El 19 de febrer, es commemora la data en que va néixer el primer futbolista  professional que va confessar la seva homosexualitat, Justin Fashanu
Fashanu va ser un futbolista professional de primer nivell a la dècada dels 70 a 80. La seva carrera futbolística es va dur a terme a Anglaterra, on va començar a jugar como a professional al Norwich City.  Va ser el centre del focus mediàtic degut a que , anys després, es va convertir en el primer jugador negre pel qual es pagava un milió de lliures  pel seu traspàs , concretament al Nottingham Forest. Va militar a altres equips anglessos com el Southampton (1982), Notts County (Diciembre d 1982) Brighton & Hove Albion (1985) o  Manchester City (1985).

La seva carrera comença a truncar-se quan, durant la seva estada al Nottingham Forest, el seu entrenador Brian Clough l’aparta de l’equip després d’assabentar-se d’uns rumors que parlaven de la homosexualitat de Fashanu, confirmats mes tard públicament pel propi jugador a una entrevista a The Sun  al 1990. Fruit de les pressions socials que va rebre, i del rebuig del món futbolístic que el va impedir continuar jugant i assentar-se a qualssevol club, Fashanu se suïcida al Maig del 1998  després d’un historial depressió que no va poder superar i una falsa denuncia de violació per part d’un jove estatunidenc de 17 anys.

A l’actualitat, el 19 de febrer s’ha convertit en un  dia amb motiu de celebració i en un símbol de la lluita del col·lectiu LGTBI  per eradicar la discriminació al món del futbol per raons d’identitat de gènere, expressió de gènere o orientació sexual.

Així ho vam commemorar a Santa Coloma:

Jornada contra l'homofòbia a l'esport