Foto de Núria Parlon

Memòria històrica, per un present plural i lliure

El començament del Programa de Memòria Històrica de la nostra ciutat coincideix, una vegada més, amb la comme· moració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, així com amb l’aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma. Una sentida efemèride que ens serveix per a recordar i homenatjar aquells colomencs i colomenques que van experimentar, en primera persona, l’horror de la guerra i la repressió franquista.

Com cada any, volem reivindicar la importància i la necessitat d’investigar, difondre, commemorar i, en definitiva, recuperar la memòria col·lectiva de la nostra ciutat, tant d’aquelles persones i col·lectius que van patir les conseqüències de la barbàrie feixista, com d’aquelles que, tot i el context de repressió, van decidir lluitar per defensar els drets i les llibertats. M’enorgulleix especialment que aquesta pro· gramació sigui el fruit del treball conjunt entre la Regidoria, la Comissió Municipal de la Memòria Històrica i de les diferents entitats de la ciutat, a les quals vull expressar el meu sincer agraïment per les seves valuosíssimes contribucions.

Amb la seva tasca enriqueixen i diversifiquen enormement el ventall de propostes i activitats, tot aportant noves mirades que ens ajuden a descobrir realitats sovint invisibilitzades, com ara la de les dones i dels col· lectius LGBTI durant la República, la Guerra Civil i la dictadura franquista. Durant els mesos vinents podrem gaudir de presentacions de llibres, taules rodones de temàtica diversa, exposicions, obres de teatre, projeccions de pel·lícules i documentals, itineraris guiats, o grups de lectura i debat, entre altres activitats.

Us animo a totes i a tots a participar de les diferents propostes que engloba aquest programa i a partici· par de manera activa en la reflexió col·lectiva sobre el nostre passat recent. Només d’aquesta manera podrem omplir els buits de la Història i construirem un present plural i lliure


Núria Parlon Gil
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet