LEStival 30 d'abril, en conmemoració al dia de la Visibilitat Lèsbica.
El passat dissabte 30 d'abril va tenir lloc el Santako LEStival 2022 en conmemoració del dia internacional per la Visibilitat Lèsbica.
L'acte va ser organitzat pe l'entitat LGTBI de Santa Coloma de Gramenet "Entenem LGTBI" amb col·laboració amb La CIBA i el departament de polítiques LGTBI de l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
El festival va acollir actuacions de dones artistes de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, com Laura Lázaro, las Improderadas i Socaixina.
Presentació del llibre "Una dona" de l'activista trans Judith Juanhuix.
El passat dimarts 26 d'abril, l'associació Artemis de Santa Coloma de Gramenet en col·laboració amb La CIBA, espai de recursos, innovació i economia feminista, van organitzar la presentació i un col·loqui al voltant del llibre "Una dona" de l'activista trans Judith Juanhuix.
El llibre "Una dona" ens endinsa a la transició social de gènere de forma gradual fins arribar a ser el que es avui UNA DONA, vivint durant el trajecte el menyspreu d'aquells que ens volen a tots i totes iguals.
L'esport de Santa Coloma contra la LGTBIfòbia
- El 19 de febrer se celebra el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l'esport.
- Més de 30 entitats de la ciutat s'han adherit al Protocol 'Santa Coloma Xarxa Violeta' per un espai públic en contra de violències masclistes i lgtbifòbiques.
Santa Coloma de Gramenet, 17 de febrer de 2022
En el marc de la commemoració del 19 de febrer Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l’esport, més de 30 clubs esportius i instal·lacions esportives de Santa Coloma de Gramenet s’han adherit al Protocol, Santa Coloma Xarxa Violeta, per un espai públic, d’oci i festiu lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques.
Aquesta campanya té l’objectiu de garantir que totes les persones puguin gaudir de l’esport i l’activitat física en ambients segurs i lliures de qualsevol tipus de violència sexista o lgtbifòbica, reafirmant el compromís en el foment de valors com el respecte, la seguretat, la dignitat, la igualtat i la llibertat.
L’adhesió al protocol, Santa Coloma Xarxa Violeta implica el compromís en la lluita contra les discriminacions i la lgtbifòbia, així com la posada en marxa d’accions encaminades a convertir els espais esportius en llocs segurs i respectuosos per a tothom.
Les entitats participaran fent difusió d’aquets protocol entre els seus esportistes, socis i sòcies, staff tècnic i directiu. A més faran visible aquest compromís als seus perfils oficials a les xarxes socials, web i comunicats, com a mínim, fins el proper 19 de febrer.
Per últim es sumaran a la campanya del 19F Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l’esport, i a participar de l’acte central de reconeixement que tindrà lloc el mateix 19 de Febrer, a les 09:50 hores, al Pavelló de la Bastida, tot aprofitant la celebració del Torneig Internacional de Kàrate “Copa Oyama”. En aquest acte s’agrairà a totes les entitats esportives la seva col·laboració.
