L'Ajuntament reclama l'import de les sancions per incomplir l'estat d'alarma

L'Ajuntament reclamarà a la Generalitat l'import de les sancions imposades a la ciutat durant el confinament per incomplir l'estat d'alarma originat per la crisi sanitària de la Covid-19.

L'objectiu és poder destinar aquests diners a pal·liar la despesa social municipal originat per la pandèmia. La Generalitat és la institució que recapta aquest tipus de multes, tot i que la majoria de les sancions hagin estat imposades per les policies locals.

Altres ajuntaments catalans estan fent la mateixa reclamació. A la nostra ciutat, durant els tres mesos que ha durat l'estat d'alarma decretat pel govern Espanyol, es van posar un total de 3.683 multes, de les quals la majoria, 2.634, van ser denúncies interposades per agents de la Policia Local, i la resta pels Mossos d'Esquadra.

Els desplaçaments no autoritzats per la ciutat o segones residències, els incompliments horaris o les actituds inapropiades o de menyspreu als requeriments dels agents de l'autoritat o la normativa que marcava l'estat d'alarma, posant en risc la salut d'altres persones, han estat alguns dels motius de les multes més freqüents en la nostra ciutat durant la quarantena.

Aquestes sancions tenen una quantia econòmica que oscil·la entre els 600 i els 10.400 €, en funció de la gravetat. Si la recaptació d'aquestes multes recau en l'Ajuntament, pal·liaria en part la despesa econòmica extraordinari que ha hagut de fer per atendre necessitats socials imprevistes derivades de la situació de el mateix estat d'alarma.

Ajornament del cobrament d'impostos

Consulteu el calendari del contribuent actualitzat

Recordem que resten modificats els terminis generals de pagaments de les següents taxes i impostos municipals:

TAXA PER L’OCUPACIÓ I APROFITAMENTS DE LA VIA PÚBLICA

A- Llocs de venda amb instal·lació fixa (quioscos, xurreries, caixers automàtics, aparells recreatius, expositors, aparcament safaretjos i guals):

 • Període de cobrament: del 30 d’octubre al 30 de novembre
 • Rebuts domiciliats: 16 de novembre

B- Elements annexos a establiments (vetlladors i taules i cadires):

 • Període de cobrament: del 30 d’octubre al 30 de novembre
 • Rebuts domiciliats: 16 de novembre

TAXA PER LA PRESTACIÓ DE SERVEIS DE MERCAT I MERCATS DE VENDA NO SEDENTARIA
Període de cobrament: del 30 d’octubre al 30 de novembre

Rebuts domiciliats:

 • Primer termini: 16 de novembre
 • Segon termini: 16 de desembre

Impost de Vehicles de tracció mecànica (IVTM)

 • Període voluntari de pagament: Del 2 de març fins al 27 de juliol
 • Termini de pagamentde rebuts domicliats: 1 de juliol

Impost de Béns Immobles (IBI)

 • Periode voluntari de pagament. Del 28 de maig al 27 de juliol
 • 1er/2on termini de rebuts domiciliats: 3 de juliol/2 de novembre

Tribut Metropolità

 • Periode voluntari de pagament. Del 28 de maig al 27 de juliol
 • Termini de pagament de rebuts domiciliats: 3 de juliol

Enllaços per obtenir duplicats per pagar l’IBI i Tribut de la Mobilitat www.gramenet.cat/duplicatIBI                            www.gramenet.cat/duplicatEMT

Aquells contribuents que no puguin obtenir els duplicats en aquests enllaços i per altres conceptes tributaris poden sol·licitar-los als canals de Recaptació i se'ls enviarà via mail o sms.

Correu electrònic recaptacio@gramenet.cat, al que es rebran i contestaran tot tipus de consultes.

Finestreta única de registre de l’OIAC:  https://www.gramenet.cat/ajuntament/oiac/finestreta-unica-de-registre/, per a presentar escrits i sol·licituds.

Telèfon: 93 462 40 25  (Horari de 9 a 13:30 H, de dilluns a divendres)

Suspès el període voluntari de pagament i el primer termini de pagament dels rebuts domiciliats de:

 • Taxa per ocupació i aprofitament de la via pública (Quioscos, xurreries, caixers automàtics, aparells recreatius, expositors)
 • Taxa per ocupació i aprofitament de la via pública (Aparcament safaretjos i guals)
 • Taxa per ocupació i aprofitament de la via Pública d'annexos als establiments (Vetlladors i taules i cadires)
 • Taxa per la prestació de Serveis de Mercats i Mercats de venda no sedentària
 • Preu públic Escola Municipal de Música - Març i Abril
 • Preu públic Escola Bressol Municipal Les Oliveres - Març i Abril
 • Quotes de rehabilitació

Prestació social 400 euros reintegrables

Destinada a treballadores i treballadors de la ciutat que estan patint un retard en el cobrament de les prestacions d'atur.

Per evitar aglomeracions, s'atendrà exclusivament amb cita prèva

Aquest dimarts es podran reprendre les obres privades excepte les que afecten les comunitats de veïns i veïnes

El Ministerio de Sanidad dicta una ordre per suspendre l’activitat relacionada amb obres en les quals hagi risc de contagi de COVID-19 per a persones no relacionades amb l’obra.

El passat divendres 10 d’abril el Govern de l’Estat aprovava el Reial Decret 487/2020 que acorda la pròrroga de l’estat d’alarma fins el 26 d’abril. Aquest decret suposa tornar a la situació anterior al RD 10/2020 que fixava el permís retribuït obligatori vigent fins el 9 d’abril. A la pràctica això implica la possibilitat de continuar amb els treballs d’execució d’obres, aplicant totes les mesures de seguretat per a protegir-se enfront la COVID-19.

El Ministerio de Sanidad, però, va dictar una ordre aquest diumenge suspenent les obres que conviuen amb el veïnat. Així, per exemple, no es podran reprendre obres de restauració d’edificis. L’ordre ministerial diu literalment que “S'estableix la suspensió de tota mena d'obra que suposi una intervenció en edificis existents, en els supòsits en què a l'immoble en el que s'hagin d'executar es trobin persones no relacionades amb l'activitat d'execució de l'obra, i que, a causa de la seva ubicació permanent o temporal, o necessitats de circulació, i per causa de residència, treball o altres, puguin tenir interferència amb l'activitat d'execució de l'obra, o amb el moviment de treballadors o trasllat de materials”.

L’objectiu de la norma  és evitar el contacte entre treballadors i treballadores amb veïns i veïnes. S’estableixen dues excepcions: quan les obres es puguin sectoritzar i no es produeixi interferència entre el veïnatge i els treballadors, i quan siguin reparacions urgents d’instal·lacions i avaries o tasques de vigilància

Ordre SND/340/2020, de 12 d'abril

Tancament de l'oficina de l'ORGT (Organisme de Gestió Tributària)

D’acord amb l'Estat d'Alarma decretat pel govern de l'Estat i en aplicació de les mesures excepcionals que ha adoptat la Diputació de Barcelona, davant la situació generada per la pandèmia del coronavirus i amb la finalitat de reduir al màxim la propagació del COVID-19, les instal·lacions de L’ORGANISME DE GESTIÓ TRIBUTÀRIA romandran tancades mentre duri aquesta situació excepcional.

L'atenció al contribuent es manté en els següents canals:

 • TELEMÀTICA (WWW.ORGT.DIBA.CAT), també podeu presentar escrits a través del registre telemàtic.
 • CORREU ELECTRÒNIC, a l'adreça orgt.atenciociutadana@diba.cat,  a través de la qual es rebran i es contestaran consultes.
 • PER TELÈFON, trucant al número 932 029 802.

Per conèixer les dates de finalització del pagament voluntari dels tributs consulteu el web WWW.ORGT.DIBA.CAT

Recomanacions d'actuacions vers la violència màsclista

En aquest dies de confinament, en els que desigualtats de gènere també s’expressen a les llars, és més necessari que mai seguir oferint recursos d’informació, atenció i prevenció de les violències masclistes.
Totes les dones de la nostra ciutat han de saber que no estan soles, que si estan patint una situació de violència masclista hi ha una xarxa de recursos i professionals per informar-les i acompanyar-les i una ciutat compromesa en la seva prevenció.
A continuació trobareu una relació de recomanacions adreçades tant a dones en situació de violència masclista com de possibles respostes comunitàries, adreçades tant al veïnat com als establiments oberts de la ciutat.

