Dissabte 7 de març, 11.30h
Itinerari per la ciutat de Barcelona: “El barri perdut”.
La visita guiada anirà a càrrec de Joan de Déu, periodista i escriptor. Una ruta històrica plena de descobertes, anècdotes i esdeveniments de la Barcelona oblidada.
Lloc de quedada. Metro Santa Coloma [L1], 10,30h/ Escales de la Catedral de Barcelona, 11,30h
Preu: Gratuït
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al Tel. 93 385 71 42
Durada aproximada: 2 hores
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma
Dimecres 11 de març, 19 h
Presentació del llibre de José Miguel Cuesta: El moviment veïnal al Barcelonès Nord (1954-1987)
Amb l’arribada de població d’altres indrets de l’Estat espanyol, els municipis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs van experimentar un gran creixement demogràfic a partir de la dècada de 1940. La lluita contra l’infrahabitatge i la manca de serveis bàsics, juntament amb l’acció d’organitzacions catòliques de base i dels militants antifranquistes, van afavorir la configuració d’un fort sentiment d’identificació col·lectiva, així com un potent moviment veïnal que es va desenvolupar durant els darrers anys de franquisme i la Transició.
Lloc: Pompeu Lab (c/ Pompeu Fabra, 22)
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Dimecres 18 de març, 18.30h
Passi del documental “Ni Oblit ni perdó!” i xerrada amb familiars de Guillem Agulló.
Vint-i-sis anys després del seu assassinat, Guillem Agulló segueix sent un símbol de la lluita i la resistència contra el feixisme. Però aquest, com malauradament tants d’altres, és un cas desconegut per a gran part de la societat. “La Lluita Continua” és una campanya d’impacte social i polític que pren com a punt de partida la figura de Guillem Agulló i Salvador, el seu assassinat i el seu judici.
“La Lluita Continua” dóna veu a totes aquelles persones, col·lectius i grups socials que han patit -i pateixen- la xacra de l’odi, la xenofòbia, el racisme, la persecució política i la discriminació al nostre país. Posteriorment, parlarem amb familiars de Guillem, de com és la lluita política per la seva memòria i també, com són els racons més íntims de la pèrdua d’un fill.
Lloc: Biblioteca Singuerlín
Organitza: Esquerra Republicana Santa Coloma de Gramenet
Divendres 20 de març , 19h
Presentació dels projectes Ab Origine (Revista històrica) i GER, (Grup d’Estudis Ripolletencs) i taula de debat: “La inmersió lingüística al cinturó roig”.
Presentació d’aquests dos projectes d’investigació de la mà de joves historiadors. El GER (grup d’Estudis Ripolletencs), un grup de recerca històrica de Ripollet i autors de la revista local 973. i la revista Ab origine, un projecte de difusió històrica en l’àmbit digital, iniciat per estudiants acabats de graduar, què en l’actualitat compta ja amb més de 150 col·laboradors, ens presenten les seves línies d’investigació pel que fa a la recuperació de la Memòria Històrica.
Posteriorment, taula rodona al voltant d’una temàtica concreta: “Inmersió lingüística al cinturó roig”.
Ponents: Arnau López Espinosa (Ab Origine); Cristóbal Cabrera (GER); David Vicente (Ab Origine); Alejandro Román (Historiador colomenc) ;Oriol Corral (Historiador colomenc i moderador)
Lloc: Sala d’actes Museu can Sisteré
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Diumenge 22 de març, 7.30h
Itinerari guiat “El camí de Walter Benjamin. L’exili per Portbou”
Visita a Portbou per resseguir el camí de Walter Benjamin en el 80è aniversari de la seva mort: estació internacional de ferrocarril, l’hostal França, el cementiri on hi ha la seva tomba i el Memorial Passatges Walter Benjamin. També visitarem el Memorial del Coll de Belitres, punt fronterer de la carretera de la Costa Brava entre Catalunya i França per on passaren milers de refugiats republicans fugint del final de la Guerra Civil.
Recorregut amb autocar, places limitades, activitat gratuïta
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al tel. 93 385 71 42
Lloc de trobada: 7.30 h davant del metro de la plaça de la Vila