Patrimoni

El ple ordinari del mes d’octubre va aprovar provisionalment la modificació del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Santa Coloma de Gramenet, després d’un període de dos mesos d’exposició pública. La nova proposta incorpora 42 nous béns al catàleg i a l’inventari, que s’hi afegeixen als 91 existents, sumant un total de 133 béns. A més, s’estableix un nou ambient urbà protegit, l’ambient del Mercat de Sagarra, que s’uneix als tres actuals: el del primer nucli urbà, el del carrer Major i el del pg. de Mossèn Jaume Gordi, tot redefinint el límits i nivell de protecció d’aquesta figura urbanística i paisatgística.

L’actualització del Pla de Patrimoni suposa un salt qualitatiu i quantitatiu pel que fa a la ampliació de la protecció dels elements històrics i singulars a tots els barris de la ciutat i a la resignificació de la memòria històrica. Destaca, a més, la incorporació, per primera vegada, de la perspectiva de gènere envers el patrimoni local. Es reconeix l’autoria de diferents dones arquitectes i s’inclouen escultures i murals de diferents artistes com Rita Martorell, Marta Solsona, Tamara Djurovic i Irantzu Lekue.

A més dels béns catalogats i dels ambients urbans protegits, es crea una nova categoria de protecció, els elements del paisatge, amb 88 elements inclosos: 5 fonts, 9 miradors, 1 element geològic, 2 mines de roca, 3 mines d’aigua, 23 escultures, 15 murals i 30 refugis antiaeris.

El Pla fixa també 15 zones arqueològiques, entre elles destaquen la Cova d’en Genís i el Poblat Ibèric Puig Castellar. D’altra banda, posa en valor l’obra dels arquitectes Josep Alemany, de la qual es protegeixen 23 edificis (8 més dels que hi havia) i Xavier Valls, del que s’inclouen 6 elements (4 més).

Signe d’identitat col·lectiva

El patrimoni és un dels signes més sòlids d’identitat d’una col·lectivitat, de manera que es converteix en un aspecte de referència a l’hora de conèixer el desenvolupament cultural, econòmic i urbanístic d’una ciutat.

La modificació del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Santa Coloma de Gramenet neix de la voluntat d’adaptar el Pla vigent als nous reptes del segle XXI, en concordança amb els objectius de desenvolupament sostenible, l’Agenda Urbana espanyola i l’Agenda Urbana colomenca.

Així, el mural amb el símbol d’Anarquia a Can Franquesa, el mural de la façana de La CIBA a o els grans grafits de l’Institut Torrent de les Bruixes passen a formar part del patrimoni local.

Abans de la redacció final del Pla, es va desenvolupar un procés participatiu a través d'aquest web municipal, «Redescobreix el patrimoni de Santa Coloma», mitjançant el qual persones particulars i entitats van presentar les seves propostes, moltes de les quals s’hi han incorporat.