SAI (servei d’atenció integral a persones LGTBI)

Si necessites assessorament  o atenció, si necessites un espai de relació, si estàs patint possibles situacions de violència, manca d’acompanyament i/o respecte envers la teva orientació afectiu-sexual o identitat de gènere durant el confinament, truca’ns o envia un mail a:

Consultes sobre les targetes moneder de beques menjador i berenars infantils

prestacionssocials@gramenet.cat

Horaris dels pàrquings municipals

Horaris del aparcaments públics de Santa Coloma de Gramenet, gestionats per Gramepark SA

Informació horaris aparcaments públics

Suspensió de la venda de flors, palmes, palmons i roses

Amb motiu de la pandèmia de coronavirus, queda suspesa la venda de flors per el Dia de la Mare. Respecte a aquesta activitat es tornarà la taxa i qualsevol informació al respecte es farà en aquest espai web.

L'Ajuntament ja va suspendre la venda de palmes i palmons prevista pel 30 de març, 2 i 4 d'abril, i la venda de roses per a la Diada de Sant Jordi. Respecte a aquesta activitat es retornarà la taxa.

Grup de psicòlegs d'atenció per situacions produïdes pel coronavirus.

L'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Màster de Autoliderazgo i Conducció de Grups de la Universitat de Barcelona, Facultat de psicologia, han creat una xarxa de professionals psicòlegs per a atendre situacions emocionals durant la situació de coronavirus.

i notes que la situació de confinament t'atabala, et sents malament o creus que necessites atenció d'un equip professional, envia un correu electrònic a 30mastergrupos@ub.edu o un missatge a la seva pàgina Facebook: Suport Psicosocial MasterGrupos. Digues el teu nom, telèfon i motiu de consulta i es posaran en contacte amb tu

Aquesta situació és incerta i nova hem de poder compartir els nostres pensaments i sentiments
No et quedis sol/a

Tancament de fonts

Per tal d'eviar el contagi de coronavirus es tancaran totes les fonts dels parcs, jardins i places de Santa Coloma de Gramenet. Només restaran obertes les fonts habilitades per les mascotes.

L'AMB també ha decidit el tancament de les fonts als 51 parcs metropolitans a l'Àrea de Barcelona, entre els qual es troba Can Zam.

 

El subministrament d'aigua a les llars és completament segur i està garantit.

foto de dos braços enllaçats amb el troç de roba blava

Persones amb Transtorn de l'Espectre Autista (TEA)

Segons el Real Decret 463/2020 les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista estan autoritzades a fer passejos durant el confinament, sempre complint les mesures necessàries per evitar el contagi. Des de l'ajuntament donem suport a la següent iniciativa:

La persona acompanyant portarà un braçalet de roba blava al braç en sortir a passejar, a més de portar el diagnòstic TEA.

La seva situació en confinament és més complicada que la nostra. Inclús el soroll dels petards fa que no puguin sortir amb les seves famílies al balcó cada dia durant els aplaudiments en agraïment a totes les persones que treballen per garantir els serveis mínims.

Mostrem el nostre suport i respecte a totes les famílies i persones amb TEA.

Servei de L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC)

L'OMIC es troba operativa de forma no presencial mitjançant l'adreça de correu electrònic: omic@gramenet.cat amb la funció d'atendre consultes de consum i donar resposta de forma telemàtica.

Protocol Residències

Protocol d'actuació de la Generalitat de Catalunya davant el coronavirus en residències.

Totes les residències, tant públiques com privades, estan subjectes al protocol del departament de Salut de Generalitat de Catalunya.

Tenen a la seva disposició un/una metge de referència del CAP per a valorar i validar els diagnòstics.

