Jornades Alimentació i Sostenibilitat: una perspectiva culinària, acadèmica i social
Santa Coloma de Gramenet, 8-9 d'octubre de 2021
Santa Coloma de Gramenet té en l’alimentació un eix estratègic, tant en l’àmbit formatiu com ocupacional, econòmic i social. En aquesta línia, i en el marc dels actes de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, els dies 8 i 9 d’octubre la ciutat acull unes jornades sobre alimentació i sostenibilitat amb perspectiva culinària, acadèmica, social, educativa i de gènere.
Les jornades, organitzades per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, tindran lloc al Campus de l’Alimentació (Recinte Torribera) i a La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista.
Durant aquests dies, persones expertes del món acadèmic, la restauració i el teixit social exposaran diferents temes al voltant de la sostenibilitat en l’àmbit de l’alimentació que abastarà des de la recerca i la innovació en aquest camp, les tendències dietètiques, la pràctica a la cuina professional o en la creació d’hàbits saludables. També es tractaran temes des de la perspectiva de gènere, de la formació i de l’economia.
Per poder assistir-hi, ja sigui presencialment (aforament limitat) o per streaming, cal inscripció prèvia.
Programa
Divendres, 8 d’octubre de 2021
Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, edifici La Masia, sala de Les Voltes
(c/ Prat de la Riba 171, recinte de Torribera)
08.30 - 09.00 Arribada de participants i lliurament de documentació
09.00 - 09.30 Benvinguda i inauguració de les jornades
Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet
Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona
09.30 - 09.45 Presentació de les jornades
M. Carmen Vidal, directora del Campus de l’Alimentació de la UB
Esteve Serrano, primer tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
09.45 - 10.30 Conferència: "Alimentació i sostenibilitat a la cuina"
Víctor Quintillà (xef) i Mar Gómez (sommelier), restaurant Lluerna, estrella Michelin i estrella verda Michelin
(Santa Coloma de Gramenet)
10.30 - 11.00 Pausa
11.00 - 11.45 Conferència: "Alimentació i sostenibilitat a la salut. Algunes tendències dietètiques sota la mirada de la salut"
de les persones i del planeta
M. Carmen Vidal, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB
11.45 - 13.00 Taula rodona: "Alimentació i sostenibilitat en el món acadèmic: un tast de recerca i innovació"
Modera: Rosa Lamuela, catedràtica de Nutrició i Bromatologia i directora de l’Institut de Recerca en Nutrició
i Seguretat Alimentària de la UB
Ponents: joves investigadors/es del Campus de l’Alimentació de Torribera:
- Salvador Hernández i Alba Martín: "Valorització de subproductes: economia circular"
- Sara Hurtado: "Components bioactius en aliments ecològics: impacte en la salut"
- María Fernanda Zerón: "Els ritmes del planeta en una dieta saludable i sostenible"
13.00 - 13.30 Passejada fins a l’Escola de Restauració Santa Coloma de Gramenet - Grameimpuls, empresa municipal de
promoció econòmica (recinte de Torribera)
13.30 - 15.00 Dinar (càtering)
15.15 - 18.00 Alimentació i sostenibilitat a la formació ocupacional: visita guiada a l’hivernacle i a la vinya d’en Sabater
(recinte de Torribera)
Dissabte, 9 d’octubre de 2021
Edifici La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista
(Passeig de Llorenç Serra 64)
10.00 - 10.45 Taula d’experiències: "Alimentació i sostenibilitat amb perspectiva social"
Modera: Bàrbara Ferrer, 7ª tinenta d’alcaldessa de drets socials. "Actuacions sobre alimentació
i sostenibilitat en l’àmbit social"
Ponents:
- Maria Clara de Moraes Prata Gaspar, Observatori de l’Alimentació (ODELA – UB). Projecte: "De la coexistència
a la convivència en el Campus de l’Alimentació de Torribera: sostenibilitat alimentària i acció social a
Santa Coloma de Gramenet"
- Martí Mirralles, coordinador de projectes del Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme de
l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet: projecte "Cuines del Món: la generació d’espais interculturals per a la
convivència"
10.45 - 11.45 Taula d’experiències: "Alimentació i sostenibilitat a les escoles"
Modera: Mireia González, 8ª tinenta d'alcaldessa de ciutat educadora, infància, joventut i esport. "Actuacions
sobre alimentació i sostenibilitat en l’àmbit educatiu"
Ponents: professors/es i alumnes d’escoles comparteixen experiències viscudes en els seus projectes sobre
alimentació i sostenibilitat:
- Escola Rosselló Pòrcel: projecte "Creació d'hàbits saludables en alimentació"
- Institut Escola Pallaresa: projecte "Alimentació sostenible i ecològica al menjador escolar"
- Escola Bressol Municipal L'Ànec: projecte "L'àpat com a element educador"
11.45 - 12.15 Pausa
12.15 - 13.00 Taula rodona: "Alimentació i sostenibilitat amb perspectiva de gènere"
Modera: Maribel Cárdenas, directora de polítiques d’igualtat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Ponents:
- Carme Valls, metgessa endocrinòloga: "Invisibilitat de les dones en l’àmbit de la salut"
- María Izquierdo, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB: "Necessitats nutricionals amb perspectiva
de gènere"
13.00 - 13.15 Cloenda de les jornades a càrrec de l’alcaldessa Núria Parlon
13.15 - 13.30 Brindis de cloenda amb vi DO Alella i mini tast del menú de les estacions
Organitza:
Amb la col·laboració de: En el marc de: