Dimecres 5 de maig, 18 h
Homenatge als colomencs deportats als camps d’extermini nazis i conferència d’Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen

El 5 de maig, Dia Nacional d’Homenatge als Deportats i Deportades tindrà lloc un emotiu acte dedicat als colomencs que van patir la deportació als camps de concentració nazis. Aquest acte es durà a terme als jardins del Museu Torre Balldovina, davant del monument que recorda als veïns de Santa Coloma que hi van ser víctimes, un monument que és obra de l’escultor local Miquel Compte erigit l’any 1989.
L’acte comptarà amb la participació de joves de la ciutat que han participat en el projecte d’anada al Memorial de Buchenwald. També hi haurà interpretació musical a càrrec de l’alumnat de l’Escola unicipal de Música Can Roig i Torres.
Posteriorment, es durà a terme una conferència al Museu, a càrrec d’Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme.
Lloc: Jardins del Museu Torre Balldovina
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Amical de Mauthausen

Dijous 6 de maig, 19 h. ATENCIÓ: NOVA DATA, 13 DE MAIG A LES 19H.
Presentació del treball de recerca històrica del barri Llatí de Carlos Palacín

Presentació de l’estudi “El Llatí a peu de carrer”, de Carlos Palacín, fruit de la convocatòria de les beques de recerca històrica de l’any 2018, que promouen
treballs sobre aspectes inèdits en els camps de les ciències socials i humanes relacionades amb Santa Coloma de Gramenet.
Lloc: Museu Torre Balldovina (Pl. Pau Casals, s/n)
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet- Museu Torre Balldovina

Dijous 6 de maig, 20 h
Espectacle teatral “Molotov”

Fill de camperols andalusos va haver d’emigrar a Sabadell. Jove, tímid, però ple de coratge, va acabar escollint el camí del compromís polític.
La clandestinitat li va imposar una vida encara més austera fins a l’extrem d’obligar-lo a renunciar al contacte amb els qui l’estimaven. Va seguir els seus ideals fins a ser assassinat.
Aquest muntatge teatral de David Pintó i Joan Valentí està basat en el llibre “Caso Cipriano Martos”, del periodista Roger Mateos, on es reconstrueix la història d’aquest militant antifranquista mort el 1973. “Molotov” és un muntatge teatral sobre la vida de l’activista en qüestió, mort després d’ingerir un còctel Molotov durant un interrogatori policial.
Lloc: Teatre Sagarra (C/President Companys, 27)
Entrades gratuïtes: https://teatresagarra.koobin.cat/ o a la taquilla del teatre els divendres de 10 a 14 h o de 17 a 20 h
Organitza: Teatre Sagarra i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Dimecres 12 de maig, 18 h
Conferència “Obreres. L’emergència del feminisme obrer”

Dones protagonistes d’una lluita que va néixer de les barriades populars i industrials, vinculades al moviment obrer i als cercles lliurepensadors. Dones valentes que es van alçar contra les opressions de classe i de gènere en defensa dels seus drets i llibertats.
Lloc: La Ciba (Passeig de Llorenç Serra, 64)
Inscripcions: martinezzs@gramenet.cat o al telèfon 93 462 40 92 Ext. 3708
Enllaç pendent d'activar: https://laciba.gramenet.cat/RepublicanesObreres
Organitza: La Ciba. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista

Divendres 14 de maig, 18.30 h
El joc dels brigadistes

Activitat multidisciplinària en homenatge a les Brigades Internacionals, que pretén donar a conèixer el paper de les brigades durant la Guerra Civil.
Les Brigades Internacionals van ser contingents de soldats voluntaris d’esquerres, arribats d’arreu del món, amb la intenció de donar suport al govern legítim de la Segona República durant la Guerra Civil Espanyola. El seu paper va ser fonamental durant la guerra, ja que algunes d’elles, com per exemple la XV Brigada Internacional, coneguda amb el sobrenom de Brigada Lincoln, procedent dels Estats Units, van lluitar en algunes de les batalles més dures del conflicte.
Aquesta activitat pretén reforçar la consciència democràtica i la memòria d’aquests soldats voluntaris.
Es comptarà amb la presència i la col·laboració de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya.
Lloc: Centre Pompeu Lab (C/ Pompeu Fabra, 22)
Inscripcions: pompeulab@gramenet.cat
Organitza: Centre Pompeu Lab

Dijous, 20 de maig, 19 h
Taula rodona “La immersió lingüística al cinturó roig”

De la mà de joves historiadors d’arreu del territori català, obrirem el debat de com va influenciar i com es va aplicar la qüestió lingüística en la societat dels anys 80 en diferents parts del principat, i com posteriorment, els joves van ser els hereus d’aquest mecanisme de recuperació de la llengua. Hi participen: David Vicente (historiador i editor de la revista “Ab Origine”); Cristòbal Cabrera (professor d’Història i membre del Grup d’Estudis Ripolletencs); Marc Comerma (historiador garrotxí i editor de la revista “L’Esperit”) i Oriol Corral (historiador colomenc).
Lloc: Centre d’Art Can Sisteré (C/Sant Carles s/n)
Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet