El divendres 30 de setembre als Instituts Puig Castellar i Ramon Berenguer IV s'han fet dues xerrades de Sandra Zambrano, defensora dels drets humans hondurenya, i activista LGTBI, en el marc del projecte Ciutats Defensores del Drets Humans a les Jornades per la Pau i la Cooperació de Santa Coloma.

L’alcaldessa Núria Parlon ha participat a la presentació de la Xarxa de Municipis LGTBI al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès. Aquesta xarxa s'ha creat per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes al voltant del moviment LGTBI.


El Ple manifiesta el seu suport al col·lectiu LGTBI el Dia de l'Orgull

El ple ordinari del mes de juny, celebrat aquest dimarts 28, ha ratificat el compromís de la ciutat en la lluita contra les discriminacions per orientació sexual o identitat de gènere. El ple ha aprovat un manifest amb motiu del dia 28 de juny Dia de l’Orgull LGTBI. La sessió ha servit també per aprovar el reglament de la Comissió sobre la memòria Històrica i ratificar el de la Comissió Municipal de Festes, entre d’altres punts d’interès.

El ple ordinari del més de juny ha començat amb l’aprovació d’un manifest amb motiu de la celebració del Dia de l’Orgull de Lesbianes, Gays, Transexuals, Bisexuals i Intersexuals. El text referma el “compromís permanent i actiu de Santa Coloma de Gramenet a lluitar, amb més fermesa que mai, contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i identitat de gènere en general, i en continuar amb el desplegament de la Llei 11/2014 en particular, com una eina potent per la garantia dels drets de totes les persones LGTBI”. En aquest mandat l’Ajuntament ha posat en marxa la regidoria LGBTI. A la sessió ha intervingut una representant de l’associació que agrupa el col·lectiu LGTBI local Entenem Santa Coloma, per expressar el suport al manifest.

Memòria històrica

  • Conferència Jordi Petit “La repressió al moviment LGBTI durant el franquisme” el dimecres 3/02/16 al Museu Torre Balldovina
  • Documental + exposició fotogràfica “Testigos de un tiempo Maldito”: Javi Larrauri. Presentació documental 8/04/16 Biblioteca Singuerlín, exposició del 9 al 29/04/16

Participació en Xarxa de Municipis LGTBI
S’ha creat una xarxa de municipis per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes, lidera l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, on està la Maribel Càrdenas, la qual té una llarga trajectòria treballant en aquest tema. A A més del nostre, hi participen els següent ajuntaments:
Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés.

La foto adjunta correspon a la 3a reunió d'aquesta xarxa que s'ha fet el divendres 13 de maig a la Sala de Plnes del nostre ajuntament.

Grup de treball per a l’elaboració d’una Guia de Plans LGTBI per a l’aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis

Hem estat escollits juntament amb d’altres municipis per poder crear un pla pilot el qual després es pugui adequar a cada municipi i servir com a pla general per aquells municipis que vulguin començar amb una regidoria LGTBI.
De moment ha s’han realitzat dues reunions de treball, en total seran 6 sessions i ja han fet l’entrevista ,per part de la consultora que fa el diagnòstic, a la Tinenta d’Alcaldessa Petry Jiménez.

Impulsar la creació de la primera entitat LGTBI de la nostra ciutat: #Entenemsantacoloma

Fons documental LGTBI (a Biblioteca Fondo)


Participació de Santa Coloma al 2on CONGRÉS EUROPEAN RAINBOW CITIES el 20 de maig

“El Viaje de Carla”

Projecció del documental “El Viaje de Carla” amb Carla Antonelli el 13 de maig a la Biblioteca de Singuerlín amb moti del Dia internacional contra la homofobia (17 de maig). Més informació aquí.


Cicle d’activitats contra l’homofòbia i la transfòbia, promogudes per la nova regidoria LGTBI

En el marc del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals) ha organitzat una desena d'activitats. Destaca l’acció "posar-se els cordills contra l’homofòbia" i la pintada de sis passos de vianants amb l’arc de Sant Martí.
Aquesta dimarts 10 de maig, la Tinenta d’alcaldessa i regidora de Cultura, Moviments Socials, Entitats Ciutadanes, Memòria Històrica i LGTBI, Petry Jiménez, ha presentat el primer cicle oficial d’accions reivindicatives  promogudes per la nova regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals), que es posaran en marxa a Santa Coloma de Gramenet en el marc del proper 17 de maig, Dia Internacional Contra l’Homofòbia i la Transfòbia. La Tinenta d'alcaldessa ha estat acompanyada pels representants d’una nova entitat a la ciutat que acaba de néixer amb el nom “Entenem Santa Coloma” i amb el suport de l’Ajuntament colomenc.

La regidora ha presentat el conjunt d’accions reivindicatives i de conscienciació previstes, més d’una desena a partir d’aquest divendres 13 de maig, amb els objectius principals de “fomentar la igualtat de drets, les llibertats i el reconeixement social de les persones LGTBI i de promoure l’eradicació de qualsevol tipus de discriminació o atemptat contra la igualtat i la dignitat de les persones”, ha destacat Petry Jiménez i ha recordat que aquests objectius “son prioritaris, com van assenyalar els colomencs i les colomenques assistents al Fòrum del Pla d’Acció Municipal, on es van apuntar aquells aspectes que han de regir els projectes de millora de Santa Coloma en clau 2016-2019"

La primera de les accions és el passi del documental «El Viaje de Carla», a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré, que tindrà lloc aquest divendres 13 de maig; l’acte comptarà amb la participació de Carla Antonelli, nom artístic de Carla Delgado Gómez, actriu, política i reconeguda activista pels drets LGTBI i diputada a l’Asamblea de Madrid, i que vindrà a presentar aquest documental, en part autobiogràfic, dirigit per Fernando Olmeda.  

Una altra de les reivindicacions previstes serà l'acció de posar-se els CORDILLS DE COLORS «Contra l'homofòbia», que és una acció coordinada i conjunta amb d'altres ciutats, que formen part de la «XARXA DE MUNICIPIS LGTBI», per commemorar de manera conjunta el Dia Internacional contra l'Homofòbia. En aquest sentit, aquest dissabte 14 de maig en el partit de Catgas-Barcelona (20h), televisat per TV3, els jugadors de l’equip colomenc, el Catgas, portaran els colors de les sabates amb l'arc de Sant Martí. A més, hi haurà d’altres esdeveniments esportius on els jugadors i entrenadors portaran aquests cordills.

17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia

Precisament el 17 de maig, Santa Coloma s’afegirà al Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia, amb dos actes especials. Per una banda, se celebrarà la inauguració del primer pas de vianants pintat amb els sis colors de l’arc de sant Martí, que estarà ubicat a l’avinguda de la Generalitat amb la rbla. de Sant Sebastià. A aquest s’afegiran cinc passos més de vianants pintats –perquè hi hagi un per districte- que es pintaran del 17 de maig al 28 de juny, Dia de l’orgull gai. Per altra banda, es posarà la bandera amb l’arc de San Martí, en un lloc preferent i visible a la plaça de la Vila.

Totes aquestes accions tindran un punt culminant, dissabte 2 de juliol, amb la celebració de la primera Festa de l’Orgull Gai al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar.

Una ciutat compromesa contra l’homofòbia

A més del primer cicle d’accions oficials promogudes per la nova regidoria LGTBI, la ciutat de Santa Coloma i l’ajuntament des de fa temps estan compromesos amb la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI i en la lluita contra les discriminació per orientació sexual. Alguns exemples:

  • Santa Coloma forma part de la XARXA DE MUNICIPIS LGTBI, per compartir les bones pràctiques i generar activitats conjuntes, juntament amb Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés. Precisament aquest divendres 13 de maig hi ha una reunió conjunta a la nostra ciutat, amb els i les portaveus de tots aquests ajuntaments en matèria LGTBI, per continuar compartint accions i experiències
  • Som un dels 10 ajuntaments escollits per crear un Pla pilot per elaborar una GUIA DE PLANS LGTBI, en el marc de l'aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 octubre, l’objectiu de la qual és garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis
  • El passat 4 d'abril al Ple Municipal es va aprovar una declaració contra l'assetjament escolar, l'homofòbia i la transfòbia, i en rebuig d'aquells comportaments que es produeixen contra nens i joves amb identitats i expressions sexuals i de gènere diverses
  • A banda, des de l'Ajuntament impulsem l’educació des de petits contra els prejudicis, a través de diferents activitats i tallers inclosos al Programa d’Activitats Educatives Complementàries(PAECC). El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) coordina  les activitats educatives amb l’Entitat  ACORD: conta contes per a escoles de primària i Tallers sobre Diversitat Familiar, afectivo-sexual per als instituts i sobre bullying homofòbic (aquest últim taller és nou). Veure més aquí.
  • S'ha posat en marxa un fons documental  LGTBI a la Biblioteca del Fondo

Links: