Setmana de la Ciència 2023

Viu la ciència!

Imatge Setmana de la Ciència 2023

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

En el marc de la Setmana de la Ciència, que tindrà lloc de l'10 al 19 de novembre, s’organitzen tot un munt d’activitats divulgatives i de foment de l’esperit científic. S’hi poden trobar jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics, etc.

A Santa Coloma de Gramenet, s’han aplegat al voltant d’aquesta setmana de la ciència diverses activitats d’institucions i entitats de divulgació científica, i entitats amb un enfocament educatiu, d’investigació i tecnològic. D’altra banda, s’han inclòs en la programació activitats que, tot i realitzar-se fora de les dates previstes per a la Setmana de la Ciència 2023, coincideixen en els objectius i la finalitat d’aquesta. 

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la població i fomentar les vocacions científiques entre les persones més joves.

L’edició d’enguany commemora l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència.


Activitats al mes de novembre

Vols fer de botànic i conèixer els usos dels arbres i arbustos de la Serralada de la Marina? De la serra d’Ases a Ecometròpoli

Itinerari guiat

12 de novembre 2023 - 9.30 h / Parc de la Bastida

Passejada des del parc de la Bastida fins a la Serralada de la Marina on podrem observar els diferents paisatges, la flora i la fauna. Després, ens desplaçarem fins a Ecometròpoli on ens mostraran les instal·lacions i les diferents exposicions (ecosistemes de la Serralada de Marina, els petits horts, els hotels d’insectes, etc.) per acabar la jornada.

Activitat gratuïta adreçada a la població en general (a partir de 12 anys).

Imprescindible inscripció a: activitatsmetropolitanes@bcn.cat / Tel. 932 562 220 (de dilluns a divendres de 10 a 13 h).

Organitza: Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Àrea Metropolitana de Barcelona i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.


El Cant de la Sibil·la

Conferència

15 de novembre 2023 - 17.30 h / Museu Torre Balldovina

Conferència a càrrec de la professora Laura de Castellet i de Ramon, doctora en Història Medieval i màster en Cultures Medievals, que aprofundirà en els orígens, el significat i la trajectòria d’aquest cant d'origen medieval i de melodia gregoriana, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2010.

Adreçada a població en general.

Organitza: Aula d’Extensió Universitària de Santa Coloma de Gramenet.


Descobreix Torribera

Itinerari guiat

18 de novembre 2023 - 10.30 h / Recinte Torribera

La ruta al Recinte Torribera s’impulsa com una activitat que permeti a la població conèixer i gaudir d’aquest espai natural, obert al públic, així com conèixer els elements fonamentals de caràcter històric i arquitectònic de les construccions que s’hi troben. També es pretén donar a conèixer els usos actuals de les edificacions com a recinte on es combinen els serveis tradicionals d’assistència a la salut mental amb els nous serveis docents, formatius i d’oci. 

Adreçat a població en general.

Organitza: Programa Santa Coloma Ciutat Universitària i el Departament de Promoció de Ciutat i Turisme de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.


Parcs i pedals al Besòs. Un itinerari ciclista per a descobrir-ne els valors ambientals

Itinerari guiat

18 de novembre de 2023 - 9.30 h / Parc de la Bastida 

L'activitat consta de tres parts. En primer lloc, descoberta (sense bicicleta) dels valors socioambientals del parc de Can Zam, el seu paper de connector ecològic, i la seva situació dins dels itineraris pedalables a l'entorn del Besòs.

A continuació, es realitza una sessió teòrica per donar a conèixer  quines són les normes de circulació en bicicleta i per quina infraestructura s'aconsella que els joves circulin en bicicleta de forma segura.

En tercer lloc, una sessió pràctica que inclou un recorregut en bicicleta per la via pública del municipi, i que contempla aturades per tal d'explicar els valors ambientals de diferents equipaments i indrets del municipi. A més, es relacionarà el paper de la mobilitat sostenible per a la millora de la qualitat de l'aire de la ciutat. 

Activitat gratuïta adreçada a la població en general (a partir de 10 anys). Cal saber anar en bicicleta.

Imprescindible inscripció a: activitatsmetropolitanes@bcn.cat / Tel. 932 562 220 (de dilluns a divendres de 10 a 13 h).

Organitza: Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Àrea Metropolitana de Barcelona i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.


I Taller Dia d’Estudi al Campus: La pluralitat cultural en l’alimentació. Experiències pràctiques.

27, 29 i 30 de novembre de 2023 - 13 h / Campus de l'Alimentació (Edifici la Masia, Recinte Torribera)

27 de novembre — DONES PAKISTANESES: AGENTS PROMOTORES D'HÀBITS ALIMENTARIS SALUDABLES

Ponència a càrrec de Saba Mohamed Bibi, Grau en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC), màster en Nutrició i Salut per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i, actualment, doctoranda d'Alimentació i Nutrició a la Universitat de Barcelona (UB).

29 de novembre  — ACCIONS PER A LA SENSIBILITZACIÓ PER A UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE ADAPTADES LINGÜÍSTICAMENT I CULTURALMENT A PERSONES DEL CONTEXT CULTURAL XINÈS. UNA PRIMERA APROXIMACIÓ A LES DADES

Ponència a càrrec de Yaoyu Chen, dietista nutricionista col·legiada, membre de la Fundació Acadèmia Española de Nutrició i Dietètica; antropometrista ISAK I; grau en Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat Ramón Llull i Curs Avançat en Nutrició Pediàtrica i Tractament Dietètic Infantojuvenil. Influencer.

30 de novembre — GLOSSARI DE SABORS DEL MÓN

Ponència a càrrec d’Alexandra Sans, coordinadora de Foment de l’ús del Centre de Normalització Lingüística l'Heura, Consorci per a la Normalització Lingüística.

Lliurament de premis del projecte «Receptes de l’àvia» impulsat pel Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.