La recollida d’aportacions ciutadanes es planteja en dos àmbits: el de la participació organitzada (entitats) i el de la participació no organitzada (individual). Encara que qualsevol persona pot participar lliurament dels dos àmbits, la recollida de propostes es necessari que es faci des de sistemàtiques diferents per obtenir resultats amb garanties.
Bàsicament, els tres nivells de participació que es proposen en aquest projecte són:

a) Sessions de treball amb les entitats o sectors d’interès de la ciutat. Ús de tècniques d’innovació social.

b) Visites a representants i personalitats significatives de la ciutat.

c) Instal·lacions al carrer per a la recollida de propostes.

d) Participacions a través del web municipal, xarxes socials i app's de missatgeria instantània (Whatssap 661 68 91 47)

En tots els casos, el Servei de Participació ciutadana sempre procura que els processos participatius aportin experiències memorables a la ciutadania, que generin sentiment de pertinença cap a la ciutat, que promoguin el civisme i els valors, que aportin coneixements sobre les polítiques municipals i que, en definitiva, suposin una major implicació dels colomencs i colomenques en els projectes i l’acció de l’ajuntament.

Per això, els processos que desenvolupa l’actual Servei de Participació Ciutadana sota comandament de l’equip de govern i la Tinença d’Alcaldia de Polítiques de Participació i Acció Territorial incorporen tècniques d’innovació social per a la recollida d’idees, amb processos atractius que animin a la implicació ciutadana.

En aquest projecte es presenten els instruments que utilitzarà el procés participatiu per a complir els objectius descrits.