El Butlletí de La Xarxa: Desembre 2019

Arriba el desembre i amb ell acaba un altre any de treball en favor de la interculturalitat des de La Xarxa de Valors. Les vacances ja són a prop i és temps de descansar, però abans de fer-ho, aquí teniu El Butlletí de La Xarxa per veure què hem fet l’últim mes de l’any. I recordeu, el 2020 tornem a veure’ns per seguir la tasca, així que continua atent! Des de La Xarxa us desitgem un feliç any nou i unes bones festes, sempre amb la convivència present.  

EL MES DE DESEMBRE A LA XARXA

Un dels punts de treball aquest desembre al Servei de Convivència ha estat el procés participatiu del Pacte Nacional per a la Interculturalitat. Vam participar en la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat en una sessió on professionals de diferents àmbits i ciutats van debatre per establir les bases del Pacte.  En grups de treball, es va poder reflexionar sobre l’actuació actual en favor de la interculturalitat sota els eixos de la igualtat, el coneixement i reconeixement de la diversitat i la interacció positiva entre els membres de la comunitat. El debat va servir per analitzar les conductes actuals, trobar els espais on hi ha mancances i proposar millores des del món local. 

Per les celebracions de l’Any Nou Xinès encara queden setmanes. Però les reunions per tal d’organitzar-les cada cop són més freqüents. Aquest desembre ens hem reunit amb totes les comissions que treballen en la preparació. Han estat tres: la taula tècnica en l’àmbit educatiu, la taula de comerç i altres serveis municipals i una última amb les entitats participants en la celebració. Aviat coneixereu el calendari d’activitats. 

Dins del programa socioeducatiu Centres per la Convivència, La Xarxa ha participat en les sessions del Consell de Delegats i Delegades dels instituts La Bastida i Numància. A La Bastida, s’han introduït els cercles de diàleg com a estratègia per dinamitzar reunions, revisar objectius, compartir experiències i cohesionar el Consell. 

Al Numància, vam participar en la Comissió d’Entorn del seu Consell, on també vam treballar a partir dels cercles de diàleg. En aquest últim cas, oferint eines perquè la Comissió, que tracta la millora del respecte de l’entorn de l’institut, pugui funcionar de manera més àgil afavorint les relacions entre els i les participants. 

I a més, hem organitzat l’última sessió de l’any del Seminari de Coordinació de Centres per la Convivència, amb representants dels instituts participants. Aquest ha servit per revisar totes les accions del 2019 i fer propostes pel 2020. 

 

ON FER XARXA AQUEST GENER? 

Activitats de la Xarxa:

  • 17 de gener. Segona sessió amb l’equip de mediació de l’Institut El 9. Assessorament i pràctica de casos. 
  • 22 de gener. Comunicació no violenta i Pràctiques Restauratives als centres. Primera de les sis sessions del seminari per a professorat de primària i secundària. Última sessió el 18 de març.
  • 23 de gener. Taller de rumors amb 1r A i 1r B a l’Institut El 9. Presentació del Joc de Filtres com a estratègia per abordar els rumors. 
  • Activitats del calendari d’actes per la celebració de l’Any Nou Xinès (A anunciar durant el mes). 

Espais de treball on trobar-nos:

  • 13 de gener. Seminari de Coordinació de Centres per la Convivència. 
  • Comissions de treball per la celebració de l’Any Nou Xinès. 

 

TROBA’NS A LES XARXES

Com sempre recordem, les nostres xarxes socials són la millor manera de seguir el treball del dia a dia a La Xarxa de Valors. Així que si vols estar informat en cada moment, segueix-nos tant a Twitter com a Facebook. 

Per exemple, l’assistència a l’última sessió de l’any de l’Espai de Reflexió Entorn la Infància i Adolescència de Santa Coloma de Gramenet (EREIA). Una reunió per preparar les accions de cara al 2020.

ElVocabulari d’acollida per a la Interculturalitat continua sent un dels eixos de les nostres publicacions. Cada setmana recuperem definicions d’aquest projecte conjunt amb Termcat. Per tancar l’any, aquest mes hem fet un àlbum amb totes les paraules destacades fins al moment. 

També podeu trobar el formulari de la Bústia de Rumors de la web de La Xarxa. Allà podeu enviar-nos les informacions dubtoses o sense contrastar que us arribin per tal que podem comprovar-les. No alimentis el monstre dels rumors!

Més enllà de les xarxes, aquest desembre hem donat les primeres passes del projecte Veus del nostre blog Joves en Xarxa. Lligat a Centres per la Convivència, Veus servirà com a plataforma pels instituts participants per reflexionar sobre el treball fet. Un espai transmèdia on tant alumnat, com professorat, com la resta de la comunitat educativa podran repassar conceptes, inquietuds o situacions sobre les quals es parlen als tallers de CxC.

Si vols formar part de la Xarxa de Valors, omple el nostre formulari o escriu-nos a xarxadevalors@gramenet.cat. Aquest novembre, entre tots #teiximxarxa, #teiximSNTK.