Les entitats que s’han adherit al protocol són:
ESPORT ENTITAT
Atletisme ASOCIACIÓN DEPORTIVA RUNNING VIGIA
Atletisme UNIÓ COLOMENCA ATLETISME
Bàsquet CLUB BASQUET SANTA COLOMA
Bàsquet BÀSQUET LES NEUS
Bàsquet GRAMENET BÀSQUET CLUB
Bàsquet ASSOCIACIÓ DEPORTIVA ESCOLAR FUSTER
Bàsquet Femení BASQUET DRAFT GRAMENET
Billar SOC. COOPERATIVA "LA COLMENA"
Ciclisme UNIÓ CICLISTA SINGUERLÍN
Ciclisme CLUB CICLISTA COLOMENC
Complex Esportiu COMPLEX ESPORTIU TORRIBERA
Complex Esportiu CENTRE ESPORTIU RAVAL
Complex Esportiu COMPLEX ESPORTIU CAN ZAM (DUET SPORTS)
Complex Esportiu COMPLEX ESPORTIU RAMBLA FONDO (DUET SPORTS)
Consell Esportiu CONSELL ESPORTIU DEL BARCELONES NORD
Dansa i acrobàcia DINAMIC KID SANTA COLOMA
Escacs CLUB D'ESCACS GRAMENET
Futbol CLUB DEPORTIVO ARRABAL - CALAF DE GRAMANET
Futbol CLUB DE FUTBOL SINGUERLÍN
Futbol FUNDACIÓ ESPORTIVA GRAMA
Futbol Sala ASSOCIACIÓ ESPORTIVA FORTALEZA
Futbol Sala FUTBOL SALA RÀPID SANTA COLOMA
Futbol Sala FUTBOL SALA GARCÍA (Industrias Santa Coloma)
Futbol Sala CLUB ESPORTIU SANTA COLOMA FUTSAL
Gimnàs-Kàrate CLUB ESPORTIU KARATE SATORI
Gimnàs-Taekwondo ASSOCIACIÓ DEPORTIVA MARÍN
Gimnàstica Artística GIMNÀSTICA ARTÍSTICA STA. COLOMA
Judo CLUB DE JUDO SANTA COLOMA
Kàrate ASOCIACIÓN JUVENIL KARATE CAN PEIXAUET
Lleure ASSOCICACIÓ ESPORT I SALUT
Muntanyisme CENTRE EXCURSIONISTA PUIG CASTELLAR
Natació ASSOCIACIÓ NATACIÓ GRAMENET
Pàdel CLUB DE PADEL SANTA COLOMA DE GRAMENET
Patinatge CLUB PATÍ GRAMENET
Patinatge ASSOCIACIÓ ESPORTIVA NANO
Petanca CLUB PETANCA SANTA COLOMA
Pilota PELOTARI CLUB SANTA COLOMA
*Aquest llistat podria ampliar-se amb l'adhesió d'altres entitats de la ciutat
Conferència dimarts 22 de febrer, a les 18:00h, Biblioteca del Fondo - Fons LGTBI
Conferència "L'amor lèsbic que va desafiar al nazisme" a càrrec de Mònica G. Álvarez, autora del llibre Amor y horror nazi, historias reales en los campos de concentración
En aquesta obra, l'autora recull les històries reals d'amor més impactants sorgides i viscudes als camps de concentració nazis durant la II Guerra Mundial. Hi plasma també la manera com els serus catorze tstimonis van sobreviure a la malaltia, les vexacions i la gana gràcies a la seva valentia, però també gràcies al motor que en aquell moment movia els seus cors: l'amor.
Un amor com el que van protagonitzar Felice Schragenheim i Elisabeth Wust. Acte en conmemració de la Memòria de les Vícitimes de l'Holocaust.
Mónica González Álvarez (Valladolid, 1979) és periodista i columnista d'opinió a La Vanguardia com a experta en successos i tribunals amb la seva secció de 'Las Caras del Mal', a més de col·laborar en programes de ràdio i televisió sobre aquesta temàtica. També compta amb una secció setmanal sobre crònica negra a Madrid Directo, programa presentat per Nieves Herrero a Onda Madrid, i investiga Casos Reals per al podcast del gènere true crime Hablas Miedo?, dirigit per Mona León
Siminiani per a Audible d'Amazon.
En la seva faceta com a escriptora és autora de sis llibres, quatre dels quals són assajos de investigació entre els quals destaquen tres dedicats a l'Holocaust: l'èxit de vendes Guardianes nazis. El costat femení del mal (2012) amb deu edicions i traduït a Itàlia, Amor i horror nazi. Històries reals als camps de concentració (2018) amb tres edicions, i Nit i Boira als camps nazis. Històries heroïques d'espanyoles que van sobreviure a l'horror (2022) amb dues edicions.
Va ser guardonada el 2017 amb la medalla d'Or del Fòrum Europa 2001 a reconeixement al mèrit professional.
Biblioteca del Fondo - Fons LGTBI (C/ de Massanet, 28)
Més info: lgtbi@gramenet.cat
El divendres 30 de setembre als Instituts Puig Castellar i Ramon Berenguer IV s'han fet dues xerrades de Sandra Zambrano, defensora dels drets humans hondurenya, i activista LGTBI, en el marc del projecte Ciutats Defensores del Drets Humans a les Jornades per la Pau i la Cooperació de Santa Coloma.
L’alcaldessa Núria Parlon ha participat a la presentació de la Xarxa de Municipis LGTBI al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès. Aquesta xarxa s'ha creat per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes al voltant del moviment LGTBI.
