Exposició “El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy” (fins al 21 de març)
L’exposició mostra com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil, el 1939, fins a la fi de l’autarquia, l’any 1951, i vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure. La mostra està dividida en deu àmbits on hi són presents l’Auxili Social, les cartilles de racionament, l’estraperlo, el problema de la salut, l’economia domèstica o els receptaris de subsistència, entre altres.
Lloc: Museu Torre Balldovina (Pl. Pau Casals, s/n)
Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet - Museu Torre Balldovina.
Del 8 al 26 de febrer
Exposició Itinerant “Abans i després de Stonewall”
Els aldarulls de Stonewall van ser una sèrie de conflictes violents entre la comunitat homosexual i la policia a la ciutat de Nova York. “Stonewall”, que és com sovint es fa referència al seguit d’aldarulls, es considera el punt d’inflexió per
als moderns moviments en pro dels drets dels homosexuals arreu del món. Va ser el primer cop que un nombre significatiu d’homosexuals s’oposaven a ser arrestats.
L’exposició es podrà veure a peu de carrer, ja que s’aprofitaran les vidrieres de l’exterior de les biblioteques per exhibir aquesta mostra.
Lloc: Biblioteca del Fondo (c/ Massenet, 28), del 8 al 12 de febrer, i Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (Pl. Sagrada Família, s/n), del 15 al 26 de febrer.
Organitza: Entenem Santa Coloma
Del 2 de març al 28 de maig
Presentació del cicle de vídeos “Activistes pels drets Humans a Gramenet, construïm Memòria Històrica”
Aquest projecte constarà d’una sèrie d’enregistraments d’entrevistes a persones de la ciutat. Algunes d’elles han estat activistes pels drets humans i totes elles han patit d’una manera o altra la seva vulneració. Bona part de les persones entrevistades van patir represàlies per part de la dictadura franquista.
Les entrevistes formaran part del material pedagògic que s’oferirà als centres educatius de secundària i batxillerat i centres de formació professional de Santa Coloma, però també tindran projecció pública i serviran com a contingut per al projecte Memorial de Buchenwald 2021. Finalment, també hi participarà el professorat i l’alumnat dels diferents centres.
Les dates de publicació seran les següents:
- 2 de març (18h) Memòria Històrica: dret a la veritat, justícia i reparació, a càrrec de Felipe Moreno
- 16 d’abril, Leo Crespo ens parlarà sobre les dones i la classe treballadora.
- 28 de maig, Francisco Téllez i Epi Román participaran conjuntament en el vídeo i abordaran lqüestió de Memòria Històrica.
Lloc: Fons documental Solidaritat i Cooperació –Biblioteca Central (Jardí de Can Sisteré, s/n)
Organitza: Fons Documental Joan Gomis-Biblioteca Central i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Recollida d’objectes per a l’exposició “Las pequeñas cosas. De cómo los objetos guardaron una memoria perseguida”
“Las pequeñas cosas” és una exposició itinerant que pretén treure a la llum aquells objectes que van servir per recordar les víctimes del franquisme. En aquesta exposició trobem objectes, escrits, documents, cartes o fotografies, i es proposa agrupar-ho i convertir-se en un lloc on mirar la memòria d’aquest país. Petites coses que semblen insignificants, però que són les coses més importants que va guardar tota una generació. No és una exposició d’objectes de guerra, sinó d’absències, dels objectes que van utilitzar les famílies per recordar els seus éssers estimats quan van ser assassinats o desapareguts, a la presó o a l’exili.
És per això que demanem la col·laboració de la ciutadania perquè aporti objectes temporalment per fer possible aquesta exposició a Santa Coloma. Si voleu col·laborar-hi contacteu amb el Museu Torre Balldovina (tel. 93 385 71 42, correu museutorreballdovina@gramenet.cat)
Banc de memòria oral de Santa Coloma de Gramenet
Preservar la memòria històrica per salvaguardar les nostres llibertats i els nostres drets. El Museu Torre Balldovina continua amb la tasca d’enregistrament de colomencs/ques que ens vulguin ajudar donant el seu testimoni per a la configuració del Banc de Memòria Oral de Santa Coloma de Gramenet. Grans i petites històries i testimonis de com era la vida quotidiana en aquells anys tan difícils. Si voleu col·laborar-hi contacteu amb el Museu Torre Balldovina (tel. 93 385 71 42, correu museutorreballdovina@gramenet.cat)