La falta de material haurà de ser comunicada per part de la residència al seu metge de referència i/o al Departament d'Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya està a l'espera de rebre material per repartir entre residències i centres sociosanitaris.

Des de l'Ajuntament de Santa Coloma, estem en contacte amb totes les residències posant a la seva disposició tota l'ajuda que és a les nostres mans.

Volem traslladar un missatge d'ànim a les famílies davant de la situació que ha provocat el Covid-19, i al mateix temps, un missatge de gratitud a les treballadores i treballadors que estan cuidant als nostres familiars en aquest moment.

Lloguer habitatge públic

No es cobrarà la renda del lloguer a les families que ocupen habitatges públics propietat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i de l'empresa Gramepark.

A partir del mes d'abril i mentre duri l'Estat d'Alarma.

Mesures excepcionals a l'Hospital Esperit Sant

Després que a finals de març la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) derivés els parts a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per allunyar-los del coronavirus, el centre colomenc els aproxima ara al territori i s'atendran a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. La redistribució d'equips professionals i espais estructurals a Germans Trias a causa de la disminució de pacients amb la COVID19 permet a l'hospital badaloní assumir ara aquesta activitat, amb els avantatges que suposa la proximitat territorial per a les pacients.

La FHES va deixar d'atendre els parts per tal de preservar la salut de les dones que han de donar a llum durant la pandèmia. Amb el trasllat es buscava també alliberar recursos per destinar-los al tractament de pacients amb la COVID-19.

La disminució de les infeccions per coronavirus de les últimes setmanes permetrà que l'Hospital de l'Esperit Sant vagi recuperant, mica en mica, la seva activitat habitual. Més endavant, reprendrà l'atenció als parts i les usuàries podran tornar a donar a llum al centre.  

Altres mesures excepcionals que afecten a pacients i acompanyants:

 • Accessos i visites
 • Servei d'urgències
 • Telèfons de contacte amb professionals que atenen pacients amb COVID-19
 • Visites, proves i intervencions
 • Unitat d'Atenció a l'Usuari
 • Unitat d'Intervenció Clínica

Informació actualitzada en aquest enllaç

Urgències psiquiàtriques a Torribera

Davant la situació d'emergència per coronavirus s'ha reorganitzat l'atenció a la salut mental a l'Àrea del Barcelonés Nord i Baix Maresme.

A partir del 25 de març a les 8h el Centre Dr. Emili Mira (recinte Torribera) atendrà les urgències psiquiàtriques que fins ara s'atenien a Can Ruti.

24h de tots els dies de l'any.

Beques menjador

Per a les famílies que tenen concedida una beca menjador per als seus fills i filles: Es repartiran als domicilis unes targetes moneder de "CaixaBank" carregades amb un import de 40 euros per alumne i alumna becats. Aquesta quantiat s'ha calculat multiplicant 4 euros/alumne pels dies que no hi ha escola.

Si les escoles continuen tancades durant més temps, es farà una càrrega de saldo a les targetes de manera automàtica, per tant, NO S'HAN DE LLENÇAR LES TARGETES.

Reforç de les beques menjador

L'Ajuntament complementarà en breu l'import de les beques menjador a les famílies que rebien aquesta ajuda municipal.

300 famílies que no van accedir a la beca de la Generalitat per quedar-se al límit dels requisits i que rebran ben aviat tota la informació.

Regulació horaris d'alguns establiments

Les botigues de venda de productes d'alimentació i autoservei de menys de 150 m2 hauran de tancar a les 21 hores.

La Policia Local ha pogut comprovar que alguns d'aquests establiments estaven obert fins a altes hores de la matinada.

Decret d'alcaldia

Targeta rosa de transport

A causa de la suspensió de l'atenció presencial a l'OIAC, el lliurament de carnets de transport dipositats a l'Ajuntament queda interrompuda fins a nou avís.

Serveis Socials

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet orientarà l'atenció en les oficines de Serveis Socials (EBAS) als casos més urgents, ampliant l'atenció telefònica per cita prèvia.

 • Banc d'aliments. Es procedirà al repartiment setmanal.
 • SAD (Servei d'Atenció Domiciliària): Es manté el servei segons les següents condicions.
 • Centre d'Atenció a les Dones (CIRD): Es redueix l'activitat al mínim imprescindible assegurant l'atenció essencial a les usuàries.
 • Centres Oberts d'atenció a la infància. Es tanquen segons l'acord entre Generalitat de Catalunya i entitats del sector
 • Menjador social. Es tanca el menjador però s'habilitarà un servei de recollida de menjar per a portar a casa.
 • Centre de dia per a la Tercera Edat. Es tanca però s'ampliarà el Servei d'Atenció Domiciliària per a cobrir les necessitats dels usuaris i usuàries.
 • Punt d'assessoria energètic: Es redueix l'activitat al mínim imprescindible assegurant l'atenció essencial.
 • Equip de mediació: Es redueix l'activitat al mínim imprescindible assegurant l'atenció essencial.
 • Servei de Salut dependent del Parc Salut Mar situat en el CC del Fons:l as activitats es reubiquen en Torribera.

Atenció a la violència contra les dones

Les atencions urgents per maltractament es canalitzen a través dels serveis socials de referència.

El Centre d'Informació i Atenció a la Dona (CIRD) es troba tancat pel decret d'Estat d'Alarma.

Les situacions d'urgència es poden gestionar a través del telèfon i correu electrònic que ha llançat el Institut Català dels Dons: 900 900 120 / 900900120@gencat.cat

L'ICD també ha llançat la campanya “Establiment segur contra la violència masclista” Una sèrie d'establiments amb farmàcies, fleques, botigues d'alimentació, etc. Que romanen obertes durant l'Estat d'Alarma faran d'intermediaris amb les dones que no puguin trucar des dels seus domicilis.

Mesures especials en matèria de migracions

La Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya ha dictat mesures especials sobre procediments i certificacions durant la crisi de la pandèmia de coronavirus que podeu consultar aquí

Cobrament d'impostos per part de la Diputació de Barcelona

Si disposeu d’un document amb el termini de pagament vençut que us hagi enviat
l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona:
Si es tracta d’un rebut de cobrament periòdic com el corresponent a l’Impost de
vehicles de tracció mecànica (tríptics enviats per correu ordinari), atès que el seu
termini de pagament ha estat ampliat, podeu efectuar el pagament amb el mateix
rebut:

 • Pagament en els caixers automàtics habilitats a l’efecte
 • A l'adreça http://orgt.cat/pagartributs
 • O bé per telèfon, trucant al número 932 029 802

Si es tracta d’una liquidació d’ingrés directe (notificades per correu certificat), atès
que el seu termini de pagament s’ha vist ampliat, podeu:

 • Descarregar-vos un nou document de pagament a orgt.cat/pagartributs, des d’on també podreu efectuar el pagament
 • O bé efectuar el pagament per telèfon, trucant al número 932 029 802

Si es tracta de la notificació de la provisió de constrenyiment, atès que el seu termini
de pagament s’ha vist ampliat, podeu:

 • Descarregar-vos un nou document de pagament a http://orgt.cat/pagartributs, des d’on també podreu efectuar el pagament
 • O bé efectuar el pagament per telèfon, trucant al número 932 029 802

Centres d'empreses Bosc Llarg i Can Peixauet

Infografia centre d'empreses Grameimpuls no pagaran lloguer

*Telèfon d'informació sobre les línies d'ajuda a les persones autònomes:

93 228 57 21

EDUCACIÓ - S'ajorna la inscripció escolar

El Departament d'Educació de la Generalitat ha decretat l'ajornament del període d'inscripció per al segon cicle d'infantil, primària i secundària per al curs 2020-2021. Aquests tràmits estaven previstos que es realitzessin entre el 23 de març i l'1 d'abril.

El calendari de preinscripció i matrícula del curs escolar 2020-2021, de les escoles bressol municipals, educació infantil primer cicle, també s’ajorna per la pandèmia del coronavirus.

La presentació de les sol·licituds de preinscripció per demanar plaça escolar  d’EBM sempre ha estat a inici del mes de maig. Aquest any, l’ajuntament preveu que s’ajornarà mínim, un mes més, a l’espera que la Generalitat en prengui una decisió.

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya manté 'sine die' el tancament de totes les instal·lacions educatives de Catalunya com a mesura de contenció de la pandèmia de Coronavirus.

La mesura afecta a escoles bressol, escoles, instituts i universitats, tant en el sector públic, com en el concertat.

En l'àmbit de la formació, també romandran tancats fins al 30 de març els següents centres formatius:

 • Centre de Formació Ocupacional La Ginesta
 • Centre de Formació i Treball
 • Escola de Restauració

Suspensió del pagament d'escoles bressol

Des del 13 de març i fins que es decreti el cessament de l'Estat d'Alarma:

 • L'Ajuntament no passarà al cobrament a les famílies la quota corresponent

Tancament de parcs, jardins i jocs infantils

Durant l'Estat d'Alarma es prohibeix l'accés a parcs, jardins i jocs infantils.

Equipaments

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet té tancats els següents equipaments:

 • Teatre Sagarra
 • L'Auditori Municipal de Música
 • Biblioteques
 • Aula ambiental a Can Zam
 • Ecometròpoli
 • Centre Cultural de Can Sisteré
 • Museu Torre Balldovina
 • Pompeu Lab
 • Espais destinats a activitats de la Central Escènica
 • La CIBA

Centres Cívics i Casals

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet manté tancats els Centres Cívics i Casals, per tant queden suspesos fins a nova data:

 • Els balls setmanals per a la tercera edat
 • Els tallers de manualitats realitzats en Centres Cívics i Casals
 • El programa d'activitats esportives adreçat a les persones grans

Instal·lacions esportives

Les instal·lacions esportives de la ciutat i els centres esportius del Raval, Torribera, Fondo i Can Zam romanen tancats.Les competicions esportives han estat suspeses i també l'esport escolar.

Comerç

Pel que fa al sector comercial s'adopten les següents mesures:

 • Suspensió dels mercats de venda no sedentària (mercats ambulants)
 • Mercats Municipals. Continuaran oberts amb la recomanació als i les paradistes sobre la limitació d'aforament, el reforç de les mesures higienicosanitaries i de la seva inspecció.
 • Obligatorietat de tancament en horari nocturn dels establiments comercials, de venda personalitzada o en règim d'autoservei, els titulars siguin autònoms, microempreses o petites empreses, d'acord amb el criteri de classificació europeu, sempre que la superfície de venda no superi els 150 metres quadrats, i que tinguin una oferta orientada essencialment a productes de compra quotidiana d'alimentació a les 21.00 hores. 
 • Des de l'Ajuntament es recomana a la ciutadania que es redueixi al mínim imprescindible l'assistència als locals de pública concurrència com els establiments comercials

Els mercats municipals reparteixen a domicili

Infografia Mercat Sagarra
Infografia del Mercat Singuerlín
Infografia del Mercat del Fondo

Vigilància de forns degustació

Només podran expendre pa i productes alimentaris per portar. Queda prohibida la degustació en local de cafè, pastes, begudes etc. La Policia Local estendrà acta de les infraccions per a instruir expedient sancionador.

La prohibició és vigent fins que es decreti el cessament de l'Estat d'Alarma.

Policia Local: advertències i denúncies

Advertències i sancions per l'incompliment del confinament decretat a l'Estat d'Alarma.

Decrets de serveis mínims municipals

Infografía con los servicios mínimos del Ayuntamiento
Infografia de la suspensión

Números d'atenció telefònica

Haz un uso racional de estos números de teléfono

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet posa en marxa una línia d'atenció específica en horari de 9 a 14.30 h, de dilluns a divendres.

93 462 40 09

Resoldrà preferentment qüestions locals referides a la situació en Santa Coloma, com el funcionament i la prestació dels diversos serveis municipals sota l'Estat d'Alarma.

Recordem que la Generalitat de Catalunya té habilitats els telèfons 061 per a consultes sanitàries i del coronavirus, del qual es recomana fer un ús responsable; 012 per a consultes generals; i el 112 per a emergències greus i de risc vital.

Infografía de teléfono