Discurs d'investidura de Núria Parlon

Imatge del discurs d'investidura

Molt bon dia a tots i a totes, als regidors i les regidores del nou Consistori; als veïns i veïnes que ens acompanyen aquí a la Sala en representació del teixit associatiu de la nostra ciutat, en una part molt important; també als familiars, a les famílies dels regidors i regidores que prenen possessió; a les persones que estan a la resta de sales de dintre l’Ajuntament i, especialment, als veïns i veïnes que són al carrer seguint un acte tan important per la nostra ciutat i pel nostre país com és la constitució dels ajuntaments democràtics.

Vaig prendre possessió un 17 de novembre de 2009, de la mateixa manera que ho faig avui, demanant perdó a la ciutadania. I avui, vull retornar-li les gràcies, les gràcies per haver confiat en la meva persona. Les gràcies per haver confiat en  l’equip d’homes i dones del Partit dels Socialistes de Santa Coloma de Gramenet.

Tinc paraules d’agraïment durant tot aquest període per a totes aquelles persones que, independentment dels seus sentiments ideològics i de partit, han ajudat  a que aquesta ciutat fos, si més no, un espai d’oportunitats. Un espai en el qual, en moments clarament difícils pel conjunt de la ciutadania, hem estat capaços de sumar esforços i lluitar contra la fractura social, afavorir la igualtat d’oportunitats i fer-ho sempre amb propostes constructives.

Aquest és el principal talent que té la ciutat de Santa Coloma de Gramenet: la seva gent, la seva capacitat de treball, la seva capacitat d’implicar-se, de commoure’s quan hi han d’altres que ho passen malament; i aquesta ha de ser la nostra fortalesa, i això és el que us ofereixo com alcaldessa de la ciutat: amb humilitat, amb vocació de servei, amb ganes de treballar, disposada a ser controlada pels homes i dones de l’oposició. Disposada a estendre la mà per millorar la nostra ciutat, per construir un projecte inclusiu on tingui cabuda qualsevol ciutadà i ciutadana, home, dona, de qualsevol indret, mentre formi part de la nostra comunitat, tingui discapacitat o no la tingui, sigui nen, sigui nena o sigui persona gran.

Aquest és el principal objectiu que ens vam marcar com equip de govern, fa quatre anys. Vull fer un recordatori especial als meus companys de grup que no formen part del nou Consistori, també dels socis, el Carles Combarros, la Susana Abelló, el Siscu Sánchez, al Xavi Pujols; i als companys del meu partit: a l’Antoni Fogué, a l’Antoni Carmona, a la Laia Tordera, al Raül Moreno i la Lídia Guinart perquè han estat moments molt complicats i molt difícils, no per nosaltres que teníem la responsabilitat de governar, que és molt, per a la gent que s’ho passava realment malament: es perdia la feina, no havia polítiques redistributives dels nivells de rendes, ni polítiques fiscals per part d’altres administracions i d’altres que tenen  les competències per millorar la realitat vital dels veïns i veïnes de Santa Coloma. En determinats moments ens hem trobat força sols per fer front als reptes que teníem, però ho hem fet, com deia, des de la humilitat i la capacitat de treball.

Evidentment tot es pot millorar. Tot es pot millorar i es cometen errors quan es governa, però és que governar també és això. I nosaltres farem una aposta molt clara des de l’equip de Govern. Abans deia el portaveu del Partit Popular que encara no coneixia les propostes. Dintre del marc de la legalitat que vostè defensa i que jo defenso, fins al 20 de juliol, si no vaig errada, tenim temps per constituir el cartipàs i el nou Consistori i la veritat és que ens ho prendrem amb calma, perquè volem constituir el millor govern d’homes i dones, també d’equip tècnic i professional per donar les respostes que la ciutat de Santa Coloma de Gramenet es mereix, deixant de banda determinats populismes; deixant de banda determinades arrogàncies morals.

Jo els garanteixo als ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma que hi haurà participació ciutadana, però haurà participació ciutadana real; participación ciudadana directa, 'porque nadie secuestrará la voluntad del pueblo'. I d’aquesta manera tindrem l’oportunitat de demostrar que som una gran comunitat, una gran ciutat i un gran poble ple de talent, ple de gent que somia, també amb gent amb problemes, però nosaltres, com a servidors públics, estarem des del govern treballant colze amb colze amb els que estan a l’oposició, sempre que sigui possible, i amb els ciutadans i ciutadanes al carrer, i també amb els partits que no tenen representació però que s’hi vulguin sumar.

Tenim un programa de govern perquè, evidentment, la ciutadania ens ha escullit per governar i, per tant, defensem i legitimen la democràcia representativa i ens presentem amb propostes. El nostre programa es centrarà bàsicament en tres grans eixos:

La promoció de la igualtat d’oportunitats, els drets socials i els drets de ciutadania seran la nostra lluita diària des de les polítiques públiques que portarem a terme des del govern. Ho deia abans el company Luis Fuentes: ‘políticas sociales es redistribuir renta, políticas sociales no es caridad’ no es gestionar la miseria, es hacer nuestra ciudad digna, y en eso no desfalleceremos en el empeño, pero, al mismo tiempo, aunque no tengamos las competencias y aunque deberían ser otros gobiernos los que se encargaran de reactivar la economía con los instrumentos necesarios para hacerlo, en clave local, dentro de nuestras posibilidades, no dejaremos de luchar para que haya empleo, para que haya oportunidades y para que nuestros jóvenes y las personas mayores de 45 años o 50 años que tienen muchas dificultades para poderse jubilar con dignidad, lo puedan hacer con programas específicos para esa labor. No dejaremos de exigir a otras administraciones públicas que se impliquen en la consecución de ese objetivo, desde los diferentes ámbitos donde podamos incidir, pero especialmente desde la acción política y democrática que debemos ejercer desde este Ayuntamiento. Seguiremos soñando y transformando Santa Coloma, y haciéndolo de la mano del conjunto de ciudadanos y ciudadanas y de las entidades del sector social y asociativo porque son el principal activo que tiene esta ciudad.

Esta ciudad no es rica des del punt de vista de la renda familiar disponible per càpita, però és rica amb la seva gent, amb el seu potencial, en el capital humà, i ho hem de posar en valor. Veig cares en aquesta Sala de persones que ho fan durant tot l’any: ho fan des d’Aspanide, ho fan des dels centres oberts, des de Rialles, des del Germina, des del Casal dels Infants del Raval, des de la Fundació Integramenet. Tots aquells professionals que estan al peu del canó treballant també, els cossos de seguretat, per garantir una societat segura, amable i ordenada.

A totes aquelles persones que lluiten per la igualtat de gènere, per la promoció dels drets home-dona; al representant de la coordinadora de dones, al representant de la gent gran, als representants dels diferents partits i del teixit associatiu i del sector esportiu.

Això és la ciutat de Santa Coloma de Gramenet i aquí on em veieu, amb el meu equip, també amb l’oposició, sempre que sigui possible, ens trobarem perquè tenim en les nostres mans una responsabilitat molt gran. Governarem per a aquells, abans ho deia l’Alba, governarem per a aquells que ens han votat, però també governarem per a aquells que es consideren desheretats i desposseïts i que ja ni tan sols voten: per a ells i per a elles també ho farem.

Vull acabar amb una frase del Martin Luther King que deia: ‘Comprométete con la noble lucha por los derechos humanos, harás de ti una mejor persona, una gran nación de tu país y un mejor mundo para vivir’ y el mejor mundo para vivir, el inmediato, es el de Santa Coloma de Gramenet. I sí, és possible canviar el món des de Santa Coloma, amb qualsevol granet de sorra que se sumi contra qualsevol injustícia que ens trobem cada dia, en el nostre dia a dia. Amb qualsevol persona a la qual li podem estendre la nostra mà perquè pugui viure amb dignitat, poder-la escoltar; a qualsevol veí o veïna, que per les vies noves de comunicació –facebook, twitter i de més- ens passen que s’ha trencat un banc per un acte incívic; que hi ha possibilitats de millorar els nostres parcs infantils amb propostes que ens envien, que es preocupen de linkar-les, d’altres ciutats; que tenim la possibilitat de millorar la convivència; que hem de treballar de manera conjunta i coordinada per un millor ús de l’espai públic. Tot això és el que a mi, a dia d’avui, em carrega de forces per seguir governant aquesta ciutat, amb els peus a terra, però amb el cor entregat als meus veïns i veïnes.

Ara em permetreu una llicència, que vull acabar el meu parlament amb una cançó i, si us plau, abans de què aplaudiu, m’agradaria que la poguéssim escoltar. És una cançó que marca part de la meva vida, de fet és el primer disc que em van regalar els meus pares, amb cinta, en cassette, i per tant, us demano que la puguem escoltar.

Tracy Chapman ‘Talkin’ bout a Revolution’ 

 

 Parlarem a Santa Coloma de revolució, de drets, de democràcia.

 

Vídeo resum