15 de MARÇ - DIA INTERNACIONAL DE LA VISIBILITAT TRANS

Logo del Dia de la Visibilitat Trans

El dia de la visibilitat Trans sorgeix de l’afany de Rachel Crandall,,activista pels drets de les persones Trans a EEUU, a través de les xarxes socials.

L’activista explica així la necessitat d’un dia concret per aquest col·lectiu

“Estava pensant... cada cop que sento parlar  sobre la nostra comunitat, només es menciona el dia de la commemoració que sempre es tan negatiu perquè es tracta de les persones que van ser assassinades. Així que una nit que no podia  dormir, em vaig preguntar per que no tracto de fer alguna cosa  al respecte... El Dia de la Memòria es exactament el que es. Recorda persones que van morir. Aquest es centra en la vida. Les persones m’han dit que els hi encanta el Dia de la Recordació però en realitat es centra en l’aspecte negatiu de la mateixa (les persones assassinades). ¿No hi ha res que pugi centrar-se en l’aspecte positiu de ser trans?”

Ser trans significa entendre la identitat fora de la norma heterosexual establerta. Parlem de persones que no s’identifiquen amb cap dels dos gèneres establerts – Transgènere-; Persones que no s’identifiquen o no estan a gust amb el gènere assignat al néixer – Transexual -; o que simplement, els hi agrada vestir amb roba que normativament, no correspon amb el seu gènere – Transvestit -.

Totes aquestes persones, en tant que es situen fora de la norma binaria tradicional de femení i masculí, queden invisibilitzades per la societat i son rebutjades simplement pel fet d’entendre que la seva identitat de gènere y la seva sexualitat, TRANScendeixen la majoria heteronormativa.

A Espanya la celebració d’aquest dia, que a l’esfera internacional se celebra el 31 de Març gràcies a Rachel Crandall, s’ha traslladat al 15 de Març fent-la coincidir amb la commemoració de la llei 3/2007 , de 15 de Març, Reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones. La llei va ser un primer pas per dignificar les identitats de les persones Trans de cara a ser reconegudes amb la identitat sentida davant les institucions. Tot i això, es fa necessària una llei mes complexa que lluiti contra la discriminació cap a  les persones Trans a tots els nivells.

Per això el 15 de Març celebrem un dia dedicat a fer visibles a aquestes persones i a lluitar per una llei d’Igualtat LGTBI que tracti al col•lectiu Trans com a persones sense etiquetes, amb dignitat i igualtat.

Objectius:

  • Promoure de manera positiva, l’acceptació social i la visibilitat de la realitat sexual trans
  • Donar visibilitat social al col·lectiu trans

Paraules clau:
Rachel Crandall: Activista trans, Rachel s’ha convertit en tot un símbol pel col·lectiu transsexual. Ha estat guardonada en nombroses ocasions pel seu Estat natal, Michigan, pel seu treball per la igualtat. Fruït de la seva diligència, avui celebrem el Dia de la Visibilitat Trans.

Transgènere: Persona que no està d’acord amb el gènere assignat quan va néixer, que no se sent identificada amb el gènere masculí ni femení.  Per això habitualment no se sotmet a cirurgia per assignar-se a un gènere concret.

Transexual: Persona que no està d’acord amb el gènere assignat al néixer. Per sentir-se a gust amb el seu cos necessita passar per processos quirúrgics, hormonals i psicològics, i reflectir en els documents oficials el canvi de gènere.

Transvestit-ida: Persona a la qual li agrada utilitzar roba que no es correspon amb el seu gènere segons le snormes establertes. No és quelcom constant en la seva vida, i no té a veure amb la seva orientació sexual.

Organismes Internacionals i Nacionals

http://chrysallis.org.es/plataforma-por-los-derechos-trans-nadiesinidentidad/

Estudis/Investigacions

http://transrespect.org/es/about/tvt-project/

Altres Links
Historias, testimonios: http://www.itgetsbetter.es
Història Rachel Crandall: http://www.tgforum.com/wordpress/index.php/tg-activist-rachel-crandall/
http://w110.bcn.cat/DretsCivils/Continguts/Multimedies/GUIA_RECURSOS_TRANS.pdf
http://www.slideshare.net/Barcelona_cat/informe-del-model-dacompanyament-i-assistncia-a-persones-trans-a-la-ciutat-de-barcelona


27 de Gener Dia Internacional per les víctimes del Holocaust

El 27 de Gener, coincidint amb la caiguda del major i mes famós camp de concentració nazi Auschwithz (Polònia), es celebra el Dia internacional per les víctimes del Holocaust en honor a les entre 1,5 y 2,5 milions de persones que van ser assassinades per motius de ideologia, raça o orientació sexual, entre d’altres.
Des de el col·lectiu LGBTI, la data simbolitza l’alliberació dels prejudicis socials i un pas cap endavant en la lluita pels drets humans que reconegui la seva orientació sexual així com les seves identitats i expressions de gènere, tot i que la visualització d’aquest col·lectiu dins d’aquest dia tan assenyalat ha estat històricament mínima:
Des de que el 27 de Gener de 1945 les tropes soviètiques alliberen Auschwithz fins al 2002, quan Alemanya decideix reconèixer les víctimes LGTBI, passen 71 anys sene que hi hagi cap mena de reconeixement a les víctimes dintre del col·lectiu LGBTI.

Per avançar cap aquesta direcció, trobem iniciatives como la d’Acrópoli a la plaça Pedro  Zerolo de Madrid on s’argüeix un monument en forma de triangle invertit en reconeixement a les víctimes.  
El símbol fa referencia al triangle rosa  que els oficials nazis posaven a les persones que no s’acollien a la generalitat sexual del moment i que el col·lectiu LGTBI ara fa seu com a símbol per commemorar a les víctimes tant del Holocaust com dels règims feixistes en general.

Links d'interés:

http://www.un.org/es/holocaustremembrance/

http://aleasiuclm.wixsite.com/aleasiuclm/single-post/2015/01/27/D%C3%ADa-Internacional-de-las-victimas-del-Holocausto-Nazi

https://es.wikipedia.org/wiki/Persecuci%C3%B3n_de_los_homosexuales_en_la_Alemania_nazi

http://www.idemtv.com/es/tag/lgtbi/page/10/


Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia

 

 

El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia (International Day Against Homophobia and transfòbia, IDAHOT) se celebra el 17 de maig per commemorar l'eliminació de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la salut (OMS), el que va tenir lloc el 17 de maig de 1990.1 el seu objectiu principal és el de coordinar tot tipus d'accions que serveixin per denunciar la discriminació de què són objecte les persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals, i per fer avançar seus drets a tot el món.

 

El 1990 l'Organització Mundial de la Salut va deixar de considerar l'homosexualitat com una malaltia mental. Per això, el 17 de maig de cada any se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia, en suport a la lluita contra la discriminació en aquest àmbit.

 

Accions a Santa Coloma:

- Cordons de colors solidaris distribuïts entre la ciutadania i lluïts per diversos equips de la ciutat, entre ells el Catgas Energia que juga a la màxima categoria del futbol sala estatal.

  • Taller per eradicar el bullying homofòbic: “Una escola sense armaris”
  • Taller sobre la  Diversitat Afectivo-Sexual i la Identitat de Gènere
  • Taller sobre Diversitat Familiar-Les famílies del nostre entorn
  • Taller sobre Diversitat Familiar – Construcció de les Famílies homoparentals
  • Conta Contes sobre la diversitat familiar:  “ Omar i els seus germans”

 

 

 


El Dia Internacional de l'Orgull LGBTI

El Dia Internacional de l'Orgull LGBT (lesbiana, gai, bisexual, transsexual i intersexual), també conegut com Dia de l'Orgull Gai o simplement Orgull Gai (en anglès, gai pride), és una sèrie d'actes que cada any els col·lectius LGBT celebren de forma pública per instar per la tolerància i la igualtat dels gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. Aquesta festa es realitza el dia 28 de juny, havent celebracions al voltant d'aquest dia, sent comú desplaçar-les al primer dissabte anterior o posterior al 28 de juny, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EE. UU.) de 1969, que marquen l'inici del moviment d'alliberament homosexual.


Dia de la Visibilitat Lèsbica

Se celebra cada 26 d'abril a diverses parts del món com una forma d'exigir igualtat de drets per a les lesbianes.

El moviment es va originar a Espanya en l'any 2008 com a part de les activitats dels col·lectius LGTB. El seu objectiu és visibilitzar el paper que ocupen les lesbianes en l'espai públic. Aquest dia es fa una crida a les lesbianes que treballen en l'àmbit públic a mostrar-se i ser un referent social positiu que contribueixi a l'eliminació de prejudicis i homofòbia entre la població. Unit a això, els col·lectius LGTB exigeixen als governs i institucions que promoguin la igualtat de drets (com ara el matrimoni igualitari o la reproducció assistida) i fomentin la no discriminació.

http://www.felgtb.org/temas/politicas-lesbicas/noticias/i/11804/222/la-felgtb-pide-acabar-con-las-barreras-que-impiden-a-las-mujeres-lesbianas-ser-visibles

http://old.ilga.org/health/ILGA_Lesbians_Health_Myths_Realities_EN.pdf

http://www.hhri.org/es/thematic/LGBT1.html