Jornades Alimentació i Sostenibilitat: una perspectiva culinària, acadèmica i social

Santa Coloma de Gramenet, 8-9 d'octubre de 2021

Santa Coloma de Gramenet té en l’alimentació un eix estratègic, tant en l’àmbit formatiu com ocupacional, econòmic i social. En aquesta línia, i en el marc dels actes de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, els dies 8 i 9 d’octubre la ciutat acull unes jornades sobre alimentació i sostenibilitat amb perspectiva culinària, acadèmica, social, educativa i de gènere.

Les jornades, organitzades per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, tindran lloc al Campus de l’Alimentació (Recinte Torribera) i a La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista.

Durant aquests dies, persones expertes del món acadèmic, la restauració i el teixit social exposaran diferents temes al voltant de la sostenibilitat en l’àmbit de l’alimentació que abastarà des de la recerca i la innovació en aquest camp, les tendències dietètiques, la pràctica a la cuina professional o en la creació d’hàbits saludables. També es tractaran temes des de la perspectiva de gènere, de la formació i de l’economia.

Per poder assistir-hi, ja sigui presencialment (aforament limitat) o per streaming, cal inscripció prèvia.

 

Programa

Divendres, 8 d’octubre de 2021

Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, edifici La Masia, sala de Les Voltes
(c/ Prat de la Riba 171, recinte  de Torribera)

08.30 - 09.00    Arribada de participants i lliurament de documentació

09.00 - 09.30    Benvinguda i inauguració de les jornades
                                  Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet
                                  Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona

09.30 - 09.45    Presentació de les jornades
                                  M. Carmen Vidal, directora del Campus de l’Alimentació de la UB
                                  Esteve Serrano, primer tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

09.45 - 10.30    Conferència: "Alimentació i sostenibilitat a la cuina"
                                  Víctor Quintillà (xef) i Mar Gómez (sommelier), restaurant Lluerna, estrella Michelin i estrella verda Michelin
                                  (Santa Coloma de Gramenet)

10.30 - 11.00    Pausa

11.00 - 11.45    Conferència: "Alimentació i sostenibilitat a la salut. Algunes tendències dietètiques sota la mirada de la salut"
                                 de les persones i del planeta
                                 M. Carmen Vidal, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB

11.45 - 13.00    Taula rodona: "Alimentació i sostenibilitat en el món acadèmic: un tast de recerca i innovació"
                                  Modera: Rosa Lamuela, catedràtica de Nutrició i Bromatologia i directora de l’Institut de Recerca en Nutrició
                                 i Seguretat Alimentària de la UB
                                 Ponents: joves investigadors/es del Campus de l’Alimentació de Torribera:
                                  -  Salvador Hernández i Alba Martín: "Valorització de subproductes: economia circular"
                                  -  Sara Hurtado: "Components bioactius en aliments ecològics: impacte en la salut"
                                  -  María Fernanda Zerón: "Els ritmes del planeta en una dieta saludable i sostenible"

13.00 - 13.30    Passejada fins a l’Escola de Restauració Santa Coloma de Gramenet - Grameimpuls, empresa municipal de
                                 promoció econòmica (recinte de Torribera) 

13.30 - 15.00    Dinar (càtering)

15.15 - 18.00    Alimentació i sostenibilitat a la formació ocupacional: visita guiada a l’hivernacle i a la vinya d’en Sabater
                                 (recinte de Torribera)


Dissabte, 9 d’octubre de 2021

Edifici La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista
(Passeig de Llorenç Serra 64)

10.00 - 10.45    Taula d’experiències: "Alimentació i sostenibilitat amb perspectiva social"
                                  Modera: Bàrbara Ferrer, 7ª tinenta d’alcaldessa de drets socials. "Actuacions sobre alimentació
                                  i sostenibilitat en l’àmbit social"
                                  Ponents:   
                                  Maria Clara de Moraes Prata Gaspar, Observatori de l’Alimentació (ODELA – UB). Projecte: "De la coexistència
                                  a la convivència en el Campus de l’Alimentació de Torribera: sostenibilitat alimentària i acció social a
                                  Santa Coloma de Gramenet"     
                                  - Martí Mirralles, coordinador de projectes del Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme de
                                  l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet: projecte "Cuines del Món: la generació d’espais interculturals per a la
                                  convivència"

 10.45 - 11.45    Taula d’experiències: "Alimentació i sostenibilitat a les escoles"
                                  Modera: Mireia González, 8ª tinenta d'alcaldessa de ciutat educadora, infància, joventut i esport.  "Actuacions
                                  sobre alimentació i sostenibilitat en l’àmbit educatiu"
                                  Ponents: professors/es i alumnes d’escoles comparteixen experiències viscudes en els seus projectes sobre
                                  alimentació i sostenibilitat:
                                  - Escola Rosselló Pòrcel: projecte "Creació d'hàbits saludables en alimentació"
                                  - Institut Escola Pallaresa: projecte "Alimentació sostenible i ecològica al menjador escolar" 
                                  - Escola Bressol Municipal L'Ànec: projecte "L'àpat com a element educador"

11.45 - 12.15    Pausa

12.15 - 13.00    Taula rodona: "Alimentació i sostenibilitat amb perspectiva de gènere"
                                  Modera: Maribel Cárdenas, directora de polítiques d’igualtat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
                                  Ponents:
                                  -  Carme Valls, metgessa endocrinòloga: "Invisibilitat de les dones en l’àmbit de la salut"
                                  -  María Izquierdo, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB: "Necessitats nutricionals amb perspectiva
                                  de gènere"

13.00 - 13.15    Cloenda de les jornades a càrrec de l’alcaldessa Núria Parlon

13.15 - 13.30    Brindis de cloenda amb vi DO Alella i mini tast del menú de les estacions


Organitza:

logo Ajuntament Santa Coloma de Gramenet
logo Campus de l'Alimentació

Amb la col·laboració de:                                               En el marc de:

Àrea Metropolis Barcelona
Logo Barcelona capital