Activitats març 2022

Dimecres 2 de març – 18.30 h

Inauguració de l’exposició “La Desbandá. El genocidi de la carretera Málaga – Almería”

Exposició sobre la massacre perpetrada el mes de febrer de 1937 a la carretera de Màlaga a Almeria, on entre 3.000 i 5.000 civils van perdre la vida com a conseqüència de les bombes de l’exèrcit franquista. L’exposició consta de fotografies amb una pinzellada històrica de la massacre procedents de l’exposició “Norman Bethune. La huella solidaria”, comissariada per Jesús Majada, i de fotografies en color de les marxes actuals. La presentació anirà a càrrec de Francisco García, membre de la Marea Pensionista La Colomense, i d’un membre de la directiva de l’Asociación Memorialista La Desbandá.

Lloc: Biblioteca de Can Peixauet (Av. de la Generalitat, 98) i Biblioteca de Singuerlín-Salvador Cabré (Pl. de la Sagrada Família, s/n)

Dates: fins al 17 de març, a la Biblioteca de Can Peixauet, i del 18 al 31 de març a la Biblioteca de Singuerlín-Salvador Cabré

Inscripcions: b.sta.colomag.cp@diba.cat

Organitza: Marea Pensionista La Colomense i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

 

 

Dijous 3 de març – 19.30 h

Cloenda de l’exposició “Les llibertats perdudes”, amb la participació de Joan Guerrero

L’exposició “Les llibertats perdudes”, promoguda per Catalunya Mirada Solidària, s’acomiada amb la xerrada “Fotoperiodisme i Humanisme”, a càrrec del fotògraf colomenc Joan Guerrero.

Lloc: Sala d’actes del Centre Excursionista Puigcastellar (C/ de Sant Josep, 20)

Inscripcions: entrada lliure fins a completar l’aforament

Organitza: Centre Excursionista Puigcastellar

 

 

Diumenge 13 de març – 11 h

Itinerari guiat “Els refugis antiaeris a Gramenet del Besòs”

On s’amagaven els nostres avantpassats quan sonaven les sirenes pel perill de bombardeigs? Coincidint amb el 85è aniversari del primer bombardeig a Gramenet del Besòs, 13 de març de 1937, el qual va causar dues víctimes mortals i nombroses destrosses, al llarg d’un recorregut per la ciutat descobrirem on i com eren alguns dels refugis antiaeris on s’amagà la població durant la Guerra Civil.

Lloc de trobada: Museu Torre Balldovina (Pl. de Pau Casals, s/n)

Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al tel. 93 385 71 42

Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

 

 

Dimecres 16 de març – 18.30 h

Projecció de la pel·lícula Les hores i espai posterior de reflexió i debat

Aquesta pel·lícula narra les històries de tres dones d’èpoques diferents, els destins de les quals són interconnectats per la novel·la Mrs Dalloway, i que tracten de trobar-li un sentit a la vida. Anys 20, Virginia Woolf a Londres, manté una lluita interna mentre escriu la seva gran novel·la Mrs. Dalloway. Anys 50, Laura Brown a Los Ángeles, esposa i mare, llegeix Mrs. Dalloway i li resulta tan reveladora que comença a considerar canviar radicalment la seva vida. Segle XXI, Clarissa Vaughan a Nova York, la versió més actual de Mrs. Dalloway, enamorada del seu amic Richard, un poeta malalt de SIDA. Tres dones, tres vides, tres històries i una  pel·lícula emocionant, feminista i copsadora.

Lloc: Local de les Sufraggettes S.C.G. (C/ de la Vistalegre, 5)

Inscripcions: sufraggettesscg@gmail.com

Organitza: The Sufraggettes S.C.G.

 

 

Dijous 24 març – 19 h

Taula rodona “El PSUC i el món cristià a Santa Coloma”

Debat que tractarà la vinculació del PSUC amb el món cristià: les parròquies, la figura del mossèn obrer, etc. L’alineament de la jerarquia catòlica amb el règim franquista, l’arribada de nous capellans i els nous vents a l’església amb el Concili Vaticà II van possibilitar que molts cristians entressin a formar part del PSUC i que molts comunistes consideressin necessari col·laborar amb els cristians de base per compartir la lluita per una Santa Coloma més digna i per les llibertats democràtiques.

Lloc: Museu Torre Balldovina (Pl. de Pau Casals, s/n)

Inscripcions: organitzacio@ecpsantacoloma.info

Organitza: En Comú Podem Santa Coloma

 

 

Diumenge 27 de març – 19 h

Projecció del documental Lucio, d’Aitor Arregi i José Mari Goenaga

Passi del documental basat en la vida del militant anarquista i treballador de la construcció Lucio Urtubia. Relata la vida d'aquest personatge tan singular, un revolucionari exiliat a França que destaca per compartir causa amb personatges tan representatius de la nostra història com el membre del maquis Quico Sabaté i, sobretot, per haver estat el principal artífex de la gran estafa milionària al First National Bank de Nova York, una operació que serviria per finançar diferents lluites i causes revolucionàries d’arreu del món.

Lloc: Ca la Sisqueta (Av. de Santa Coloma, 104)

Inscripcions: solidaritatobrera.sovb@gmail.com

Organitza: Solidaritat Obrera S.C.G.

 

 

Dijous 31 de març – 18:30 h

Cicle de vídeos “Activistes pels Drets Humans a Santa Coloma de Gramenet. Construïm Memòria Històrica”

L’any passat vam iniciar aquest cicle d’entrevistes a persones de la ciutat. Algunes d’elles han estat activistes pels drets humans, totes elles han sofert la seva vulneració durant la dictadura franquista. Aquest 2022 s’ha previst un canvi de format: passar de l’enregistrament individual a fer visible la reivindicació col·lectiva en la defensa dels drets humans a Santa Coloma de Gramenet en aquell mateix període. Cada vídeo que es projecti al llarg d’aquest any comptarà amb el testimoni d’un grup de persones de la ciutat que va implicar-se activament en alguna de les causes que conformaven l’ampli moviment en defensa dels Drets Humans. Més concretament, aquesta primera projecció que tindrà lloc el dijous 31 de març, versarà sobre “Memòria Històrica i drets de les dones”.

Lloc d’emissió: Museu Torre Balldovina (Plaça Pau Casals, s/n)

Inscripcions: cooperacio@gramenet.cat

Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet – Departament de Solidaritat i Cooperació