La vinya d’en Sabater, nou punt d’interès turístic i i ambiental
L’Ajuntament, mitjançant l’empresa municipal Grameimpuls, ha posat en marxa el projecte vitícola ‘La vinya del Sabater’. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la recuperació del conreu de la vinya, molt present fa uns anys a la ciutat quan Santa Coloma de Gramenet era un poble pagès.
Els terrenys escollits per fer la plantació, que estan ubicats al Recinte Torribera, són cedits per la Diputació de Barcelona i formen part d’una zona que es coneixia com la vinya del Sabater.
Aquest espai està dividit en tres zones situades a diferents alçades, seguint el desnivell de la muntanya. Les tasques de conservació i manteniment de set parcel•les al Recinte Torribera on s’han plantat més de 4000 ceps de quatre varietats de raïm, garnatxa i garrut (negra) i pansa i picapoll (blanca). Aquest any s’ha afegit la picapoll negre, varietat catalana extinta en fase de recuperació . Els treballs de recuperació de l’entorn natural i altres actuacions d’accessibilitat i vigilància, han donat feina a 50 persones.
Aquests treballadors han estat contractats per l’empresa municipal Grameimpuls a través de plans d’ocupació. L’Ajuntament compta amb la col•laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) que fa el seguiment enològic del projecte, la recollida i posterior transformació en vi del raïm. També hi participa la Universitat de Barcelona amb una implicació en la part científica i de divulgació a través del Campus de la Alimentación de Torribera.
Les visites
La vinya d’en Sabater esta oberta a estudiants, rep visites guiades focalitzades en el sector de l’enoturisme i la sommeliería. En l’organització d’aquestes visites hi participa també el Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli, dedicat a compartir coneixements i fomentar els valors de protecció de la natura i de la sostenibilitat urbana.
Pel gran públic existeix la ruta teatralizada de la Vinya ( dissabtes de maig i juny ) on, de la ma d’en Galobardes, passant de vi local, i d’en Pere Pascali, historiador oficiós de la vila coneixerem els raïms, les tècniques de cultiu i els processos necessaris que fan possible que la Vinya d’en Sabater sigui una realitat.