Se celebra cada 26 d'abril a diverses parts del món com una forma d'exigir igualtat de drets per a les lesbianes.

El moviment es va originar a Espanya en l'any 2008 com a part de les activitats dels col·lectius LGTB. El seu objectiu és visibilitzar el paper que ocupen les lesbianes en l'espai públic. Aquest dia es fa una crida a les lesbianes que treballen en l'àmbit públic a mostrar-se i ser un referent social positiu que contribueixi a l'eliminació de prejudicis i homofòbia entre la població. Unit a això, els col·lectius LGTB exigeixen als governs i institucions que promoguin la igualtat de drets (com ara el matrimoni igualitari o la reproducció assistida) i fomentin la no discriminació.

http://www.felgtb.org/temas/politicas-lesbicas/noticias/i/11804/222/la-felgtb-pide-acabar-con-las-barreras-que-impiden-a-las-mujeres-lesbianas-ser-visibles

http://old.ilga.org/health/ILGA_Lesbians_Health_Myths_Realities_EN.pdf

http://www.hhri.org/es/thematic/LGBT1.html

Presentació del llibre: 'Insumisas: Mujeres que se vistieron de hombre en busca de igualdad'

Dimecres 5 de maig de 2021

Laura Manzanera va néixer a Barcelona el 1966. Va estudiar Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1989 treballa com a periodista. Especialitzada en la divulgació de temes històrics, ha col·laborat amb les publicacions Arenal. Revista d'història de les dones i Cercles. Revista d'història cultural (Universitat de Barcelona), així com en la col·lecció de fascicles Diaris de la Guerra. En l'actualitat és cap de redacció de la revista d'història Clío. Ha publicat els llibres 'Al pie de la sepultura',  'Mujeres espías' i 'Intrigas y sabotaje tras las líneas enemigas'.
El seu darrer llibre: 'Insumisas: Mujeres que se vistieron de hombre en busca de igualdad'.
Quan l'única manera de ser lliure era vestir-se com un home. ¿Que tenen en comú donzelles guerreres com Joana d'Arc o Mulan, pirates com Mary Read i Anne Bonny, científiques de la talla d'Hipatia d'Alexandria, creadores com Rosa Bonheur o George Sand i les poderoses reines Hatshepsut i Cristina de Suècia? Malgrat les dificultats de les seves èpoques, totes aquestes dones es van atrevir a rebel·lar-se contra la societat i van transgredir la principal norma de gènere. La vestimenta per escapar d'un matrimoni no desitjat, lliurar-se dels rols d'esposa i mare, monja, criada o prostituta, desenvolupar la seva passió, perseguir l'amor, defensar una causa, exercir la seva autoritat, aconseguir una feina, fugir de la misèria o, senzillament, salvar la vida. Amb un estil amè i rigorós, Laura Manzanera recull en aquest llibre les vides i gestes d'aquestes insubmises, que, no conformes amb la destinació que la societat els havia imposat, es van rebel·lar i van fer història.


«Estas narraciones no pertenecen al pasado. Son nuestras narraciones y sobre ellas construimos lo que somos. Y lo que serán.

Cristina Fallarás

«Si Dios me ha encomendado que tome y vista ropas de hombre es porque debo llevar las armas que llevan los hombres.»

Juana de Arco

 

 

Arxiu Presentació Laura Manzanera 'Insumisas'

Dia de la visibiliat lèsbica

infografia del Dia de la visibilitat lèsbica

Lliures per estimar i per trencar estereotips patriarcals!

Malgrat la complicada situació a la qual ens estem enfrontant aquests dies, des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet no volem deixar de commemorar, aquest 26 d'abril el Dia Internacional de la Visibilitat Lèsbica.

Tot i els avenços assolits durant aquests anys en matèria d'igualtats i drets LGTBI, gràcies en bona part a la sororitat i activisme del moviment feminista implicat en acompanyar aquesta lluita, encara ens trobem situacions de LGTBI-fòbia i discriminacions per motius d'orientació sexual i identitat de gènere, que impedeixen l'expressió lliure i el reconeixement ple.

Avui dia encara trobem mites i estereotips que estigmatitzen aquelles orientacions sexuals i identitats de gènere dissidents, especialment si el subjecte polític és una dona. Les lògiques patriarcals sovint molt presents a la societat i també malauradament, dintre del mateix moviment LGTBIQ construeixen un imaginari distorsionat i d'invisibilització envers les dones lesbianes, les seves relacions efectives-sexuals i els seus comportaments i formes d'expressió.

A causa d'aquest imaginari social les dones lesbianes continuen trobant-se amb resistències en tots els àmbits de la seva vida pública (familiar, social, laboral, sanitari, educatiu) i amb un rol subaltern dintre del propi col·lectiu LGTBIQ. Una invisibilització i uns estereotips i prejudicis que és imprescindible erradicar ja!

Núria Parlon Gil
Alcaldessa de Santa Coloma de Grame

Combatent els mites i estereotips que pateixen les dones lesbianes

Assenyalem falsos mites i estereotips per tal de combatre aquest imaginari

    MITES I ESTEREOTIPS

                         REALITAT

Les lesbianes estan en contra dels homes

Cal distingir entre l’atracció afectiva- sexual que les dones lesbianes senten cap a altres dones i les relacions que poden mantenir amb els homes. Com totes les dones tenen amics i familiars amb qui es relacionen i estimen. Les lesbianes no odien als homes.

Les lesbianes no volen ser mares

La maternitat és una opció que ha de ser escollida lliurement. Qualsevol dona independentment de la seva orientació sexual ha de tenir dret a la maternitat i a l’accés als tractaments de reproducció assistida en la sanitat pública.

En una família formada per dues dones, una fa de pare i l’altra de mare.

En una família formada per dues dones totes dues. Exerceixen la seva maternitat, més enllà d’uns rols de gènere androcèntrics i heteronormatius.  

En una família de dues dones, només hi ha una mare, l’ha qui ha tingut a la criatura.

Totes dues son les mares. Ser  mare, no depèn del  fet de si ets la mare gestant o no. O si és fill/filla biològic o no.

Totes les lesbianes son “masculines” (cabells curts, camises,  etc)

Els rols de gènere son una construcció social. Cada persona ha d’escollir lliurement la seva expressió de gènere. Hi han infinitats d’expressions de gènere i totes son igual de valides.

Les lesbianes no poden perdre la seva virginitat

Respon a una mirada falocèntrica de la sexualitat. La virginitat no existeix. Una persona pot tenir experiències sexuals amb qui vulgui. La sexualitat és diversa i plural

Les lesbianes no necessitem revisions ginecològiques

És necessari protocols i formació especifica del personal sanitari i protecció de la salut sexual de dones que tenen sexe amb altres dones e incloure a les dones LTB en les campanyes d’educació sexual.

Les dones lesbianes no pateixen assetjament escolar per la seva orientació.

Malauradament encara existeix bullying i discriminacions per orientació sexual i/o identitat de gènere dintre de la aules. És necessari més formació en la diversitat afectivo-sexual, de gènere i familiar, i protocols de detecció d’assetjament.

No existeixen dones grans lesbianes

Encara hi ha molta invisibilitat del col·lectiu de gent gran LGTBI. Cal més formació i sensibilització del personal dels recursos assistencials i de lleure adreçats a la gent gran, sobre les necessitats que en tenen les dones LTB.