El Ple manifiesta el seu suport al col·lectiu LGTBI el Dia de l'Orgull
El ple ordinari del mes de juny, celebrat aquest dimarts 28, ha ratificat el compromís de la ciutat en la lluita contra les discriminacions per orientació sexual o identitat de gènere. El ple ha aprovat un manifest amb motiu del dia 28 de juny Dia de l’Orgull LGTBI. La sessió ha servit també per aprovar el reglament de la Comissió sobre la memòria Històrica i ratificar el de la Comissió Municipal de Festes, entre d’altres punts d’interès.
El ple ordinari del més de juny ha començat amb l’aprovació d’un manifest amb motiu de la celebració del Dia de l’Orgull de Lesbianes, Gays, Transexuals, Bisexuals i Intersexuals. El text referma el “compromís permanent i actiu de Santa Coloma de Gramenet a lluitar, amb més fermesa que mai, contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i identitat de gènere en general, i en continuar amb el desplegament de la Llei 11/2014 en particular, com una eina potent per la garantia dels drets de totes les persones LGTBI”. En aquest mandat l’Ajuntament ha posat en marxa la regidoria LGBTI. A la sessió ha intervingut una representant de l’associació que agrupa el col·lectiu LGTBI local Entenem Santa Coloma, per expressar el suport al manifest.
Memòria històrica
- Conferència Jordi Petit “La repressió al moviment LGBTI durant el franquisme” el dimecres 3/02/16 al Museu Torre Balldovina
- Documental + exposició fotogràfica “Testigos de un tiempo Maldito”: Javi Larrauri. Presentació documental 8/04/16 Biblioteca Singuerlín, exposició del 9 al 29/04/16
Participació en Xarxa de Municipis LGTBI
S’ha creat una xarxa de municipis per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes, lidera l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, on està la Maribel Càrdenas, la qual té una llarga trajectòria treballant en aquest tema. A A més del nostre, hi participen els següent ajuntaments:
Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés.
La foto adjunta correspon a la 3a reunió d'aquesta xarxa que s'ha fet el divendres 13 de maig a la Sala de Plnes del nostre ajuntament.
Grup de treball per a l’elaboració d’una Guia de Plans LGTBI per a l’aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis
Hem estat escollits juntament amb d’altres municipis per poder crear un pla pilot el qual després es pugui adequar a cada municipi i servir com a pla general per aquells municipis que vulguin començar amb una regidoria LGTBI.
De moment ha s’han realitzat dues reunions de treball, en total seran 6 sessions i ja han fet l’entrevista ,per part de la consultora que fa el diagnòstic, a la Tinenta d’Alcaldessa Petry Jiménez.
Impulsar la creació de la primera entitat LGTBI de la nostra ciutat: #Entenemsantacoloma
Fons documental LGTBI (a Biblioteca Fondo)
Participació de Santa Coloma al 2on CONGRÉS EUROPEAN RAINBOW CITIES el 20 de maig
“El Viaje de Carla”
Projecció del documental “El Viaje de Carla” amb Carla Antonelli el 13 de maig a la Biblioteca de Singuerlín amb moti del Dia internacional contra la homofobia (17 de maig). Més informació aquí.
Cicle d’activitats contra l’homofòbia i la transfòbia, promogudes per la nova regidoria LGTBI
En el marc del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals) ha organitzat una desena d'activitats. Destaca l’acció "posar-se els cordills contra l’homofòbia" i la pintada de sis passos de vianants amb l’arc de Sant Martí.
Aquesta dimarts 10 de maig, la Tinenta d’alcaldessa i regidora de Cultura, Moviments Socials, Entitats Ciutadanes, Memòria Històrica i LGTBI, Petry Jiménez, ha presentat el primer cicle oficial d’accions reivindicatives promogudes per la nova regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals), que es posaran en marxa a Santa Coloma de Gramenet en el marc del proper 17 de maig, Dia Internacional Contra l’Homofòbia i la Transfòbia. La Tinenta d'alcaldessa ha estat acompanyada pels representants d’una nova entitat a la ciutat que acaba de néixer amb el nom “Entenem Santa Coloma” i amb el suport de l’Ajuntament colomenc.
La regidora ha presentat el conjunt d’accions reivindicatives i de conscienciació previstes, més d’una desena a partir d’aquest divendres 13 de maig, amb els objectius principals de “fomentar la igualtat de drets, les llibertats i el reconeixement social de les persones LGTBI i de promoure l’eradicació de qualsevol tipus de discriminació o atemptat contra la igualtat i la dignitat de les persones”, ha destacat Petry Jiménez i ha recordat que aquests objectius “son prioritaris, com van assenyalar els colomencs i les colomenques assistents al Fòrum del Pla d’Acció Municipal, on es van apuntar aquells aspectes que han de regir els projectes de millora de Santa Coloma en clau 2016-2019"
La primera de les accions és el passi del documental «El Viaje de Carla», a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré, que tindrà lloc aquest divendres 13 de maig; l’acte comptarà amb la participació de Carla Antonelli, nom artístic de Carla Delgado Gómez, actriu, política i reconeguda activista pels drets LGTBI i diputada a l’Asamblea de Madrid, i que vindrà a presentar aquest documental, en part autobiogràfic, dirigit per Fernando Olmeda.
Una altra de les reivindicacions previstes serà l'acció de posar-se els CORDILLS DE COLORS «Contra l'homofòbia», que és una acció coordinada i conjunta amb d'altres ciutats, que formen part de la «XARXA DE MUNICIPIS LGTBI», per commemorar de manera conjunta el Dia Internacional contra l'Homofòbia. En aquest sentit, aquest dissabte 14 de maig en el partit de Catgas-Barcelona (20h), televisat per TV3, els jugadors de l’equip colomenc, el Catgas, portaran els colors de les sabates amb l'arc de Sant Martí. A més, hi haurà d’altres esdeveniments esportius on els jugadors i entrenadors portaran aquests cordills.
17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia
Precisament el 17 de maig, Santa Coloma s’afegirà al Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia, amb dos actes especials. Per una banda, se celebrarà la inauguració del primer pas de vianants pintat amb els sis colors de l’arc de sant Martí, que estarà ubicat a l’avinguda de la Generalitat amb la rbla. de Sant Sebastià. A aquest s’afegiran cinc passos més de vianants pintats –perquè hi hagi un per districte- que es pintaran del 17 de maig al 28 de juny, Dia de l’orgull gai. Per altra banda, es posarà la bandera amb l’arc de San Martí, en un lloc preferent i visible a la plaça de la Vila.
Totes aquestes accions tindran un punt culminant, dissabte 2 de juliol, amb la celebració de la primera Festa de l’Orgull Gai al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar.
Una ciutat compromesa contra l’homofòbia
A més del primer cicle d’accions oficials promogudes per la nova regidoria LGTBI, la ciutat de Santa Coloma i l’ajuntament des de fa temps estan compromesos amb la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI i en la lluita contra les discriminació per orientació sexual. Alguns exemples:
- Santa Coloma forma part de la XARXA DE MUNICIPIS LGTBI, per compartir les bones pràctiques i generar activitats conjuntes, juntament amb Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés. Precisament aquest divendres 13 de maig hi ha una reunió conjunta a la nostra ciutat, amb els i les portaveus de tots aquests ajuntaments en matèria LGTBI, per continuar compartint accions i experiències
- Som un dels 10 ajuntaments escollits per crear un Pla pilot per elaborar una GUIA DE PLANS LGTBI, en el marc de l'aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 octubre, l’objectiu de la qual és garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis
- El passat 4 d'abril al Ple Municipal es va aprovar una declaració contra l'assetjament escolar, l'homofòbia i la transfòbia, i en rebuig d'aquells comportaments que es produeixen contra nens i joves amb identitats i expressions sexuals i de gènere diverses
- A banda, des de l'Ajuntament impulsem l’educació des de petits contra els prejudicis, a través de diferents activitats i tallers inclosos al Programa d’Activitats Educatives Complementàries(PAECC). El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) coordina les activitats educatives amb l’Entitat ACORD: conta contes per a escoles de primària i Tallers sobre Diversitat Familiar, afectivo-sexual per als instituts i sobre bullying homofòbic (aquest últim taller és nou). Veure més aquí.
- S'ha posat en marxa un fons documental LGTBI a la Biblioteca del Fondo
Links: