La seguretat alimentària, tema central de la festa ExpAliments 2012

El Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma acollirà el dissabte 17 una jornada amb debats sobre l’ús de la carmanyola a les escoles, tallers, estands i visites guiades al recinte, entre d’altres activitats.

La Universitat de Barcelona, a través del Campus de l’Alimentació, organitza la festa ExpAliments, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Al llarg de la jornada es duran a terme tallers, experiments en directe, jocs, debats i moltes més activitats dirigides al públic familiar, als estudiants i als professionals per conèixer els aliments i la nutrició i experimentar-hi.

La festa, d’accés lliure, tindrà lloc el dissabte 17 de novembre, de 10.30 a 14.30 hores, al campus de l’Alimentació de la UB, ubicat a Santa Coloma de Gramenet, (Recinte de Torribera, Prat de la Riba, 171).

L’acte de presentació d’ExpAliments, celebrat aquest matí a l’edifici de la Masia del Campus, ha comptat amb els parlaments de la tinent d’alcalde i regidora d’Innovació i Universitat, Lídia Guinart, del director del Campus de l’Alimentació (UB), Màrius Rubiralta, i del coordinador de la Festa ExpAliments 2012 (UB), Claudi Mans.

La regidora d’Universitat Lídia Guinart ha destacat que ExpAliments “suposa una cita ciutadana que aporta valor afegit al Campus i alhora una nova oportunitat per  potenciar la Santa Coloma, ciutat universitària

Segons explica Màrius Rubiralta, director del campus de l’Alimentació de la UB, “la festa ExpAliments vol donar a conèixer al públic local, independentment de la seva edat, aspectes diversos de l’alimentació, la nutrició i la seguretat alimentària, que formen part dels continguts dels ensenyaments impartits al campus, així com la recerca en temes relacionats amb la nutrició i l’alimentació”.

Per la seva banda, Claudi Mans, coordinador de l’ExpAliments 2012, destaca que la nova edició de la jornada “incorpora més activitats i més diverses, fet que demostra que està creixent en continguts i en participants. A més hi participen voluntàriament 50 professors i 40 estudiants, així com 15 organitzacions i empreses del sector”.

La seguretat alimentària

Enguany, el fil conductor és la seguretat alimentària; per això com a novetat es farà, entre d’altres, un debat sobre la seguretat alimentària a l’escola, sobre l’ús de les carmanyoles a l’escola, organitzat per l’Observatori de l’Alimentació de la UB (ODELA) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.  També s’analitzarà la comunicació que es fa dels temes alimentaris en els mitjans en un debat organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), amb la participació de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).

S’ha dedicat un espai infantil, en el que hi haurà jocs i tallers i el conta contes «Més enllà dels núvols”. També s’han incorporat nous tallers com la «Màgia amb aliments”, en el que es faran experiments aparentment màgics i es donarà la seva explicació científica o «Molècules en acció: de la pantalla a la cullera o sobre la manera d’escollir el millor esmorzar» on es mostra com la ciència més bàsica pot ajudar a comprendre els mecanismes de la nutrició i la percepció sensorial dels aliments. Per la seva banda, Fondo Comerç farà el taller gastronòmic “Sabors del Món”. Aquest any s'afegeix també la Fundació Thao per a la prevenció de l'obesitat infantil, amb un estand i jocs.

El públic també podrà participar en el concurs «Mites de l’alimentació», mitjançant el sistema interactiu EduClic, o assistir a microponències sobre qüestions relacionades amb l’alimentació i la nutrició. Així mateix, s’hi podran veure diverses exposicions com ara la de l’ONG Nutrició sense Fronteres «On comença de nou la vida».
Diverses empreses i entitats del sector, com ara el CETT, la Fundació Alícia, la Fundació 5 al dia, l’ACSA, Gallina Blanca i d’altres, seran presents en diversos estands amb informació nutricional.

Visites guiades i activitats a l’aire lliure

ExpAliments oferirà l’oportunitat de conèixer les instal·lacions del Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma, a partir de visites guiades als equipaments dedicats a la investigació i la docència (laboratoris, biblioteca, aules, entre d’altres). Per a fer les visites guiades cal la inscripció prèvia omplint el formulari que trobareu en el següent enllaç.

També es podran fer activitats a l’aire lliure, en el marc de l’Estratègia NAOS per a la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat i del projecte UB saludable, amb la col•laboració del Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES) de la Generalitat de Catalunya i de Duet Sports (centres d’esport i salut).

En l’organització hi participen prop de 100 professors i alumnes de la Facultat de Farmàcia i de la Facultat de Química de la UB, i també investigadors de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) a més de 15 entitats i empreses. La jornada té el suport  i l’ajut econòmic de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement.

Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma

El campus de l’Alimentació és un campus temàtic i territorial que respon a la voluntat de visualitzar el potencial de la Universitat en el sector de l’alimentació, i que participa en l’agregació d’actors que formen part del Campus d’Excel.lència Internacional (CEI) “Health Universitat de Barcelona Campus” (HUBc).

El curs 2012-2013, el campus acull 600 alumnes, professors i investigadors ubicats en més de 12.000 metres quadrats de serveis, espais i laboratoris docents, despatxos de professors i laboratoris d’R+D. S’hi imparteixen dos graus, adscrits a la Facultat de Farmàcia de la UB: un de Nutrició Humana i Dietètica i un altre de Ciència i Tecnologia dels Aliments i a partir del 2n semestre s’impartirà el Màster de Seguretat Alimentària. Un altre dels eixos del campus de l’Alimentació de la UB és la recerca, que recull l’àmplia experiència de nombrosos grups de la UB, vinculats principalment a l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA•UB).

Aquest campus també té una projecció social important i acollirà la unitat UB-Bullipèdia, impulsada per El Bulli Foundation, així com també la convocatòria del Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca, que premia els millors treballs de recerca de batxillerat en l’àmbit de les ciències de l’alimentació.