27 de Gener Dia Internacional per les víctimes del Holocaust

El 27 de Gener, coincidint amb la caiguda del major i mes famós camp de concentració nazi Auschwithz (Polònia), es celebra el Dia internacional per les víctimes del Holocaust en honor a les entre 1,5 y 2,5 milions de persones que van ser assassinades per motius de ideologia, raça o orientació sexual, entre d’altres.
Des de el col·lectiu LGBTI, la data simbolitza l’alliberació dels prejudicis socials i un pas cap endavant en la lluita pels drets humans que reconegui la seva orientació sexual així com les seves identitats i expressions de gènere, tot i que la visualització d’aquest col·lectiu dins d’aquest dia tan assenyalat ha estat històricament mínima:
Des de que el 27 de Gener de 1945 les tropes soviètiques alliberen Auschwithz fins al 2002, quan Alemanya decideix reconèixer les víctimes LGTBI, passen 71 anys sene que hi hagi cap mena de reconeixement a les víctimes dintre del col·lectiu LGBTI.

Per avançar cap aquesta direcció, trobem iniciatives como la d’Acrópoli a la plaça Pedro  Zerolo de Madrid on s’argüeix un monument en forma de triangle invertit en reconeixement a les víctimes.  
El símbol fa referencia al triangle rosa  que els oficials nazis posaven a les persones que no s’acollien a la generalitat sexual del moment i que el col·lectiu LGTBI ara fa seu com a símbol per commemorar a les víctimes tant del Holocaust com dels règims feixistes en general.

Links d'interés:

http://www.un.org/es/holocaustremembrance/

http://aleasiuclm.wixsite.com/aleasiuclm/single-post/2015/01/27/D%C3%ADa-Internacional-de-las-victimas-del-Holocausto-Nazi

https://es.wikipedia.org/wiki/Persecuci%C3%B3n_de_los_homosexuales_en_la_Alemania_nazi

http://www.idemtv.com/es/tag/lgtbi/page/10/


Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia

 

 

El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia (International Day Against Homophobia and transfòbia, IDAHOT) se celebra el 17 de maig per commemorar l'eliminació de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la salut (OMS), el que va tenir lloc el 17 de maig de 1990.1 el seu objectiu principal és el de coordinar tot tipus d'accions que serveixin per denunciar la discriminació de què són objecte les persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals, i per fer avançar seus drets a tot el món.

 

El 1990 l'Organització Mundial de la Salut va deixar de considerar l'homosexualitat com una malaltia mental. Per això, el 17 de maig de cada any se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia, en suport a la lluita contra la discriminació en aquest àmbit.

 

Accions a Santa Coloma:

- Cordons de colors solidaris distribuïts entre la ciutadania i lluïts per diversos equips de la ciutat, entre ells el Catgas Energia que juga a la màxima categoria del futbol sala estatal.

  • Taller per eradicar el bullying homofòbic: “Una escola sense armaris”
  • Taller sobre la  Diversitat Afectivo-Sexual i la Identitat de Gènere
  • Taller sobre Diversitat Familiar-Les famílies del nostre entorn
  • Taller sobre Diversitat Familiar – Construcció de les Famílies homoparentals
  • Conta Contes sobre la diversitat familiar:  “ Omar i els seus germans”

 

 

 


Dia de la Visibilitat Lèsbica

Se celebra cada 26 d'abril a diverses parts del món com una forma d'exigir igualtat de drets per a les lesbianes.

El moviment es va originar a Espanya en l'any 2008 com a part de les activitats dels col·lectius LGTB. El seu objectiu és visibilitzar el paper que ocupen les lesbianes en l'espai públic. Aquest dia es fa una crida a les lesbianes que treballen en l'àmbit públic a mostrar-se i ser un referent social positiu que contribueixi a l'eliminació de prejudicis i homofòbia entre la població. Unit a això, els col·lectius LGTB exigeixen als governs i institucions que promoguin la igualtat de drets (com ara el matrimoni igualitari o la reproducció assistida) i fomentin la no discriminació.

http://www.felgtb.org/temas/politicas-lesbicas/noticias/i/11804/222/la-felgtb-pide-acabar-con-las-barreras-que-impiden-a-las-mujeres-lesbianas-ser-visibles

http://old.ilga.org/health/ILGA_Lesbians_Health_Myths_Realities_EN.pdf

http://www.hhri.org/es/thematic/LGBT1.html