Visita a Torribera amb motiu de la SC25

Foto de la visita a Torribera el 15 de novembre

El dissabte 15 de novembre, i dins del marc de la Setmana de la Ciència 2025 (SC25), es va fer una visita guiada «Descobreix Torribera». Al llarg del recorregut es van visitar les seus de la UNED, de la UB, diferents edificis i espais del recinte de Torribera com són l’església i finalment es va acabar en la visita a l’Escola de Restauració de Grameimpuls.

Aquesta visita permet conèixer la història, l’arquitectura, l’evolució de l’ús dels edificis i com amb el pas dels anys ha anat canviant la societat, fins arribar als usos actuals, amb espais de formació, de salut, de investigació o d’esbarjo. La visita sorprèn perquè permet descobrir una petita joia encara poc gaudida per la població de la ciutat.

La propera visita guiada de «Descobreix Torribera» està prevista pel dissabte 20 de desembre. Aquestes visites tenen una duració aproximada de dues hores a dues hores i mitja, són gratuïtes i per assistir-hi només cal inscriure’s enviant un correu electrònic a ciutatuniversitaria@gramenet.cat.


L’univers i la figura d’Assumpció Català

Imatge Xerrada SC2025

Amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència (SC25), que arriba enguany a la seva 30a edició, es va organitzat la conferència «Explorant l’univers: de les nostres pioneres als descobriments i reptes del present» amb l’astronomia com a protagonista l’11 de novembre a Can Sisteré.

Francesca Figueras, professora titular del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, va parlar de la figura d’Assumpció Català i Poch, astrònoma pionera i mestra de moltes generacions de professionals i aficionats a l’astronomia a Catalunya. I seguint les seves passes, va arribar a preguntes com ara quan es va formar la nostra galàxia o com es mou el sol dins aquest univers. També va analitzar els primers resultats de la missió Gaia i com aquestes dades plantegen grans reptes en la comprensió de l’univers.


Visita als horts de Conreu Sereny

Imatge Visita a Can Sereny

Dins de la programació de «Sabors del Món», el dissabte 8 de novembre, es va fer una visita als horts que la cooperativa Conreu Sereny gestiona en el Monestir de Sant Jeroni. Durant dues hores, en Ricard Álvarez, membre de la cooperativa, va ensenyar els espais, els cultius i les tècniques que fan d’aquest hort una zona de cultiu agroecològic certificat. La visita, en què van participar 25 persones, va finalitzar amb una degustació de pomes de producció de l’hort i la visita al punt de venda de productes de temporada situat en al mateix hort.

Conreu Sereny és una cooperativa de treball sense afany de lucre que es va formar el 2010 fruit d'una inquietud per revitalitzar la pagesia en zones periurbanes (entorn de les ciutats), tot desenvolupant un projecte d'agroecologia dedicat a la producció i comercialització de verdura i fruita ecològica al Barcelonès Nord.

Aquesta iniciativa pretén recuperar el cultiu en terres en desús, seguint pràctiques agroecològiques i, a la vegada, creant espais d'integració per a persones que es troben en situacions socials o laborals vulnerables.

La producció de Conreu Sereny es concentra als horts de Sant Jeroni de la Murtra i de la masia de Can Coll, al barri de Canyet, dins el Parc de la Serralada de Marina a Badalona, on afavoreix la recuperació de terres de cultiu prop de casa amb pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi ambient, i preservant l'entorn natural. S'ha especialitzat en el cultiu de verdures de temporada: bledes, espinacs, enciams, pebrots, tomàquets, albergínies, mongeta tendra, faves, pèsols, etc, però als horts també hi té micaquers, figueres i caquis.


Xerrada sobre alimentació saludable, sostenible i accessible

Imatge Xerrada alimentació

El Centre Cívic del Fondo va acollir, el 4 de novembre, la xerrada «Alimentació saludable, sostenible i accessible per a tothom», que va anar a càrrec de Saba Mohamed Bibi, investigadora postdoctoral a l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i de Ricard Álvarez Priego, soci treballador de la cooperativa agroecològica Conreu Sereny SCCL. La xerrada va abordar les estratègies col·lectives per promoure la sobirania alimentària i l'agroecologia al territori.

L'acte, organitzat conjuntament amb l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord dins de la programació de «Sabors del Món», va ser presentat per la tinenta d’alcaldessa, Blanca Padrós i va comptar, a més, amb la participació del comissionat de Ciutat Universitària, Joan Carles Mas, i el comissionat de Memòria Històrica, Diego Arroyo. 

La doctora Saba Mohamed, com a participant del projecte FoodCLIC a la ciutat, va descriure les intervencions clau i els objectius d'aquest projecte europeu que investiga sobre  l’obesitat en poblacions concretes d’origen immigrant, especialment en sectors infantils. A més de l’estudi, vol potenciar diverses accions per donar suport a comunitats vulnerables i immigrants com ara el llançament de la plataforma digital Alison per millorar la coordinació entre barris per a la transformació del sistema alimentari.

Per la seva part, Ricard Álvarez, va aportar la seva experiència com a soci treballador de la cooperativa agroecològica Conreu Sereny que té els seus horts al monestir de Sant Jeroni. Va explicar el funcionament de les diferents xarxes de consum a la ciutat i del funcionament de l’hort i la filosofia que impulsen des d’aquesta coneguda cooperativa agroalimentària. A més, com a membre de l’Ateneu Solidari del Barcelonès Nord, va fer un repàs a les diverses iniciatives presents a la nostra ciutat i a les condicions per poder formar una cooperativa i el suport que des de l’Ateneu es dona per poder constituir-ne.

En un interessant debat entre els assistents, es va posar èmfasi a les xifres i estratègies per evitar el malbaratament alimentari. I a més, és va fer un repàs d’alguns aspectes històrics de l’evolució de la presència agrícola a la ciutat.