anunciava un PAM per construir entre tots i totes “una Santa Coloma amable, equitativa i solidària”.
El repte és gran però necessari. Per això, hem dissenyat quatre eixos de treball per assolir tot allò que, des del nou equip de govern, volem proposar-te per construir junts la Santa Coloma que mereixen els seus ciutadans i ciutadanes.

En primer lloc, volem treballar amb tu per dinamitzar la que és ja  La ciutat oberta. A través del procés participatiu que avui comença, volem que ens donis el teu punt de vista  de com governar millor “per” i amb” els ciutadans i ciutadanes. Estem convençuts que podem canviar el món des de Santa Coloma. Per això, des d’aquest primer eix participatiu, et proposarem que ens ajudis a impulsar més polítiques de govern obert, amb millor qualitat democràtica, des d’una transparència absoluta i sempre a prop teu, amb polítiques de proximitat i en el teu propi districte.

Volem millorar el nostre entorn immediat per consolidar amb tu La ciutat per viure i conviure. La teva vivència de la ciutat serà el nostre punt de partida per millorar i ordenar l’espai públic i el parc d’habitatge. Santa Coloma té entre mans importants plans i estratègies amb vocació de transformació del nostre entorn immediat (com ara l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, o el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible) per als quals necessitem comptar amb la teva contribució i amb la teva opinió per a cada pas que donem en transformació urbana, habitatge, mobilitat, medi ambient, civisme, etc.

Creiem fermament que el cor d’una ciutat són les persones que la conformen. Per això, hem dissenyat un eix social, prioritari per a nosaltres, on treballarem tot allò que es refereixi a la La ciutat de les persones. Només progressant en l’atenció a les persones aconseguirem avançar en la igualtat d’oportunitats que volem que caracteritzi Santa Coloma. Comptant amb tu, volem dur endavant accions per plantar cara a la crisi, al teu costat, al costat de la infància, de la gent gran, dels nostres veïns i veïnes dependents. Amb els instruments municipals que tinguem a l’abast, millorarem la salut, la convivència, l’educació, els drets laborals, etc. de les persones que viuen a Santa Coloma de Gramenet.
I, finalment, volem apostar per la La ciutat de futur. Volem promocionar la Santa Coloma moderna, donant suport a la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació, apostant per tu, estudiant, universitària, empresari, dona emprenedora, comerciant, creatiu, dissenyadora... Amb l’ajut de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs) i amb una visió transversal. Et convidem a donar idees per aprofitar millor la nostra riquesa cultural, el potencial artístic i el creixent potencial turístic que despunten a la nostra ciutat.

Per aconseguir tot això, ens agradaria que fessis teu el compromís del “jo m’implico per Santa Coloma”, que és un dels lemes centrals del nou PAM 2016-2019. Volem un procés participatiu més enllà de les formes tradicionals de la participació representativa i d’aquella que és només unidireccional. De fet, volem:

  • Aconseguir passar de la mera “participació” a la “implicació” ciutadana com a forma de “corresponsabilització”;
  • Aconseguir la implicació tant de la participació “organitzada” (participació més tradicional a partir de les entitats), com de la “no organitzada” (participació individual, foment de la participació telemàtica i les xarxes socials, etc.). És a dir, un dels objectius de la modernització de la participació que volem aplicar és que aquesta sigui accessible a les persones que fins ara no han trobat la forma de canalitzar la seva implicació amb la ciutat.
  • Promoure una major proximitat de l’Ajuntament amb el disseny d’activitats més obertes, més diversificades i a peu de carrer, multiplicant les vies de participació.
  • Tenir cura especial  d’escoltar les especificitats dels col·lectius o grups de ciutadans que conformen la nostra ciutat. Per exemple: fer evident la relació que existeix entre una acció de mobilitat i les necessitats dels nostres nous universitaris/ies; o bé pensar les accions d’urbanisme també des del punt de vista de la conciliació.

Durant tot el procés participatiu volem que ens ajudis a prioritzar allò que és prioritari per tu. Ens concentrarem en els objectius i posarem tots els mitjans a la nostra disposició perquè ens facis arribar també les teves propostes concretes d’acció municipal. Donat que partíem d’un context en el qual, per les diferents convocatòries electorals, no s’ha pogut dur a terme un procés participatiu pel pressupost 2016, considerem aquest any com un període de transició on les accions a desenvolupar seran aquelles que ja han estat programades de manera plurianual o que es van iniciar en el PAM passat. Per la resta del mandat, reprendrem la consulta a la ciutadania en els nous exercicis pressupostaris i inclourem totes aquelles propostes viables que ens hagueu fet arribar en el marc del procés d’aquest PAM que ara comencem.

La teva implicació, la teva participació no aniran al calaix de l’oblit. Encara que legalment els processos participatius tenen caràcter consultiu i no vinculant,  l’Ajuntament és sensible a les teves aportacions i les valorem com el més important. De les teves propostes en farem realitats si les possibilitats financeres i si les competències municipals ens ho permeten. I de cada proposta que no puguem dur a terme, ens comprometem a retre comptes.

Sota aquestes motivacions i amb una forta vocació de transparència, et presentem aquest manual que resumeix les activitats que conformen un procés participatiu fresc i dinàmic, amb voluntat d’innovar, i que busca la teva complicitat i implicació perquè imaginis amb nosaltres la ciutat que volem, la ciutat que et mereixes.