Manifesta 15 Metropolitana
Amb el major abast geogràfic de la història de la Biennal Nòmada Europea, aquesta edició descentralitzada respon a la invitació que la biennal va rebre de Barcelona, juntament amb 11 ciutats de la regió metropolitana, a la seva candidatura.
La proposta feia una crida perquè l’edició contribuís a repensar quin paper tenen les zones de fora del nucli històric de Barcelona i explorés com es podrien millorar les relacions entre els entorns construïts i els naturals de la regió metropolitana.
Manifesta 15 és un ambiciós experiment sobre com les intervencions artístiques poden impulsar la transformació ecosocial. Aquesta edició explora no només els reptes urbans, ambientals i polítics als quals s’ha d’enfrontar la regió metropolitana, sinó també com aquests reptes reflecteixen els que afecten altres metròpolis d’Europa.
El cor de Manifesta 15 és l’antic edifici de l’editorial Gustavo Gili, situat al barri de l’Eixample de Barcelona, des d'on s’estén a tota la regió metropolitana.
L’edició s’organitza en tres clústers, que són alhora temàtics i geogràfics: Equilibrant conflictes (delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola cap al Vallès) i Imaginant Futurs (municipis del riu Besòs, entre ells Santa Coloma de Gramenet).
En aquests clústers, ben fonamentats en les realitats locals, més de 90 participants presenten obres multidisciplinàries que amplien la nostra comprensió de com ens relacionem entre nosaltres i amb els recursos naturals que ens envolten.
En tot moment i a tot arreu, Manifesta 15 té molt en compte perspectives més enllà de la humana, incloent-hi les dels rius, les muntanyes i el mar de Barcelona i la regió metropolitana, així com les de les espècies que resideixen —sovint en circumstàncies adverses— en aquests entorns. Intrínsecament, aquesta edició destaca com la humanitat pot aprendre de la resiliència de la natura, alhora que brega amb com es poden respectar millor els límits de la natura i a perpetuïtat.
Una visió metropolitana
Manifesta 15 augmenta les sinergies entre comunitats de la regió metropolitana que històricament han estat aïllades entre si per innumerables raons estructurals.
Les persones que visitin Manifesta 15 també tindran un paper fonamental en aquest procés. Tenint en compte l’abast de l’edició, no hi haurà dues visites iguals. A mesura que els i les visitants recorrin la regió, es convertiran en agents de canvi en el procés de descentralització, ajudant a cartografiar la regió de nou. Amb aquesta finalitat, d’una setmana a l’altra durant les 12 setmanes de durada, l’enfocament de Manifesta 15 canviarà i l’atenció se centrarà en cada ciutat participant.
Durant aquestes Focus Weeks -a Santa Coloma, serà del 22 al 27 d'octubre- les aportacions dels Representants Artístics de la biennal, líders culturals de cada ciutat, brillaran amb llum pròpia. Els i les representants situaran la biennal a les seves ciutats organitzant Manifesta 15+ un programa d’activitats i esdeveniments que celebren l’excel·lència cultural a Barcelona i la regió metropolitana.