Els Dimarts d’Estudi (Dd’E)
En el marc ampli i divers de l’espai i de les institucions universitàries de la nostra ciutat, es realitza l’activitat Els Dimarts d’Estudi (DdE) que, amb múltiples formats, té l’objectiu de divulgar i posar temes d’interès a l’abast de tothom.
Els Dimarts d'Estudi és organitzat pel Comitè Assessor d’Estudis (CAE) del programa «Santa Coloma Ciutat Universitària», conformat per persones interessades a promoure i desenvolupar el coneixement i l’estudi dels valora culturals, socials i de progrés de la nostra ciutat i la seva gent.
Cicle «Les dimensions socials de l'alimentació»
L'alimentació és, a més de nutrició i un sector econòmic fonamental, un fet social de primer ordre. Al voltant d'una activitat tan necessària i regular es teixeix una espessa xarxa de relacions socials que afecten el conjunt d'aquesta, fins al punt que una anàlisi en profunditat de qualsevol realitat alimentària passa necessàriament per la consideració de la seva dimensió social.
Aquesta implica a tots i cadascun dels contextos en els quals es desenvolupa. Alguns d’aquests seran motiu d’anàlisi d’aquest cicle. Així, els trastorns alimentaris; la pluralitat cultural, social o religiosa en l’alimentació; la dependència alimentària i la crisi generada per la guerra d’Ucraïna; el malbaratament i la seguretat alimentària o l’afectació en una dieta saludable als col·lectius més desafavorits econòmicament; seran elements motiu d’anàlisi en aquest cicle dels Dimarts d’Estudi. Aquestes reflexions aniran sempre acompanyades d’exemples pràctics d’especial rellevància dins de Santa Coloma de Gramenet.
Programació
Els trastorns alimentaris
13 de desembre, 18h. Centre d'Art Contemporani Can Sisteré
El dia 30 de novembre, Dia Mundial de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta alimentària (TCA), es multipliquen els esforços per conèixer les implicacions d’aquesta situació que afecta la salut mental.
Els trets bàsics dels trastorns de conducta alimentària
Antonio Bulbena Vilarrasa, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona i fundador de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD), del Parc de Salut Mar.
La situació dels trastorns alimentaris en la població juvenil de la ciutat
Juan José Franco, psicòleg clínic, i Macarena Hernández, psiquiatra, responsables de l'atenció a les TCA en el CSMIJ Santa Coloma de Gramenet.
La pluralitat cultural, social i religiosa en l’alimentació
12 de gener, 18 h. Centre Cívic Riu
No es posa en dubte que la diversitat de costums i hàbits gastronòmics o culinaris que practiquem depenen, en bona part, de tradicions culturals i condicions històriques de supervivència que ha suportat cada estat, ètnia, tribu o clan. L’acceptació d’aquesta pluralitat i l’equilibri amb l’elaboració de menús equilibrats en la restauració per a col·lectivitats ha generat molts debats entre pares, escoles i professionals.
El debat de la pluralitat cultural en l'alimentació
Montserrat Illán Villanueva, docent de Restauració col·lectiva al Campus de l’Alimentació de la UB.
Promoció d'agents d'hàbits sanitaris d'alimentació a Catalunya
Saba Mohamed Bibi, grau en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, màster en Nutrició i Salut per la Universitat Oberta de Catalunya i, actualment, doctoranda d'Alimentació i Nutrició a la UB.
La sobirania i dependència alimentàries: l'impacte de la crisi d'Ucraïna?
14 de febrer, 18 h. Centre Cívic Riu
El 24 de febrer farà un any que Rússia va iniciar accions militars contra Ucraïna. Segons l'Organització de Nacions Unides, al mes de juny del 2022, es deia que la guerra a Ucraïna podi provocar l'augment el nombre de persones que actualment pateixen fam en el món en 13 milions més (entorn de 800 milions es trobaven en aquesll moment en moment d'inseguretat alimentària). Quina és la realitat després d'un any de l'inici del conflicte?
L'actualitat del conflicte
Victòria Planas, coordinadora de l'Àrea d'Acció Humanitària i Emergències del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
El concepte de sobirania i dependència alimentàries avui
Jordi Gascón, professor del Departament d'Antropologia Social de la UB.
Alimentació i vulnerabilitat
14 de març, 18 h. Centre Cívic Riu
A Santa Coloma, es lliuren més de 1.200 lots mensuals de menjar a les famílies vulnerables, segon les dades dels serveis municipals. A més, es lliuren 465 àpats setmanals de cuina preparada, ja siguin físicament al menjador, per emportar a casa i àpats a domicili (aquests darrere, fonamentalment a gent gran). Com afecta la dieta en els col·lectius més vulnerables?
La influència de l'alimentació en les situacions de vulnerabilitat
Claudia Rocío Magaña, professora lectora Serra Hunter de la UFR Escola de Treball Social de la UB.
Èxits i possibilitat de millora del menjador social i d'altres alternatives alimentàries
Antonio Perea, professor de Planificació i Avaluació dels Serveis Socials en el grau de Treball Social de la UNED.
Canvia la fiscalitat els estils de vida? Impostos per lluitar contra l'obesitat
15 de març, 17.30 h. Museu Torre Balldovina
L'obesitat més enllà d'una correcta o incorrecta alimentació
Vicente Ortún Rubio, catedràtic emèrit del Departament d'Economia i Empresa i investigador del Centre de Recerca en Economia i Salut de la UPF.
El gran enigma: què és una alimentació sostenible?
24 de maig, 17.30 h. Museu Torre Balldovina
Les àvies i els parents amb major edat sempre ens han esmentat que a la cuina s’ha d’aprofitar tot. En els seus temps, els aliments es valoraven, se sabia quant costaven, tant en esforç, dedicació, aprenentatge i pràctica de l’ofici com en recursos.
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura calcula que un terç dels aliments produïts anualment al món es llencen. A Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones (uns 35 kg per persona) de malbaratament alimentari cada any.
En aquesta sessió, es reflexionarà, entre d’altres temes, al voltant de quines són les claus del concepte d’una alimentació i una cuina sostenibles: controlar el malbaratament alimentari, fer la compra i la cuina de manera més eficaç i àgil, alhora que més sana i variada. Hi participarà Ada Parellada, cuinera i Creu de Sant Jordi.
Seguretat i malbaratament alimentaris: què fer?
13 de juny, 18 h. Centre Cívic Riu
El 7 de juny és el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària declarat per la ONU. «El Dia Mundial de la Seguretat Alimentària serà una oportunitat perquè tothom es prengui un moment per a pensar en alguna cosa que sovint donem per descomptat: la seguretat alimentària». va dir el Tom Heilandt, secretari de Codex.
Els aliments insegurs són una amenaça per a la salut humana i les economies, que afecten de manera desproporcionada a les persones vulnerables i marginades, especialment a dones i infants, les poblacions afectades per conflictes i persones migrants. També danya el comerç mundial, la qual cosa condueix a un major desaprofitament d'aliments, que ja no es pot tolerar en un món on moltes persones encara pateixen fam. Quina és la situació actual en la seguretat i el malbaratament alimentari?
Anàlisi i alternatives al malbaratament alimentari
Maria Clara de Moraes Prata Gaspar, professora associada del Departament d'Antropologia Social de la Facultat de Geografia i Història de la UB.
Actualitat i riscos de la seguretat alimentària
Mari Luz Latorre, professora titular del Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia del Campus de l'Alimentació de la UB.
Una visió municipal de la seguretat alimentària
Gemma Bellvehí Oliver, cap del Departament de Protecció de la Salut, Seguretat Alimentària de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.