A l’octubre del 2016 ens va arribar la notícia de què Santa Coloma rebria 15 milionsde la Unió Europea per fer realitat diversos projectes, entre ells, la urbanització del Passeig de la Salzereda.
Una sola condició s’imposava: que els projectes que es presentessin en el marc de l’Estratègia Urbana Sostenible i Integrada (EDUSI), s’havien de finalitzar com a molt tard el 2020.
Amb aquest impuls, els tècnics de Serveis Territorials de l’Ajuntament ja van passar de dibuixar algunes idees inicials que s’havien començat a treballar al 2015 a elaborar un projecte sobre plànol, que comptés amb les aportacions que la ciutadania havia expressat en el marc del procés participatiu de l’EDUSI, mereixedor dels fons europeus.
Uns mesos més tard, ja es va poder presentar un primer projecte als veïns i veïnes, per la qual cosa es van convocar dues reunions informatives on es van explicar les característiques d’aquest projecte inicial, resolent dubtes al respecte i recollint diferents opinions.
El primer projecte presentat en ferm consistia en construir un gran parc a la vorera del riu, ampliant la franja de pas actual i implantant-hi alguns elements per afavorir l’oci com, per exemple, zones de jocs infantils. Es tractava de fer un gran espai obert al riu com s’ha dut a terme en altres ciutats europees, i potenciar aquest gran espai lliure natural de la ciutat.
Paral·lelament a les reunions informatives es va fer un treball de camp per copsar el sentiment dels veïns i veïnes cap a les necessitats que hauria de cobrir el nou Passeig. Amb les aportacions inicials i les obtingudes en les reunions informatives i el contacte directe amb la ciutadania, es va arribar a la conclusió que hi havia dos models de Passeig possible.
Bàsicament, les inquietuds de bona part de gent es resumien en els dubtes que presentava el fet d’apropar la calçada de circulació als edificis, la pèrdua de vorera, la manca d’aparcaments o el fet que, tenint en compte els usos habituals del barri, a alguns membres del veïnat no els hi semblava bé traslladar la zona de passeig i joc a la vorera del riu.
Així, dos models es perfilaven: un basat en el projecte inicial però millorat, que feia passar la zona de passeig a la vorera del riu, i l’altre, més “conservador” que, a grans trets, mantenia l’amplada de la vorera actual i eliminava elements antics com les jardineres en desús i els murs, amb la finalitat de deixar la zona de passeig més a prop de les cases.
Totes dues possibilitats presentaven pros i contres, de manera que l’alcaldessa Núria Parlon va convocar el veïnat a una nova reunió celebrada el passat 13 de juliol a l’Escola Santa Coloma. L’objectiu era tornar a explicar els dos projectes possibles, copsar quin dels dos era considerat més atractiu per les gairebé 300 persones que hi van assistir i, en cas que persistissin alguns dubtes, convocar un procés participatiu complementari per permetre que tots els veïns i veïnes poguessin triar entre les dues alternatives possibles.
Així, el proper dissabte 16 de setembre, quedeu tots i totes convocats de nou a l’Escola Santa Coloma per decidir quin Passeig voleu. Cal que Santa Coloma aprofiti aquesta oportunitat amb tots els nostres esforços i il·lusions posats en l’horitzó 2020.
L’Ajuntament ofereix a la ciutadania tecnologia virtual perquè esculli el futur disseny del passeig de la Salzereda
L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest dimecres un innovador sistema de tecnologia virtual que l’Ajuntament posa a disposició dels veïns i veïnes d’aquesta ciutat des d’avui. Unes ulleres 3D i dues pantalles de plasma permetran al veïnat conèixer de manera virtual les dues opcions de disseny que l’Ajuntament ofereix per a la nova urbanització del passeig de la Salzereda, una de les vies de comunicació més importants d’aquesta ciutat, que transcorre paral·lela al riu Besòs, entre el passeig de Llorenç Serra i el carrer de Jacint Verdaguer. El dia 16 de setembre la ciutadania escollirà una de les dues propostes de disseny. L’alcaldessa ha estat acompanyada en la presentació pel tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Jordi Mas.
L'Ajuntament ha instal·lat una carpa informativa al passeig de la Salzereda (entre els carrers de la Cultura i de Francesc Moragas), on totes les persones interessades podran utilitzar el sistema de realitat virtual per conèixer els dos projectes urbanístics que es posen a consulta el 16 de setembre. La tecnologia es la denominada ‘Realitat virtual 360 graus per a arquitectura i obres públiques’ (VR IMMERSIVE).
L'alcaldessa Núria Parlon ha estat la primera a provar el dispositiu, amb ulleres 3D, i l’han seguit diversos veïns i veïnes. Amb aquest sistema, es poden veure de manera accessible i gairebé real, sense necessitat d'interpretar plànols o tenir coneixements d'arquitectura, com quedarà el passeig, segons cadascuna de les dues opcions d'urbanització existents: l'opció 1, que en termes generals situa el passeig al costat del riu, i l'opció 2, que el situa al costat dels edificis. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet és pioner en oferir aquest sistema en una consulta ciutadana.
"Hem fet un procés d’escolta activa –ha dit l’alcaldessa Núria Parlon- i el proper 16 de setembre sotmetrem a la consideració de la ciutadania una proposta urbanística que és cabdal per al conjunt de la nostra ciutat, ja que el passeig de la Salzereda és un dels espais emblemàtics de Santa Coloma. Volem que tothom conegui les dues opcions de disseny que tenim i opini amb el millor coneixement possible. Utilitzar la tecnologia 3D de realitat virtual és un pas de gegant per fer arribar la informació als nostres veïns i veïnes de manera accessible i entenedora i afavorim per tant la seva participació. Algo que fins ara només podíem mostrar amb plànols".
Carpa amb informació i ulleres 3D
Tots els veïns i veïnes que estiguin interessats en conèixer les propostes per al futur passeig amb aquest sistema de realitat virtual podran fer-ho fins al 15 de setembre a la carpa situada per aquest fi, que estarà oberta tots els dies de 18.00 a 21.00 hores (el diumenge, de 11.00 a 14 hores. L'11 de setembre, la Diada, estarà tancada). Aquesta carpa també ofereix la informació dels dos dissenys a través de pantalles de plasma. En aquest mateix espai, responsables polítics i tècnics municipals atendran les consultes de la ciutadania.
La renovació íntegra del passeig de la Salzereda (entre el passeig de Llorenç Serra i el carrer de Jacint Verdaguer) és una de les actuacions més rellevants del Pla d'Acció Municipal (PAM) d'aquest mandat. El pressupost previst per a aquesta obra (tant per a l'opció 1 com per a la 2) és d'uns 7 milions d'euros, i compta amb el finançament dels fons europeus FEDER, dins de l'anomenada estratègia EDUSI, de desenvolupament urbà sostenible, i del Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Tots els veïns i veïnes de la ciutat podran donar la seva opinió sobre el disseny que creuen millor per a la Salzereda el dissabte 16 de setembre (de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores) a l'Escola Santa Coloma, situada al mateix passeig de la Salzereda, cantonada carrer de Francesc Moragas.