Dilluns passat, 30 de gener, el Ple municipal va aprovar una moció contra les pràctiques abusives de les empreses del sector elèctric, per la qualitat del subministrament i la millora de la inversió a la xarxa elèctrica i pel compliment del protocol sobre la pobresa energètica.
Coincidint amb una baixada generalitzada de les temperatures, s’assisteix a un fet històric: el preu rècord de l’energia elèctrica al nostre país. A Santa Coloma de Gramenet, aquest repunt dels preus coincideix amb un fet que es ve produint de forma recurrent els darrers mesos: els talls de subministrament en determinades zones de la ciutat, especialment als barris del Raval, Can Mariner i Santa Rosa. Durant l’any 2016 s’hi van comptabilitzar prop de 60 incidències, mentre que el 2017 ja n’hi ha hagut 5.
La moció -a la que podeu accedir en el document adjunt a la vostra dreta- manifesta que les companyies no poden beneficiar-se a costa dels consumidors, ja que des del 2008 les tarifes s’han apujat desorbitadament. Les tres principals companyies elèctriques —Endesa, Iberdrola i Gas Natural-Fenosa— van superar els 5.000 milions de beneficis el 2015.
A més, en aquest text s’hi remarca que la lluita contra la pobresa energètica és un compromís del nostre Ajuntament. Fins ara, les grans companyies no han fet cas de les normatives europea o nacional ni dels acords sobre aquest tema aprovats pel Parlament de Catalunya.
Protestes veïnals
Diverses entitats colomenques com la Federació d’Associacions de Veïns (FAVGRAM) i l’Assemblea d’Aturats o per un Treball Digne s’han manifestat els darrers dies contra els abusos de les companyies elèctriques i la pujada del preu del consum de l’electricitat. Aquests actes de protesta han tingut el suport de l’Ajuntament, i diversos membres del consistori, entre els quals l’alcaldessa, hi han participat. La protesta veïnal és general a la comarca; hi ha unitat d’acció a l’hora de fer-hi mobilitzacions. Prova d’això és la manifestació que va tenir lloc a Badalona l’1 de febrer, convocada per les federacions de veïns d’aquesta ciutat i de Santa Coloma de Gramenet, amb les dues alcaldesses al capdavant. El proper dia 8 (19.30) n’hi haurà una altra a la plaça de la Vila de la nostra ciutat.
En aquest context, el Ple municipal de dilluns 30 va aprovar aquests punts:
- Instar el Govern de l’Estat a la reducció de l’IVA de la factura elèctrica: l’electricitat és un bé de primera necessitat, i cal passar l’actual gravamen del 21% al tipus reduït del 4%.
- Demanar també al Govern que posi fi al sistema de subhasta actual que serveix per fixar els preus abusius de l’electricitat i que torni a apostar per les energies de fonts renovables.
- Restituir les subvencions a les fonts d’energies renovables pels beneficis econòmics, socials i mediambientals que suposa per al conjunt de la societat.
- Exigir a les companyies que no tallin el subministrament sense previ avís i mediació dels Serveis Socials, i que realitzin les inversions necessàries a la nostra ciutat per al sanejament i la modernització de les instal·lacions elèctriques.
- Reclamar a les companyies elèctriques que realitzin un pla d’inversions per a la retirada de pals de molts carrers de la nostra ciutat —obstaculitzen i no acompleixen amb la Llei d’accessibilitat— i que indemnitzin, en la part que pertoqui, els ciutadans que han patit danys i perjudicis com a conseqüència dels talls indiscriminats dels darrers mesos.
Per aquest motiu, l’Ajuntament ofereix a la ciutadania els serveis de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) per canalitzar les reclamacions a les companyies esmentades.