'Ma mare i la invasió total', una peça teatral sobre la guerra a Ucraïna
Divendres, 10 de març, a les 20 h. Teatre de la Colmena.
Durada de l’obra: 90 minuts.
La dramaturga Saixa Deníssova narra la vida de la seva mare, Olga Ivànovna, nascuda a Kíív durant els bombardejos alemanys de la Segona Guerra Mundial i que avui resisteix a la ciutat sota la invasió russa.
Una peça dirigida per la mateixa Saixa Deníssova i interpretada per l’actor Aleksei Iúdnikov, tots dos ucraïnesos exiliats a Barcelona a causa de la guerra, i amb la col·laboració del coreògraf Konstantin Chelkaev.
L’obra s’estrenarà el 4 de març al Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. A Santa Coloma de Gramenet es farà un segon passi.
Després de l'obra, hi haurà un col·loqui.
Aquesta és una proposta conjunta de l’associació NO CALLAREM, que recentment s’ha reincorporat al Consell de Solidaritat i Cooperació, i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
L’aforament de la sala és limitat i només s’hi podrà accedir per confirmació prèvia per part del Departament de Cooperació. La prereserva no garanteix en cap cas tenir-hi plaça.
Podeu fer prereserva a terolls@gramenet.cat.
Cinefòrum: Desde la foscor de la ceguesa a la llum de Bolívia
Dimecres, 30 de novembre, 18.30 h, Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré
Les guerres i altres violències estructurals contra les dones
Dimarts, 29 de novembre, 18.30 h, a La CIBA
Presentació de l'Agenda Iberoamericana Mundial 2023
La Biblioteca Central acollirà el dimecres 23 de novembre, a les 19 h, la presentació de l'Agenda Llatinoamericana Mundial 2023 'Resiliència comunitària. Retrobar-nos, actuar i resistir', un acte que contarà amb la participació de Gabriela Serra, del Consell de redacció de l'Agenda a Catalunya, i Emiliana Salinas, distribuïdora de l'Agenda a Santa Coloma de Gramenet.
Diàlegs Professionals, unes jornades per a la intervenció i l'abordatge de les violències masclistes
El proper dimecres 23 de novembre, de 10h a 14h, a La CIBA, tindrà lloc Diàlegs Professionals, unes jornades per a la intervenció i l'abordatge de les violències masclistes, en el marc de la programació dels actes entorn el 25N, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones.
L'alcaldessa Núria Parlon i el director de la UNAE Xavier Guerrero donaran la benvinguda a les jornades. Després, hi intervindrà Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en victimologia feminista i violència sexual i professora de Psicologia de la Universitat de Girona, que protagonitzarà una conversa entorn a les conseqüències del patriarcat en les dones. I es finalitzarà amb un espai de reflexió sobre les violències i les resiliències.
Les jornades són organitzades per l'Associació per les Nacions Unides i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Inscripcions: lacibainfo@gramenet.cat
Convocatòria per a projectes de cooperació al desenvolupament 2022
Fins al dia 27 d’abril està oberta la convocatòria de subvencions per a projectes de cooperació al desenvolupament i accions de sensibilització i educació per la pau corresponents a l’any 2022, segons acord de la Junta de Govern Local del dia 22 de març.
Totes les entitats que es vulguin presentar, han de tramitar la sol·licitud a l’ajuntament a través de la OIAC, demanant CITA PRÈVIA Telefònicament: de 9h a 14.30h en el 93 462 40 90 o Via web: les 24h a http://www.gramenet.cat/lajuntament/oiac/cita-previa/
El dimarts dia 19 d’abril, de les 18 a les 19 hores, hi haurà una sessió informativa on-line per resoldre dubtes sobre aquesta convocatòria. I el dimecres dia 20 a les 18; 30 h es farà una altra sessió informativa presencial al C. Rafael Casanova 85-89, primera planta. Inscripcions: cooperacio@gramenet.cat
L’estudi, el seguiment i l’avaluació dels projectes va a càrrec del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), segons un conveni amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Podeu trobar la informació sobre projectes de cooperació anteriors finançats a les convocatòries d’altres anys a la web: www.fonscatala.org o al Departament de Cooperació i Solidaritat
LUCAS VALLECILLOS
LA NENA OBJECTE, INNOCÈNCIA EN VENDA
Del 3 al 31 de març
Presentació: 3 de març, 19 h
Visita comentada: 10 de març, 18 h
CICLE D’EXPOSICIONS
DIARIS DE VIATGES_2022 – Mirades indòmites
13a edició
L’exposició La nena objecte, innocència en venda forma part del treball “Atrapats” de Lucas Vallecillos, un assaig fotogràfic de caràcter mundial desenvolupat durant quatre anys i que investiga, denuncia i convida a reflexionar sobre els marcs socioculturals que creen els adults per atrapar i explotar menors; sobre les accions que vulneren impunement els drets fonamentals dels infants i normalitzen que formin part de l'engranatge econòmic, formal o informal, de països amb governs i societats que miren cap a un altre costat.
