Es posen en marxa els primers semàfors inclusius i igualitaris LGTBI a la ciutat

Foto de semàfors

Els primers semàfors que mostren parelles del mateix sexe s’han instal·lat a l'encreuament de l’avinguda de la Generalitat amb el passeig de Llorenç Serra. Està previst estendre la iniciativa a altres punts de Santa Coloma.

L’Ajuntament de Santa Coloma ha posat en marxa una prova-pilot de semàfors igualitaris i inclusius per la defensa i la visibilitat de la igualtat de gènere i la diversitat afectiva-sexual, instal·lats en un dels encreuaments de la ciutat. Aquesta iniciativa ha estat treballada de manera conjunta per les regidories de Via Pública , Igualtat i LGTBI (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals). Així, s’ha canviat la lent de dos semàfors ubicats a l'encreuament de l’avinguda de la Generalitat amb el passeig de Llorenç Serra (i al passeig Llorenç Serra, amb Generalitat), de tal manera que ara el que es veu són parelles del mateix sexe i de diferent sexe, quan el dispositiu està en vermell per als vianants, i també quan aquest canvia  a verd.  

Respecte a aquesta nova mesura, l’alcaldessa Núria Parlon destaca que “és una mostra més que Santa Coloma és una ciutat que vol visibilitzar la lluita per la igualtat de drets de totes les parelles i per la no-discriminació de les persones per raons d’orientació sexual”. En aquest sentit, “es tracta d’un petit acte simbòlic però que alhora és un reconeixement que fem, des dels carrers, a aquesta lluita per la igualtat, la diversitat i al caràcter inclusiu de la nostra ciutat”.

Amb aquesta prova pilot en marxa, està previst que aquesta iniciativa s’estengui a altres punts de la ciutat. Així, Santa Coloma passa a ser una de les ciutats pioneres en visibilitzar les polítiques d’igualtat del col·lectiu LGTBI a través de la senyalització urbana. En concret, hi ha dues experiències de semàfors similars a l’Estat, una a la ciutat de Madrid i una altra a San Fernando (Cádiz). A Europa, Londres i Viena ja compten amb aquest tipus de senyalització. La diferència de Santa Coloma respecte a aquestes ciutats és que el semàfor de l’avinguda de la Generalitat mostra els tres tipus de parelles diferents en una mateixa seqüència.

Altres mesures urbanístiques dels darrers anys a Santa Coloma, són els passos de vianants i les pilones amb l’arc de Sant Martí a diferents punts de la ciutat.


Conferència “L’activisme LGTBI durant el Franquisme” amb Empar Pineda

Foto de Núria Parlon i Petry Jiménez

El passat 28 de Març, al Museu de la Torre Balldovina, vam poder gaudir de la presència d’Empar Pineda. Reconeguda activista feminista pels drets de la dona i de les persones LGTBI, Empar ens va oferir una conferència on ens va relatar la situació de criminalitat i marginació a la qual estaven sotmeses les persones pel fet de manifestar una orientació sexual, expressió de gènere o identitat de gènere fora de lo heteronormatiu.

A més de la seva conferència, on van sortir temàtiques com les lleis franquistes contra el col·lectiu LGTBI; les condicions en les que vivien aquestes persones que  – eren ingressades en centres penitenciaris especials i abusats per la seva condició sexual – o la invisibilitat que patien les dones lesbianes – inconcebibles  pel règim Franquista – vam poder gaudir d’un torn de paraula molt participatiu i enriquidor amb vivències personals i debats sobre l’estat actual de les polítiques d’Igualtat i LGTBI i de les persones LGTBI en la nostra societat.


Homenatge a Sonia Rescalvo

Fa 25 anys de l’assassinat de Sonia Rescalvo Zafra. El 6 d’octubre de  1991, va ser brutalment assassinada per un grup de neonazis a la glorieta del Parc de la Ciutadella, a Barcelona. El seu assassinat va adquirir gran rellevància per ser el primer crim comès pel fet de ser transsexual.

Als 16 anys, Sònia va marxar de Cuenca i es va instal·lar a Barcelona. Va aconseguir actuar al teatre Arnau, al Paral·lel de Barcelona. Però, anys desprès va caure en la prostitució i la indigència. La nit del 5 d’octubre de 1991, es trobava a la glorieta dels Músics, lloc habitual de reunió d'homosexuals i transsexuals, a on va ser brutalment atacada..

Des de llavors el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTBI) de Barcelona ha recordat l’efemèride i ha lluitat pels drets i per la defensa del col·lectiu transsexual.

Aquet any, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Municipal LGTBI de Barcelona, i la Plataforma d’entitats LGTBI, fan un homenatge a la glorieta del parc de la Ciutadella, que des del  2013 duu el seu nom.

Des de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet expressem el nostre compromís en l'eradicació de la transfòbia i en la defensa de la memòria  històrica del col·lectiu LGTBI.


El divendres 30 de setembre als Instituts Puig Castellar i Ramon Berenguer IV s'han fet dues xerrades de Sandra Zambrano, defensora dels drets humans hondurenya, i activista LGTBI, en el marc del projecte Ciutats Defensores del Drets Humans a les Jornades per la Pau i la Cooperació de Santa Coloma.


L’alcaldessa Núria Parlon ha participat a la presentació de la Xarxa de Municipis LGTBI al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès. Aquesta xarxa s'ha creat per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes al voltant del moviment LGTBI.


El Ple manifiesta el seu suport al col·lectiu LGTBI el Dia de l'Orgull

El ple ordinari del mes de juny, celebrat aquest dimarts 28, ha ratificat el compromís de la ciutat en la lluita contra les discriminacions per orientació sexual o identitat de gènere. El ple ha aprovat un manifest amb motiu del dia 28 de juny Dia de l’Orgull LGTBI. La sessió ha servit també per aprovar el reglament de la Comissió sobre la memòria Històrica i ratificar el de la Comissió Municipal de Festes, entre d’altres punts d’interès.

El ple ordinari del més de juny ha començat amb l’aprovació d’un manifest amb motiu de la celebració del Dia de l’Orgull de Lesbianes, Gays, Transexuals, Bisexuals i Intersexuals. El text referma el “compromís permanent i actiu de Santa Coloma de Gramenet a lluitar, amb més fermesa que mai, contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i identitat de gènere en general, i en continuar amb el desplegament de la Llei 11/2014 en particular, com una eina potent per la garantia dels drets de totes les persones LGTBI”. En aquest mandat l’Ajuntament ha posat en marxa la regidoria LGBTI. A la sessió ha intervingut una representant de l’associació que agrupa el col·lectiu LGTBI local Entenem Santa Coloma, per expressar el suport al manifest.


Memòria històrica

  • Conferència Jordi Petit “La repressió al moviment LGBTI durant el franquisme” el dimecres 3/02/16 al Museu Torre Balldovina
  • Documental + exposició fotogràfica “Testigos de un tiempo Maldito”: Javi Larrauri. Presentació documental 8/04/16 Biblioteca Singuerlín, exposició del 9 al 29/04/16

Participació en Xarxa de Municipis LGTBI
S’ha creat una xarxa de municipis per compartir bones pràctiques i generar activitats conjuntes, lidera l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, on està la Maribel Càrdenas, la qual té una llarga trajectòria treballant en aquest tema. A A més del nostre, hi participen els següent ajuntaments:
Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés.

La foto adjunta correspon a la 3a reunió d'aquesta xarxa que s'ha fet el divendres 13 de maig a la Sala de Plnes del nostre ajuntament.

Grup de treball per a l’elaboració d’una Guia de Plans LGTBI per a l’aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis

Hem estat escollits juntament amb d’altres municipis per poder crear un pla pilot el qual després es pugui adequar a cada municipi i servir com a pla general per aquells municipis que vulguin començar amb una regidoria LGTBI.
De moment ha s’han realitzat dues reunions de treball, en total seran 6 sessions i ja han fet l’entrevista ,per part de la consultora que fa el diagnòstic, a la Tinenta d’Alcaldessa Petry Jiménez.

Impulsar la creació de la primera entitat LGTBI de la nostra ciutat: #Entenemsantacoloma

Fons documental LGTBI (a Biblioteca Fondo)


Participació de Santa Coloma al 2on CONGRÉS EUROPEAN RAINBOW CITIES el 20 de maig

“El Viaje de Carla”

Projecció del documental “El Viaje de Carla” amb Carla Antonelli el 13 de maig a la Biblioteca de Singuerlín amb moti del Dia internacional contra la homofobia (17 de maig). Més informació aquí.


Cicle d’activitats contra l’homofòbia i la transfòbia, promogudes per la nova regidoria LGTBI

En el marc del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals) ha organitzat una desena d'activitats. Destaca l’acció "posar-se els cordills contra l’homofòbia" i la pintada de sis passos de vianants amb l’arc de Sant Martí.
Aquesta dimarts 10 de maig, la Tinenta d’alcaldessa i regidora de Cultura, Moviments Socials, Entitats Ciutadanes, Memòria Històrica i LGTBI, Petry Jiménez, ha presentat el primer cicle oficial d’accions reivindicatives  promogudes per la nova regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals), que es posaran en marxa a Santa Coloma de Gramenet en el marc del proper 17 de maig, Dia Internacional Contra l’Homofòbia i la Transfòbia. La Tinenta d'alcaldessa ha estat acompanyada pels representants d’una nova entitat a la ciutat que acaba de néixer amb el nom “Entenem Santa Coloma” i amb el suport de l’Ajuntament colomenc.

La regidora ha presentat el conjunt d’accions reivindicatives i de conscienciació previstes, més d’una desena a partir d’aquest divendres 13 de maig, amb els objectius principals de “fomentar la igualtat de drets, les llibertats i el reconeixement social de les persones LGTBI i de promoure l’eradicació de qualsevol tipus de discriminació o atemptat contra la igualtat i la dignitat de les persones”, ha destacat Petry Jiménez i ha recordat que aquests objectius “son prioritaris, com van assenyalar els colomencs i les colomenques assistents al Fòrum del Pla d’Acció Municipal, on es van apuntar aquells aspectes que han de regir els projectes de millora de Santa Coloma en clau 2016-2019"

La primera de les accions és el passi del documental «El Viaje de Carla», a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré, que tindrà lloc aquest divendres 13 de maig; l’acte comptarà amb la participació de Carla Antonelli, nom artístic de Carla Delgado Gómez, actriu, política i reconeguda activista pels drets LGTBI i diputada a l’Asamblea de Madrid, i que vindrà a presentar aquest documental, en part autobiogràfic, dirigit per Fernando Olmeda.  

Una altra de les reivindicacions previstes serà l'acció de posar-se els CORDILLS DE COLORS «Contra l'homofòbia», que és una acció coordinada i conjunta amb d'altres ciutats, que formen part de la «XARXA DE MUNICIPIS LGTBI», per commemorar de manera conjunta el Dia Internacional contra l'Homofòbia. En aquest sentit, aquest dissabte 14 de maig en el partit de Catgas-Barcelona (20h), televisat per TV3, els jugadors de l’equip colomenc, el Catgas, portaran els colors de les sabates amb l'arc de Sant Martí. A més, hi haurà d’altres esdeveniments esportius on els jugadors i entrenadors portaran aquests cordills.

17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia

Precisament el 17 de maig, Santa Coloma s’afegirà al Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia, amb dos actes especials. Per una banda, se celebrarà la inauguració del primer pas de vianants pintat amb els sis colors de l’arc de sant Martí, que estarà ubicat a l’avinguda de la Generalitat amb la rbla. de Sant Sebastià. A aquest s’afegiran cinc passos més de vianants pintats –perquè hi hagi un per districte- que es pintaran del 17 de maig al 28 de juny, Dia de l’orgull gai. Per altra banda, es posarà la bandera amb l’arc de San Martí, en un lloc preferent i visible a la plaça de la Vila.

Totes aquestes accions tindran un punt culminant, dissabte 2 de juliol, amb la celebració de la primera Festa de l’Orgull Gai al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar.

Una ciutat compromesa contra l’homofòbia

A més del primer cicle d’accions oficials promogudes per la nova regidoria LGTBI, la ciutat de Santa Coloma i l’ajuntament des de fa temps estan compromesos amb la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI i en la lluita contra les discriminació per orientació sexual. Alguns exemples:

  • Santa Coloma forma part de la XARXA DE MUNICIPIS LGTBI, per compartir les bones pràctiques i generar activitats conjuntes, juntament amb Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés. Precisament aquest divendres 13 de maig hi ha una reunió conjunta a la nostra ciutat, amb els i les portaveus de tots aquests ajuntaments en matèria LGTBI, per continuar compartint accions i experiències
  • Som un dels 10 ajuntaments escollits per crear un Pla pilot per elaborar una GUIA DE PLANS LGTBI, en el marc de l'aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 octubre, l’objectiu de la qual és garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis
  • El passat 4 d'abril al Ple Municipal es va aprovar una declaració contra l'assetjament escolar, l'homofòbia i la transfòbia, i en rebuig d'aquells comportaments que es produeixen contra nens i joves amb identitats i expressions sexuals i de gènere diverses
  • A banda, des de l'Ajuntament impulsem l’educació des de petits contra els prejudicis, a través de diferents activitats i tallers inclosos al Programa d’Activitats Educatives Complementàries(PAECC). El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) coordina  les activitats educatives amb l’Entitat  ACORD: conta contes per a escoles de primària i Tallers sobre Diversitat Familiar, afectivo-sexual per als instituts i sobre bullying homofòbic (aquest últim taller és nou). Veure més aquí.
  • S'ha posat en marxa un fons documental  LGTBI a la Biblioteca del Fondo

Links: