El ple aprova la cessió dels terrenys per a la construcció de l'Institut Nou a Can Zam

L'Ajuntament posarà a disposició de la Generalitat de Catalunya els terrenys per a la construcció de l'Institut Nou de la ciutat. Al ple municipal, celebrat aquest dilluns 28 de novembre, s'ha fet l'aprovació inicial del tràmit patrimonial que permetrà cedir una parcel·la a Can Zam per fer aquest equipament donant resposta a una reivindicació de la comunitat educativa de la ciutat des que es va crear l'institut l'any 2018.

La sessió ordinària del ple de l'Ajuntament ha donat llum verda a la cessió d'una finca de 6.038 m² situada a Can Zam, al carrer Victor Hugo 58-66, i valorada en 660.000 euros. Les condicions dels terrenys compleixen amb les característiques i exigències que demana la Generalitat de Catalunya per a la futura edificació de l'institut.

Can Zam té dos usos: zona verda i zona d'equipaments. L'equip de govern ha decidit que el solar que s'ha de destinar a aquest centre educatiu sigui de la part per a equipaments. A més, en el mateix acord s'inicia l'expedient de mutació demanial que permetrà que aquesta parcel·la passi a titularitat de la Generalitat de Catalunya amb l'únic objectiu que es construeixi l'Institut Nou de Santa Coloma.

Aquest institut estava previst inicialment a l'avinguda Generalitat, però l'Ajuntament no era propietari de la totalitat de finques on s'havia d'ubicar. Sobre una d'elles hi havia un procés judicial que havia alentit tot el projecte i per aquesta raó es va decidir fer el canvi d'emplaçament perquè l'alumnat abandoni definitivament els mòduls prefabricats situats just davant d'un altre centre de la ciutat, l'Institut Puig Castellar.

D’altra banda, el ple ha iniciat els tràmits per adquirir la finca situada al carrer Sant Pere, 27, coneguda com Can Pata. Aquest edifici, que forma part del catàleg de protecció de patrimoni, es destinarà a un equipament públic municipal.

Finalment, el ple municipal de novembre ha donat compte de l'execució pressupostària del tercer trimestre de 2022, ha aprovat el pla anual de contractació de l'exercici pressupostari 2023.  

 

Declaracions institucionals del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i del 25N

En aquesta sessió ordinària del ple, s'han fet dues declaracions institucionals. La primera amb motiu del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat on l'Ajuntament insta als governs de l'Estat i de la Generalitat de Catalunya a incrementar les partides pressupostàries per poder atendre les necessitats d'aquest col·lectiu i garantir els seus drets; treballar perquè tinguin les mateixes condicions de vida i apostar decididament per la promoció de la inserció laboral i professional d'aquestes persones. D'una altra banda, l'Ajuntament es compromet a donar suport a la taula sectorial d'entitats; millorar la situació laboral de les persones amb discapacitat de la ciutat; continuar treballant amb el Grup Motor de ciutat per l'Accessibilitat Universal de l'Àrea Metropolitana de Barcelona; treballar conjuntament amb les entitats del sector per poder detectar les necessitats del col·lectiu i donar continuïtat al Pla d'Accessibilitat Universal.

La segona declaració institucional ha donat suport al Manifest Unitari del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Segons aquest manifest "les violències contra les dones persisteixen a les nostres societats, alimentades pel sistema patriarcal amb un objectiu molt clar: el de voler controlar i sotmetre a les dones, per mantenir-les en una posició de desigualtat" i afegeix "cal continuar enfortint el compromís comú per erradicar totes les formes de violència (...) també aquelles que es produeixen en l'àmbit social o comunitari, tradicionalment menys visibilitzades, com ara l'assetjament sexual o per raó de sexe, els matrimonis forçats, la mutilació genital femenina, els anomenats "crims d'honor" o el tràfic de nenes, nens i dones amb finalitat d'explotació sexual". En aquesta declaració institucional també s'ha expressat el rebuig a "la violència exercida contra les dones per règims integristes i reaccionaris com ara el règim talibà i el règim teocràtic de l'Iran, contra els quals les dones estan alçant les seves veus i liderant protestes, tot reivindicant els seus drets humans més bàsics i una vida en llibertat" i finalment, s'ha subratllat la necessitat de denunciar "la violència masclista contra totes les dones que es dediquen a la política i en concret volem fer esment als atacs masclistes fets per l'extrema dreta en seu parlamentària".

 

Moció

Aprovada la moció de la commemoració de l’any Nativitat Yarza Planas (150 aniversari), presentada per Esquerra Republicana i que va ser la primera alcaldessa de l'estat espanyol (de la localitat de Bellprat) escollida democràticament a les eleccions de 1934. Política i mestra.