TALLER DE LECTURA LÈSBICA

RESUM

Gairebé invisible, així va ser als seus inicis l’amor entre dones a la literatura. Progressivament va treure el cap, no sense dificultats. El transitarem en tres etapes a través d’obres emblemàtiques com Carol -de Patricia Highsmith-; Te deix, amor, la mar com a penyora -de Carme Riera-; o La passió segons Renée Vivien -de Maria-Mercè Marçal-. Fins a arribar a obres ben recents com les novel·les d’Eva Baltasar.

Dates: 9, 14 i 21 de desembre de 2020.
Horari: 18:30h a 20h  

Inscripció prèvia a lgtbi@gramenet.cat

1ª sessió: Del silenci a la foscor

Les relacions sàfiques van haver de dissimular-se tant a la realitat com a la ficció. I no va ser fins al 1928, amb la novel·la El pou de la soledat -de Radclyffe Hall-, que es va inaugurar aquest camí accidentat. A base d’insinuacions, pioneres com ella van començar a posar nom a allò que encara no tenia nom.

https://laciba.gramenet.cat/AgoraLGTBISilenci

 

2ª sessió: De la foscor a la llum

Després van venir anys d’obres literàries on el desig es camuflava en històries doloroses, com és el cas d’El bosc de la nit -de Djuna Barnes-. Un pas previ innecessari per a arribar a la primera història amb final feliç, escrita als anys 50 del segle XX i que va obrir la veda.

https://laciba.gramenet.cat/AgoraLGTBILlum

 

3ª sessió: Avui, sense embuts

Gràcies als avenços socials i a la feina visibilitzadora d’autores com Jeanette Winterson i Sarah Waters, el present és un espai de llibertat també per aquesta temàtica. Trobem llibres testimonials, còmics, novel·les com Permagel o Boulder... I podem afirmar que la literatura lèsbica ja no retrocedirà.  

https://laciba.gramenet.cat/AgoraLGTBIAvui

Organitza:
Departament de polítiques LGTBI.
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet