Foto de la votació de la Salzereda

Entre els dos dissenys proposats, la majoria d’opinions expressades, 1.122, ha optat per la proposta amb el número 2, que en termes generals ofereix un disseny que és semblant a la Salzereda actual, en el sentit que situa la zona de passeig al costat dels edificis. La opció amb el número 1, que traslladava el passeig al costat del riu ha rebut 148 opinions favorables. S’han registrat també 5 butlletes en blanc. Cap butlleta ha estat anul·lada.   

La reforma íntegra de la Salzereda és una de les actuacions més rellevants del Pla d'Acció Municipal (PAM) d'aquest mandat. La inversió econòmica prevista per l’Ajuntament per a aquesta obra és d'uns 7 milions d'euros, i compta amb el finançament dels fons europeus FEDER (dins de l'anomenada estratègia EDUSI, de desenvolupament urbà sostenible) i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Al llarg de la jornada de la consulta, que s’ha desenvolupat amb total normalitat, a l’Escola Santa Coloma,  la ciutadania participant ha expressat la seva opinió marcant amb una X la casella de la imatge virtual de disseny que ha volgut entre les dues opcions existents. El dos dissenys estaven impresos en un mateix foli, que posteriorment cada persona participant dipositava en una de les dues urnes habilitades, prèvia comprovació de la seva identitat i de la seva condició de resident a Santa Coloma de Gramenet.

L’alcaldessa Núria Parlon ha participat en la jornada aportant la seva opinió com una veïna més. Tota la consulta ha estat seguida per persones observadores, membres de la plataforma veïnal i representants dels grups polítics municipals. La comissió de seguiment del procés participatiu de la Salzereda s’ha fet càrrec del recompte de les opinions. Aquesta comissió està formada pel president de l’Associació de Veïns del barri del Riu, Sergi Ortiz; la presidenta de l’AMPA de l’escola Santa Coloma, Nacha Pastor; el representant dels comerciants del passeig de la Salzereda, Bonifacio Gómez (Bar Boni); el membre de la comissió de seguiment dels projectes EDUSI, Tomás Fernández; el tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Jordi Mas; la directora dels serveis municipals d’Urbanisme, Zaida Muxi i el Defensor de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet, Carles Villagrasa.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va iniciar el passat mes de juliol el procés participatiu de consulta sobre el futur urbanístic de la Salzereda. Entre les diverses accions informatives aplicades per sotmetre a la consideració de la ciutadania el disseny d’aquest espai destaquem que s’ha posat també durant uns dies d’aquest mes de setembre a disposició del veïnat un innovador sistema de realitat virtual que permetia conèixer amb unes ulleres 3D com quedaria el passeig amb cada un dels dos dissenys previstos.   Al llarg del dia de votació els veïns i les veïnes participants a la consulta han tingut també l’oportunitat de fer suggeriments relacionats amb el disseny del futur passeig, en una taula habilitada amb aquesta finalitat.

Consulta ciutadana sobre la reforma del Passeig de la Salzereda