Obertura d'establiments alimentaris

Qualsevol ciutadà, ciutadana o empresa que vulgui iniciar una activitat a la ciutat de caire alimentari ha de presentar una Declararació responsable d'inici d'activitat alimentària a l'OIAC de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Cada tipus d'establiment alimentari ha de complir uns reguisits higienicosanitaris descrits a la normativa vigent.

Per tal de facilitar la informació de les activitats més comunes a la ciutat, el Servei de Salut Pública ha realitzat unes fitxes descriptives per tipus d'activitats alimentàries. Es recomana consultar-les abans d'iniciar cap tipus d'obra o acondicionament del local, ja que s'hi especifiquen aspectes d'instal·lacions i materials.

SectorActivitatDescripció
Restauració Bar Local amb barra que ven begudes i pot oferir tapes o entrepans.

Bar - restaurant A més de l'activitat de bar té servei de menjars.

Restaurant Té servei de menjador i cuina sense barra.
Plats preparats o rostisseriaElaboració i venda de menjar per emportar cuinat i precuinat.

Bar de temporada Local amb barra que ven begudes i pot oferir tapes o entrepans que obre alguns mesos a l'any.
Carn i derivats Carnisseria Establiment de venda de carn fresca que pot filetejar i picar la carn, però no elaborar.

Cansaladeria A més de l'activitat de carnisseria té un obrador per elaborar productes carnis

Xarcuteria A més de l'activitat de carnisseria i cansaladeria amb obrador, fa embotits i altres preparats carnis.
Peix i derivats Peixateria o marisqueria Venda especialitzada de peix fresc i descongelat.

Bacallaneria Venda de bacallà i altra pesca salada que també pot vendre envinagrats.
Vegetals i derivats Fruita i verdura Venda de fruites i hortalisses fresques, llegum crua, gra i fruit sec a granel.
Llegums cuits Venda o elaboració de llegum cuits i altres productes cuits.
Pa i pastisseria Fleca o forn Venda de pa i productes de la fleca que pot tenir o no terminal de cocció (forn).
Fleca o forn amb degustacióA més de l'activitat de fleca o forn té taules on consumir els productes de la botiga.
Fleca o forn amb degustació i obrador Elaboració i venda de pa i productes de la fleca amb obrador, té taules on consumir els productes de la botiga.
Fleca o forn amb obrador Elaboració i venda de pa i productes de la fleca amb obrador.
Pastisseria Venda de productes de pastisseria.
Pastisseria amb degustació Venda de productes de pastisseria amb una zona de degustació dels productes de la botiga.
Xurreria Venda i elaboració de masses o patates fregides.
Polivalents Queviures Botiga petita (fins a 100 m2) que ven diferents productes envasats i fruites o verdures
Supermercat Botiga d'una dimensió mitjana (més de 100 m2) que ven diferents productes envasats i fruites o verdures.
Supermercat pluriactivitats Supermercat que també inclou seccions amb personal (carn, peix, forn, etc.).
Congelats Establiment especialitzat en la venda d'aliments ultracongelats.
Magatzem adicional Magatzem d'un establiment alimentari ubicat fora de les seves dependències.
Màquina espendedora Màquina de vending de menjar preparat.
Altres Gelateria o orxateria Venda de gelats, orxates o similars, sense elaboració.
Herbodietètica Venda d'herbes seques, espècies i altres.
Celler Venda especialitzada de begudes alcohòliques a granel o en ampolla.