Manifest institucional pel 28J

El 28 de juny, es commemora a tot el món els aldarulls de Stonewall al Greenwich Village de Nova York al 1969, esdeveniment que va suposar el naixement del moviment d’alliberació homosexual, moviment gai, lèsbic, transsexual i bisexual, i que es celebra internacionalment com el Dia de l’Orgull LGTB. Una commemoració nascuda de la rebel·lió ciutadana contra la injustícia, la discriminació, l’assetjament i la constant persecució social i policial, que va donar origen a un moviment pels drets civils i els drets sexuals a tot el món.

Aquest impuls històric dels drets civils no hagués estat possible sense la labor desenvolupada pels moltes persones i companys que exemplifica el compromís de les dones i els homes amb la igualtat, la justícia social i els drets civils. El seu legat ens ànims a seguir compromesos permanentment amb les reivindicacions dels moviments socials per una societat més justa, igualitària i diversa.

Malgrat que la legislació en l’àmbit internacional ha avançat en el reconeixement de drets, 76 estats del món encara prohibeixen, persegueixen i penalitzen les persones del col·lectiu LGTBI i en alguns casos amb la pena de mort.  

En aquest sentit Catalunya va liderar l’avanç en el reconeixement dels drets amb l’aprovació de la llei 11/2014 del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, impulsada pel treball tenaç durant llargs anys de les entitats LGBTI. Dos anys després, és urgent el seu desplegament i aplicació efectiva per tal de sancionar totes aquelles actituds discriminatòries i violentes que dia rere dia pateixen les persones LGTBI al nostre país.

Des de l’inici d’aquest mandat en el que s’ha constituït la nova regidoria d’LGTBI, estem treballant en la sensibilització i la reivindicació dels drets d’aquest col·lectiu, algunes d’aquestes activitats, en col·laboració amb la nova entitat, Entenem Santa Coloma. Una de les accions més rellevants d’aquesta nova regidoria han estat els sis pas de vianants que podem trobar als diferents districtes de la nostra ciutat. 

Els recents fets d’Orlando, en què van morir 50 persones en un atemptat contra un pub LGTBI, mostren que la lesbofòbia, l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia segueix sent un fet lamentablement actual i global. La legislació avança i la societat també, però segueix havent intolerància contra aquelles persones que fan de l’amor i la diversitat una bandera. Se segueix odiant, discriminant i matant per orientació sexual i identitat de gènere. Orlando ha estat una matança, és símbol de la intolerància i de la por però també de la lluita pels drets.

Aquest 28 de juny, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet vol mostrar, un cop més, el compromís per fer efectius aquests drets fent visible la bandera multicolor del col·lectiu, en el nostre cas, des del dia 17 de Maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia fins el 28 de Juny, la pancarta “Contra la Homofòbia” i per a una Igualtat Plena al balcó de l’Ajuntament, així com la bandera multicolor a la Plaça de la Vila, vol mostrar el nostre suport al col·lectiu LGTBI. Volem fer extensiu aquest gest simbòlic, convidant al món local, totes les institucions i entitats ciutadanes, així com a la societat civil, a penjar la bandera de l’arc de Sant Martí per commemorar els fets que donen origen al 28 de juny com a jornada internacional.

I manifestar, així, la mostra del compromís permanent i actiu de Santa Coloma de Gramenet a lluitar, amb més fermesa que mai, contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i identitat de gènere en general, i en continuar amb el desplegament de la Llei 11/2014 en particular, com una eina potent per la garantia dels drets de totes les persones LGTBI. Per avançar cap a un país respectuós i divers on la normalitat social faci que les persones LGTBI es mostrin tal com són, sense por i amb la plena acceptació del seus drets, on la discriminació per motiu d’orientació sexual i identitat tingui tolerància zero.

Manifest amb motiu de la celebració del dia 28 de juny com a Diada pel respecte als drets de les persones LGBTI i amb tolerància zero a la discriminació. Aprovat al ple celebrat el 28 de juny de 2016.