Dijous 4 de març, 19 h
Presentació de l’estudi “Bombardeigs i refugis antiaeris a Gramenet del Besòs 1937-1939”

Presentació del darrer estudi documental i arxivístic sobre els bombardeigs i els refugis antiaeris construïts a Santa Coloma de Gramenet, elaborat entre octubre i novembre de 2020, a partir de la documentació escrita conservada, a càrrec dels historiadors Jose Luis Muñoz i David Torres.
Lloc: Museu Torre Balldovina (Pl. Pau Casals, s/n)
Inscripció: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Museu Torre Balldovina

Dimecres 10 de març, 19 h
Taula rodona “Processos sumaríssims als alcaldes republicans: el cas de Celestí Boada”

L’alcalde Celestí Boada és una figura republicana de la ciutat sovint oblidada per la memòria històrica colomenca. Com molts d’altres, després de la guerrava romandre al país confiant que com no tenia les mans tacades de sang no patiria la repressió, però fou executat després d’un procés sumaríssim. La seva trajectòria dins de la ciutat i la seva tasca com a alcalde a finals de la república és clau per entendre l’esdevenir de Santa Coloma després de la guerra. ERC Gramenet us convida a una taula rodona amb els historiadors Pau Vinyes, Queralt Solé i Juanjo Gallardo, per tractar el seu cas concret i contextualitzar-lo en l’etapa del primer franquisme a Catalunya marcat per la repressió sistemàtica.
Lloc: Centre d’Art Can Sisteré (C/ Sant Carles, s/n)
Organitza: Grup Municipal Esquerra Republicana, inscripcions: aroman@esquerra.cat

Dissabte 13 de març, 11 h
Presentació de l’ampliació de la senyalització dels refugis antiaeris de Gramenet del Besòs i itinerari

L’any 2017 es van senyalitzar a diferents punts del municipi dotze refugis antiaeris coneguts a partir de les fonts documentals. L’any 2019, gràcies a les fonts orals, se’n van senyalitzar cinc més. Enguany, després del darrer estudi documental sobre els refugis, coneixem la localització d’alguns refugis més en els quals es col·locaran noves plaques. Un itinerari per la ciutat ens permetrà conèixer la situació d’alguns d’aquests refugis, dels que ja hi havia senyalitzats i dels nous on s’hi han col·locat plaques.
Lloc de trobada: Museu Torre Balldovina (Pl. Pau Casals, s/n)
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Museu Torre Balldovina i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Dimecres 17 de març, 18 h
Conferència “Con voz y voto”.

La conquesta dels drets de les dones a la II República
La proclamació de la II República va significar per a moltes dones assolir els seus anhels de drets i llibertats. La Constitució republicana va reconèixer, entre d’altres, el dret de les dones al vot, al divorci o a la protecció laboral, fets que fins aleshores havien estat impensables.
La conferència anirà a càrrec de Carmen Domingo, escriptora, conferenciant, docent i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació com “El País” o Radio Nacional.
Lloc: La Ciba (Pg. Llorenç Serra, 64)
Inscripcions: martinezzs@gramenet.cat o al telèfon 93 462 40 92 Ext. 3708
Enllaç: https://laciba.gramenet.cat/Republicanes-Ciutadania -Pendent d'activar-
Organitza: La Ciba. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista

Dimecres 24 de març, 19.30 h
Presentació del llibre “Història” de Jan Vilanova i conferència a càrrec de l’autor “Història, Teatre i Memòria: una amistat possible”

I si, com deia l’historiador Marc Bloch, l’objecte d’estudi de la història no fos el passat, entès com aquesta acumulació de dades, sinó les persones que el van habitar? Els nostres actes, les nostres llums i ombres. Aleshores les possibilitats serien infinites.
Aquesta xerrada pretén ser una trobada amb el públic sobre una amistat possible entre la història i el teatre, a partir del procés d’escriptura de l’obra “Història”, guanyadora de la Crítica Serra d’Or 2017, finalista dels premis Butaca i publicada per l’editorial Comanegra.
Lloc: Centre d’Art Can Sisteré (C/ Sant Carles s/n)
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet