Dimecres 7 d’abril, 18.30 h
Projecció de pel·lícula “Las Trece Rosas” i debat

“Las Trece Rosas” és el nom col·lectiu que es va donar a un grup de tretze noies, algunes membres de les Joventuts Socialistes Unificades, afusellades pel règim franquista a Madrid el 5 d’agost de 1939, poc després d’haver-se acabat la Guerra Civil Espanyola. Tenien entre 18 i 29 anys.
El debat serà a càrrec de Núria Parlon, Rosa Barenys i Pilar Molina.
Lloc: Agrupació PSC Santa Coloma (Av. Generalitat, 5)
Inscripcions: scg@socialistes.cat
Organitza: Agrupació PSC Santa Coloma

Dijous 8 d’abril, 19 h
Debat-tertúlia “La importància de les Comissions de Barri en l’etapa final de la lluita contra el franquisme”

En un context de clandestinitat, els militants de partits d’esquerra i gent independent compromesa amb la lluita, decideixen crear grups de coordinació i acció en els diferents barris de la ciutat. Aquestes comissions de barri van tenir no només la funció de coordinar les futures lluites socials, sinó també la deslegitimació de l’ajuntament franquista i presentar-se a si mateixes com a alternativa de poder revolucionari.
Tenim encara molta gent viva que va participar d’aquesta experiència. La pluralitat ideològica pot permetre un interessant debat sobre la funció que van tenir i els objectius que plantejaven.
Lloc: Ca la Sisqueta (Av. Santa Coloma, 104)
Inscripcions: sisquetagramenet@gmail.com
Organitza: Ca la Sisqueta

Dissabte 10 d’abril, 19 h
Documental “Durruti: Hijo del Pueblo” i taula rodona amb el director, Gonzalo Mateos

Aquest documental utilitza diferents recursos audiovisuals com recreacions, animacions, entrevistes ma familiars de Durruti i testimonis d’historiadors, sempre des del rigor de la recerca històrica. El film ens endinsa en una trama històrica que va des de la vaga de l’any 1917 fins a la revolució social de 1936, passant per l’auge de la CNT, els anys del pistolerisme patronal, la dictadura de Primo de Rivera i la Segona República.
Lloc: Ca la Sisqueta (Av. Santa Coloma, 104)
Inscripcions: solidaritatobrera.sovb@gmail.com
Organitza: Sindicat d’oficis varis de Solidaritat Obrera Barcelona

Dimecres 14 d’abril, 18 h
Concert poètic “A les dones del 27”

Aprofitant el norantè aniversari de la proclamació de la Segona República, us ferim aquest concert poètic a càrrec de Lucía Sócam, cantautora d’origen sevillà, que ret homenatge a les escriptores silenciades de la Generació del 27.
Aitana Alberti, Maria Zambrano i Zenobia Camprubí són algunes d’aquestes escriptores a les quals fa referència en el seu recital.
L’artista va estar guardonada amb el premi José González Barrero l’any 2012 per la seva implicació en la recuperació de la Memòria Històrica a Zafra (Badajoz) i reconeguda com a “Republicana de l’any” a El Borge (Màlaga), entre d’altres.
Lloc: La Ciba (Pg. Llorenç Serra, 64)
Inscripcions: martinezzs@gramenet.cat o al telèfon 93 462 40 92 Ext. 3708
Enllaç pendent d'activar: https://laciba.gramenet.cat/Republicanes-Dones27  
Organitza: La Ciba. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista

Dijous 15 d’abril, 19 h
Exposició fotogràfica “La col·lectivitat agrària a Gramenet de Besòs durant la Guerra Civil” i xerrada a càrrec del Grup d’Història José Berruezo

Aquesta compilació de quinze fotos de Pérez de Rozas ens endinsa en uns fets, per a moltes persones desconeguts fins ara, que van esdevenir a Gramenet de Besòs durant l’època de la resistència antifranquista, entre els anys 1936-1939. El fenomen de les col·lectivitats agràries –que no va ser més que una forma de gestió del sòl cultivable basada en el model anarquista–, es va estendre arreu del territori peninsular durant aquesta època i també va arribar a la nostra ciutat. Aquesta exposició ens mostra de manera gràfica com s’organitzaven i com vivien aquestes persones, en un context revolucionari de redistribució dels recursos. La presentació de l’exposició anirà acompanyada d’una petita introducció i contextualització dels fets a càrrec dels integrants del Grup d’Història José Berruezo.

Lloc: Ca la Sisqueta (Av. Santa Coloma, 104)
Inscripcions: sisquetagramenet@gmail.com
Organitza: Grup d’Història José Berruezo i Ca la Sisqueta