XI Curs de Filosofia per la Pau - Filosofia, política i societat pels drets humans i la pau
"Reptes globals després de la pandèmia"
Març 2022
Dilluns dia 7 de març. La desigualtat és la pitjor pandèmia.
Joan Benach de Rovira. Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, director del Grup de Recerca en Desigualtats en Salut.
Dilluns dia 14 de març. L’experiència de la pandèmia viscuda per les dones i el futur del treball de cures.
Dolors Comas d’Argemir i Cendra. Catedràtica d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Rovira i Virgili.
Dilluns dia 21 de març. Del capitalisme fòssil al socialisme ecològic.
Enric Prat Carvajal. Historiador i professor del Barcelona Program for Interdisciplinary Studies de la Universitat Pompeu Fabra.
Dilluns dia 28 de març. Ètica o política? Els riscos poli(è)tics de la gestió de la pandèmia.
Joan Botella Corral, Catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Lloc: Sala Riu del Centre Cívic Riu, c. President Companys 9.
Horari: De 19 a 20:45 h.
Organitza: Lliga dels Drets dels Pobles amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
La participació és gratuïta però es demana compromís d’assistència.
Es lliurarà certificat al final del curs.
INSCRIPCIONS: Cal inscripció prèvia abans del 4 de març de 2022 cooperacio@gramenet.cat.
Departament de Cooperació i Solidaritat, tel: 93 462 40 00, extensió 2751
Dia Internacional dels Drets Humans
Coincidint amb aquest el Dia Internacional dels Drets Humans, el 10 de desembre, s’organitzen dos actes presencials a Santa Coloma:
El 9 de desembre (18 h), s’emetrà el documental «Room without a view» a La CIBA, guanyador del Premi Amnistia Internacional de Catalunya del Festival DocsBarcelona 2021, i tindrà lloc una conversa posterior amb Oriol Andrés Gallart, videoperiodista i documentalista.
La directora catalana Roser Corella fa un retrat coral de la crua realitat de les dones migrants que fan de treballadores domèstiques al Líban. Una mirada valenta que reflexiona sobre el paper de les dones i el treball domèstic en les societats capitalistes. Entrada lliure. No cal inscripció prèvia.
Projecció del documental del mes, «Mothers», de Myriam Bakir, el 10 de desembre (19h), a la Biblioteca Singuerlín, amb relació al combat de l’associació Oum El Banine contra l’empresonament de les dones embarassades
al Marroc si no estan casades.
Club de lectura i debat online sobre els drets humans
Oberta la inscripció a la segona sessió del Club lectura sobre Drets Humans que organitza l’ONG Grup Eirene.
En aquesta ocasió es debatrà al voltant del llibre “Viatge al País dels Blancs” d’Ousman Umar i es comptarà amb la participació de l’autor Les persones interessades poden inscriure’s a clublecturaddhh.wordpress.com
El debat sobre el llibre serà el 9 de març però de manera prèvia es facilitarà a cadascuna de les persones participants el llibre per tal que el puguin llegir
Més informació a: mariona.grupeirene@gmail.com
Aquest cicle de lectures i debats forma part del programa d’activitats per a la sensibilització i la justícia global que des de l’Ajuntament es promouen i es donen suport en aquest 2021.
Convocatòria per a projectes de cooperació al desenvolupament 2020
Del 14 fins el dia 30 de desembre està oberta la convocatòria de subvencions per a projectes de cooperació al desenvolupament i accions de sensibilització corresponents a l’any 2020, segons acord de la Junta de Govern Local del dia 1 de desembre.
Les bases que regeixen aquesta convocatòria són les aprovades l’any 2016, Descarregar bases.
Documentació que cal presentar:
- Carta de presentació del projecte a la convocatòria de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet signada pel responsable de l’entitat.
- Formulari del projecte degudament emplenat. Descarregar formulari (el document s’ha de presentar en format word)
- La documentació indicada a la primera pàgina del formulari relativa a l’entitat que presenta el projecte i a la seva contrapart local.
- Documentació que acrediti que l’entitat està inscrita al Registre Municipal d’Entitats de Santa Coloma de Gramenet (o la documentació conforme s’han iniciat els tràmits).
- Acreditació d’estar al corrent de les obligacions tributàries (Hisenda i Seguretat Social).
Les sol·licituds s’han de presentar en format digital per correu electrònic al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament: fonscatala@fonscatala.org (tel. 93 412 26 02), indicant com a Assumpte: Convocatòria 2020 Santa Coloma de Gramenet + nom de l’entitat. En el cas que la documentació annexa sigui molt voluminosa, cal presentar com a mínim la carta de presentació i el formulari al correu electrònic indicat i la resta de documentació s’ha d’enviar via WeTransfer
Per a més informació us podeu adreçar també al departament de Cooperació i Solidaritat cooperacio@gramenet.cat
El dimecres dia 9 de desembre hi haurà una sessió informativa on-line per resoldre dubtes sobre aquesta convocatòria de 18 a 19 hores. inscripció: cooperacio@gramenet.cat
L’estudi, el seguiment i l’avaluació dels projectes va a càrrec del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), segons un conveni amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Podeu trobar la informació sobre projectes de cooperació anteriors finançats a les convocatòries d’altres anys al web del Fons Català: www.fonscatala.org
L’aportació corresponent per a aquesta convocatòria de l’any 2019 per a projectes de cooperació i accions de sensibilització compren la despesa de 200.004,96 € de l’aplicació pressupostària de cooperació (5150 23109 4890100). D’aquest total correspon a l’aportació als projectes subvencionats la quantitat de 181.822,69 € i l’aportació en concepte del 10 % per a gestió dels projectes la quantitat de 18.182,27 €.
Aquesta darrera es calcula sobre l’import net que s’ha de destinar a projectes.
La fórmula del càlcul per a la quantitat destinada als projectes és l’import total (200.004,96 €) dividit entre 1,1, el resultat del qual, en aquest cas, és de 181.822,69 € com a import destinat als projectes.
Els requisits que han de complir els beneficiaris de les subvencions es troben recollits als articles 3, 4 i 5 de les Bases reguladores específiques.
Les entitats podran presentar un sol projecte de cooperació al desenvolupament per convocatòria i un sol projecte o acció de sensibilització per convocatòria, sigui en solitari o conjuntament amb altres entitats, que fan un màxim de dos projectes anuals, un per cada categoria.
La quantia màxima a sol·licitar per a cada una de les dues tipologies no podrà superar el 20% del total de la despesa de la convocatòria
Es destinarà un màxim del 30% de l’aportació de la convocatòria per a propostes d’accions de sensibilització a la ciutadania en matèria de solidaritat i cooperació, educació per la pau i drets humans.
D’acord amb l’article 6.10 de les Bases Reguladores les entitats que presentin projectes han de fer-ho segons els annexos corresponents als formularis per a la presentació de projectes i per a la presentació dels informes de justificació, i les fitxes per a l’aplicació dels criteris de valoració dels projectes.
FILOSOFIA PER LA PAU EN TEMPS DE PANDÈMIA
Xerrada-debat ‘Treball humà i drets socials en temps de pandèmia, emergència climàtica, digitalització i robotització’ a càrrec d’Enric Prat Carvajal, historiador.
Presenta i modera: Anna Palou, periodista.
En col·laboració amb La Lliga dels drets dels pobles i el Consell de Cooperació i Solidaritat de Santa Coloma de Gramenet, en el marc del programa Dies Europeus de Solidaritat Local-EDLS
Dilluns dia 23 de novembre de 2020 a les 19 h.
Serà en format on-line amb inscripció prèvia abans del 20 de novembre a les 14 h: cooperacio@gramenet.cat
Exposició: Fotografia participativa i solidària
A partir del 18 de setembre (18 h), es pot veure l'exposició en línia «La menstruació al Nepal: un turment cultural» , un conjunt de fotografies fetes per la mateixes protagonistes, que mostren com les dones nepaleses viuen la menstruació si són sotmeses a la tradició Chhaupadi, una pràctica centenària que desterra a nenes i dones a cabanes o coberts durant el seu període. La fotògrafa Clara Garcia Ortés ha impulsat aquesta mostra, que forma part del cicle Fotografia Participativa i Solidària, de Territorios Libres, i que compta amb el suport de l’Ajuntament i la Diputació. Aquest treball dona a conèixer el projecte Rato Baltin Project, de Be Arsty, per tal d’afavorir canvis en aquesta tradició. La mostra es pot veure a: www.gramenet.cat/SantaColomaCoopera
Campanya d’emergència COVID-19
Accediu al document Projectes seleccionats per a la campanya de resposta d'emergència pels efectes de la Covid-19
Desenvolupament han posat en marxa la campanya d’emergència “Món local Covid-19” per reforçar la tasca de la cooperació municipalista davant dels efectes que la Covid-19 també està tenint en els països del Sud. Està prevista la implicació de nombrosos ajuntaments catalans per garantir la continuïtat d’alguns projectes que s’estan desenvolupant i que poden quedar condicionats per aquesta pandèmia global.
L’objectiu és seguir col·laborant amb aquells pobles i països que estan menys preparats per resistir els efectes del coronavirus.
Per a poder prevenir i combatre aquesta i altres pandèmies, es proposa actuar en projectes que facilitin l’accés a la salut, a l’aigua, al sanejament i la higiene o actuar per garantir l’accés a la informació o al refugi digne. També s’aposta per donar resposta a aspectes col·laterals generats per la Covid-19 com són la seguretat alimentària, la pèrdua de medis de vida o l’accés a recursos econòmics i a protecció.
PROJECTES ALS CAMPAMENTS SAHRAUÍS
Amb tristesa us hem d'informar que hem d'ajornar el Projecte FURSA. El moment sanitari que estem vivint ens obliga a fer-ho. Fa uns dies celebràvem a l'Auditori Can Roig i Torres el Festival Fursa amb l'horitzó proper d'aquest projecte ocupacional i de valors adreçat a joves dels campaments de persones refugiades sahrauís. Ara, sabem que no es pot fer aviat. Però ho farem en un futur i seguirem treballant perquè sigui així.
D'altra banda, l'associació Santa Coloma amb el Sàhara ens informa que es veu obligada a suspendre el viatge de famílies previst per a les vacances de setmana santa. Sabem que no és una decisió gens fàcil, però n'estem convençuts que més endavant, l'anada de desembre, es farà amb més participació.
Del 11 de febrer al 29 de març
Exposició “MALALTIES MINORITARIES” de Xavi Josa
Presentació: 11 de febrer, 19 h
Cicle Dret a l’accés a la Salut i les Cures
Fons Documental Joan Gomis – Biblioteca Central
Organitza: Territorios Libres.
Amb el suport de: Biblioteca Central i Ajuntament de SCG (Departament de Solidaritat i Cooperació)
Col•laboren: Federació Catalana de Malalties Minoritaries-FECAMM + Territorios Libres
El Fons Documental de Solidaritat i Cooperació acull “MALALTIES MINORITÀRIES” una exposició fotogràfica sobre malalties minoritàries realitzada pel fotògraf Xavi Josa i que forma part del cicle Dret a l’accés a la Salut i les Cures. La natura, la tendresa i la felicitat són les protagonistes dels 49 retrats en blanc i negre, tots amb algun detall de color a gust de l’artista, que s’exposaran fins a finals de març amb la intenció de fer visibles les malalties rares, que es calcula que n'hi ha més de 7.000 tipus i afecten tres milions de persones a l’Estat espanyol, unes 400.000 a Catalunya.
L’exposició s’ha fet en col•laboració amb la Federació Catalana de Malalties Minoritàries (Fecamm) i Fujifilm, que ha aportat l’equip fotogràfic. La Marató de 2019 de TV3 va estar dedicada a aquest tipus de malalties i es va dur a terme el passat15 de desembre. Aquest projecte expositiu és una proposta de la plataforma Territorios Libres a iniciativa de la Biblioteca Central i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
CELEBRACIÓ DEL DENIP
El proper 30 de gener és celebra el DENIP, el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. Amb el DENIP commemorem la mort del Mahatma Gandhi i recordem el seu llegat. Aquesta jornada, instaurada el 1964 per Llorenç Vidal, vol contribuir a promoure la cultura de la pau, la noviolència, el compromís i la resolució pacífica dels conflictes entre els infants i els joves.
Com cada any, FundiPau facilita una proposta didàctica que conté algunes idees i activitats per treballar la jornada, per si són del vostre interès i utilitat. Aquest any les han centrat en la relació que hi ha entre l’emergència climàtica i la pau. http://fundipau.org/wp-content/uploads/2020/01/proposta-didactica-denip2020final.pdf
D’altra banda, també us volem recordar que si feu alguna activitat durant aquell dia o durant la setmana, la podeu fer arribar al Departament de Cooperació cooperacio@gramenet.cat per tal de publicar-la a la web municipal i en aquest facebook de l’Espai per la Pau. També la podeu enllaçar al Mapa DENIP 2020, que en breu estarà actiu a plana web de Fundipau Es tracta d’un Mapa col·laboratiu que permet veure les activitats que s’han fet durant aquella diada.
CELEBRACIÓ DEL DENIP a La BIBLIOTECA CENTRAL
La secció infantil de la Biblioteca Central celebra la setmana vinent el DENIP. Per aquest motiu s’ha fet una selecció i exposició de llibres del Fons Documental Joan Gomis entorn aquest tema, també hi ha previstes les següents activitats:
1. 27 de gener, 18 h
Conte especial amb motiu del DENIP “CONTES PER LA PAU” a càrrec de l’Associació Maneno
Fons Documental Joan Gomis – Biblioteca Central
2. 31 de gener, 18 h
Manualitats amb la Chone. Especial DENIP “ TOT EL TEMPS DEL NOSTRE RELLOTGE TRANSCORRERÀ SENSE VIOLÈNCIA”
Cal inscripció prèvia. Fons Documental Joan Gomis – Biblioteca Central
Jornada de Solidaritat i Cooperació
Donar llum a la situació que pateixen milers de persones refugiades que han hagut de fugir dels seus països a causa de la guerra, la violència o la carència de recursos naturals i de subsistència. Aquest és el leitmotiv de les Jornades per la Pau i la Cooperació que amb el lema «Obrint Fronteres» ens convida, durant tot un mes, a reflexionar i construir una mirada crítica sobre drets humans, cultura de pau i justícia social. El gruix de la programació, però, es concentrarà del 4 al 8 d'octubre, a una carpa instal·lada a la plaça de la Vila, on més d'una trentena d'entitats i associacions de la ciutat vinculades a la solidaritat i la cooperació ens donaran a conèixer els seus projectes, desenvolupats dins i fora de Santa Coloma de Gramenet.
Exposicions, presentacions d'experiències de cooperació, xerrades de defensors dels drets humans, taules rodones, tallers infantils i familiars, activitats solidàries, concerts, teatre, estrenes de documentals, la Fira d'Entitats... Més de 40 activitats, adreçades a tota la ciutadania i, també, als centres educatius de la ciutat.
Democràcia: reptes i amenaces
Torna el Curs de Filosofia per la Pau que en aquesta novena edició, organitzada per La Lliga dels Drets dels Pobles, està dedicat, en el marc de les Jornades Obrint Fronteres 2019, al debat sobre les fronteres, els territoris i les migracions actuals amb una mirada crítica sobre la responsabilitat de la Unió Europea, el dret d’asil i l’acollida i les propostes de polítiques d’integració i d’interculturalitat. Les sessions són gratuïtes i obertes a tothom.
Cal inscripció prèvia abans del dia 18 d’octubre: cooperacio@gramenet.cat.
Lloc i horari: Sala Riu del Centre Cívic Riu (C. Lluís Companys nº 9) cada dilluns del 21 d’octubre al 25 de novembre de 19 a 21 hores.
GELEM: NOU INTERCANVI JUVENIL ORGANITZAT PEL GRUP EIRENE
El Grup Eirene, el Centre Obert Rialles i Mária Iskoltestvérek són les tres entitats participants del projecte d’intercanvi juvenil GELEM que, del 4 al 9 de setembre, es durà a terme a la nostra ciutat.
L’intercanvi el protagonitzen 8 joves de Santa Coloma de Gramenet (en concret, del Centre Obert Rialles) i 9 joves d’Hongria. El projecte GELEM farà possible experiències per enriquir-se i créixer a nivell personal. L'eix vertebrador del projecte és la perspectiva de gènere i l'anàlisi dels drets humans en els diferents contextos socials i culturals que viuen cada un/a dels/de les participants.
Les tres entitats participants volen promoure que els i les joves puguin confrontar les desigualtats que pateixen als seus contextos habituals i treballar amb ells i elles des del reconeixement d'aquestes desigualtats per formar-los/les com agents del canvi en favor de l'equitat.
El projecte ha estat valorat com de gran qualitat per l'Agencia Nacional Espanyola i proposat com a exemple de bona pràctica per tractar-se d'un projecte que dona l'autèntica dimensió social i europea al Programa Erasmus +.
Des de l’Espai per la Pau els volem felicitar per aquesta iniciativa!
Recepció institucional i sopar de benvinguda per als 18 infants sahrauís
Un any més, l’associació Santa Coloma amb el Sàhara impulsa, amb la col·laboració de l’Ajuntament, el projecte ‘Vacances en pau’ per tal que els nens i les nenes, d’11 a 13 anys, dels campaments sahrauís tinguin l’oportunitat de passar l’estiu a la nostra ciutat.
Enguany han vingut 18 infants. Van arribar a Santa Coloma de Gramenet el dia 2 de juliol i s’hi estaran fins després de la Festa Major.
Per tal de donar-los la benvinguda, el 10 de juliol (19 h) es realitzarà una recepció institucional a l’Ajuntament i s’oferirà l’espectacle ‘Dos de un tipo’, de Fernando Pose, al jardí de Can Sisteré (19.30 h). I el dissabte 13 de juliol l’associació Santa Coloma amb el Sàhara ha organitzat un sopar solidari a l’escola Pallaresa (c. Gaspar 1-13) 21.30 h.
Es pot fer la reserva de tiquets al 608 397 733 i al 606 651 394.
Tots els fons recaptats es destinaran a projectes de cooperació amb el poble sahrauí.
Premi Joan Gomis 2019
L’alumna colomenca Alba García Moreno, de l’institut Les Vinyes de Santa Coloma de Gramenet, amb el treball de recerca de batxillerat, ‘L’Educació. L’Origen del problema? La Coeducació. Una possible solució?, que va tenir com a tutora a la professora Íngrid Lorenzo, ha estat la guanyadora del premi Joan Gomis en el marc dels Premis de recerca per a la pau de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona.
El veredicte del jurat es va donar a conèixer el dia 29 de maig proppassat a l’Aula Capella de l’Edifici Històric de la UB l’acte de lliurament del diploma del premi va tenir lloc a l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet el dia 27 de juny.
Exposició ‘Tierra Verde’ del fotoperiodista Javier Corso del 5 de juny a l’1 de juliol a la Sala Riu del Centre Cívic Riu (C. Lluís Companys nº 9)
MOSTRA FINAL DE CURTMETRATGES - CURTS PER AL DESENVOLUPAMENT
Dilluns 17 de juny, a les 19 h, a la Sala Riu del Centre Cívic Riu (c/ President Companys, 9) es presenten els tres curtmetratges fets als tallers de vídeo participatiu de La Bretxa dins el projecte Calidoscopi. Els tallers, que es van dur a terme de gener a abril de 2019, han estat finançats per una de les subvencions de la convocatòria de projectes de sensibilització i cooperació al desenvolupament atorgades per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
A la presentació dels curtmetratges hi seran els seus protagonistes, alumnat de 3r i 4t d'ESO dels instituts Puig Castellar, Les Vinyes, Terra Roja, Numància i Ramon Berenguer IV. També està prevista l´assistència de les persones que van ser entrevistades en aquestes peces audiovisuals, com Nieama Milahi o Ernest Prats. Julián Espinosa i Raquel García, formadors d´aquests tallers, seran els encarregats de presentar els productes finals d´aquests treballs.
La fotògrafa colomenca Núria López rep el prestigiós POYLatam 2019
El projecte «Filles de cap Déu», de la fotògrafa colomenca Núria López Torres, ha rebut el tercer premi en la secció multimèdia llarg dels POYLatam 2019. Es tracta del concurs més important de fotografia documental d'Iberoamèrica.
«Filles de cap Déu» és un treball multimèdia compost per un documental de 15 minuts i una exposició fotogràfica que retrata l'esclavitud sexual a Mèxic. La directora dóna veu a dones que des de molt nenes han estat trafica
des i a mares que han patit la desaparició de les seves filles per a ser utilitzades com esclaves sexuals. Una forma d'esclavitud moderna i una de les majors violacions de drets humans. Núria López té gairebé vint anys d'experiència en fotografia documental, i els seus treballs se centren en temes de gènere, identitat, sexualitat i violència.
PROJECTE MEMORIAL DE BUCHENWALD 2019
Una vegada més, en el marc del Programa JOVES I COOPERACIÓ, es proposa a l’alumnat dels instituts colomencs de primer de batxillerat en el curs 2019-2020 a participar a l’estada al Memorial de Buchenwald. Aquest viatge, adreçat a un grup de 12 alumnes, vol consolidar la implicació dels nois i noies de Santa Coloma de Gramenet en projectes de cooperació, drets humans i/o de cultura de pau.
El Projecte al Memorial de Buchenwald s’organitza des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a través del Departament de Cooperació i compta amb la implicació dels instituts de Santa Coloma de Gramenet i de l’Amical de Mauthausen i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. En la línia d’edicions anteriors, aquesta proposta s’adreça només a persones residents a Santa Coloma de Gramenet.
Els nois i les noies s’allotjaran a l’alberg ubicat al mateix Memorial i l'estada es durà a terme al voltant de la setmana del 7 al 13 d’octubre de 2019. Els joves han d'acomplir en determinats requisits que podeu demanar a cooperacio@gramenet.cat. El termini per enviar la documentació finalitza el 9 de maig de 2019, a les 15 h.
Dilluns, 6 de maig, a les 18 h
Festa d’aniversari a la Biblioteca Central de la secció infantil del Fons Documental de Solidaritat i Cooperació Joan Gomis i presentació de “Els Viatges solidaris de la Paula,” amb Carlos del Hoyo i Ana Jimenez. Carlos i Ana –autors de “El Conte de la Paula”- han preparat aquesta Hora del Conte especial. Ens explicaran viatges plens d’amistat i solidaritat protagonitzats per la Paula, el personatge del Fons.
JOVES COLOMENCS TREBALLARAN LA INTERCULTURALITAT I LA CONVIVÈNCIA A SÈRBIA
Un grup de 9 joves participants de Santa Coloma de Gramenet han treballat en les activitats que compartiran durant una setmana a la ciutat de Novi Sad, a Sèrbia, amb un grup de 9 participants locals per a treballar la interculturalitat i la convivència en una ciutat diversa.
Durant la setmana de l'intercanvi es prepararà una petita peça audiovisual que es presentarà en commemoració del Dia Internacional per a la Eliminació de la Discriminació Racial.
Les noies i nois de Santa Coloma viatjaran cap a Sèrbia el proper 15 de març i tornaran la següent setmana, el 22 de març.
Aquest nou intercanvi juvenil l'organitza l'entitat Grup Eirene amb la col·laboració de la contrapart sèrbia Vojvodina Civic Centre i rep el suport del programa Erasmus + i del Departament de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
@GrupEirene @Erasmus+ @crjmasfonollar #SCCoopera
Exposició
"BARNACAS" de Oscar Dhooge es pot veure a partir del 3 de desembre al Fons Documental de Cooperació i Solidaritat Joan Gomis de la Biblioteca Central Santa Coloma de Gramenet.
"Barnacas" és un projecte documental que intenta visualitzar i reflexionar entorn de Barcelona. És el testimoni d'una època de postguerra, fam, repressió política i migració. És la història de milers de persones que van arribar a Barcelona fugint de la misèria i/o la persecució política, que buscaven un futur més digne, i es van instal·lar a barraques precàries, sense llum, sense aigua. I així van començar a reconstruir la seva vida entre penes i amb il·lusó.
A Montjuïc, Fort Pienc, al Carmel... les seves petjades segueixen vives.
Conferència
EL LLEGAT D’ELEANOR ROOSEVELT A LA HUMANITAT: ELS DRETS HUMANS UNIVERSALS amb Adriana Maria Barba, màster en Lleis de Drets Humans. Saint Thomas University.
7 de novembre a les 19 h
Biblioteca Central
Jardins de Can Sisteré, s/n
Cicle “DONES I DRETS HUMANS”. La primera conferència del cicle “DONES I DRETS HUMANS” es celebra a Santa Coloma de Gramenet i està dedicada a Eleanor Roosevelt, impulsora de la redacció i posterior aprovació per part de l'Assemblea General de les Nacions Unides de la Declaració Universal dels Drets Humans.
El cicle de conferències “DONES i DRETS HUMANS” vol donar a conèixer dones destacades i influents de la història que han contribuït en la lluita pels drets humans. Un cicle que organitza l’Associació de les Nacions Unides a Espanya – ANUE amb motiu del 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.
@ANUE_ONU
MARIONA GINER
MARIONA GINER
Projecte documental REFUGI
Del 6 al 30 de Novembre. Presentació: 6 DE NOVEMBRE, a les 18 h
Refugio’ documenta diferentes realidades, edades y momentos, de mujeres que se encuentran sin hogar en la ciudad de Barcelona, Catalunya.
Las mujeres son capaces de soportar situaciones domésticas extremas durante mucho tiempo, sobre todo si hay niños implicados, antes que vivir en la calle- territorio que ellas perciben como peligroso para su integridad física y mental. Por ello, dormir al raso es un último recurso, y cuando las mujeres se encuentran en situación de desamparo, habitan lugares discretos, que les proporcionen seguridad y que estén alejados de las miradas ajenas: edificios abandonados, casetas de huertos en desuso, o debajo de puentes poco frecuentados.
La sociedad es particularmente dura con las mujeres que viven, o han vivido, en la calle. La reintegración y adaptación a las normas convencionales se ve dificultada por el prejuicio y las exigencias que se les impone.
CICLE EXPOSITIU DOCUMENTAL I SOCIAL JOAN GOMIS
2n semestre 2018 CONSEQÜÈNCIES DEL CAPITALISME
FONS DOCUMENTAL JOAN GOMIS – BIBLIOTECA CENTRAL
VISITA MEMORIAL DE BUCHENWALD 2018
Un grup de joves colomencs de 1r de batxillerat acompanyat per dues professores d’història i el Regidor Ponent de Medi Ambient, Ecologia Urbana i Protecció Animal viatgen aquesta setmana al Memorial de Buchenwald. Buchenwald, ubicat a Alemanya, va ser un camp de concentració nazi però en aquests moments és un centre de memòria històrica i sobretot de formació en drets humans i cultura de pau. Els estudiants seleccionats participaran d’una formació intensiva en aquest àmbit i, al tornar, difondran la seva experiència a companys i companyes dels instituts.
Aquest projecte l’organitza cada any l’Ajuntament de SCG a través del Departament de Cooperació i compta amb el suport de l’Amical de Mauthaussen i altres camp.
"SILENCIOSA ESPERA" de MINGO VENERO al Fons Documental Joan Gomis
El proper dimarts 18 de setembre, a les 18 h, es presenta l'exposició fotogràfica "SILENCIOSA ESPERA" al Fons Joan Gomis, ubicat a la Biblioteca Central.
La plataforma Territorios Libres, en col•laboració amb el Departament de Cooperació, ha programat aquest 2018 sis exposicions de contingut social i documental adreçades a tots els públics. L'exposició de Mingo Venero inicia el cicle del 2n semetre que porta com ...a lema CONSEQÜÈNCIES DEL CAPITALISME i que relata algunes de les conseqüències lligades al capitalisme. En aquest cas, la vulneració dels drets humans fonamentals dels immigrants.
Esperem comptar amb vosaltres a la inauguració. On a més de l'autor està prevista l'assistència dels altres fotoperiodistes autors d'aquest cicle: Mariona Giner i Oscar Dhooge.
Historia guerrillera en el Festival de São Paulo
El curtmetratge La flor de la llengua de vaca, de l'colomenc afincat a Colòmbia, Germán Reyes Ruiz, participarà al Festival Internacional de Són Paulo que tindrà lloc del 22 d'agost al 2 de setembre. El documental ha estat seleccionat entre més de 3.400 treballs. La flor de la llengua de vaca narra la història de Camila, una jove guerrillera de les FARC que a les portes de la pau a Colòmbia s'enfronta a un dolorós record de la seva infància.
Amb la violència de gènere com a eix temàtic transversal, la pel·lícula s'emmarca en el context de la reintegració d'excombatents.
Aquest treball va ser seleccionat recentment al Festival de Cinema de Moscou i també estarà en els festivals de cinema de Lima i de Bell Horitzó, datats tots dos a l'agost.
Trobada dels Infants Sahrauís 2017 a Catalunya que es va celebrar al Parc de Can Zam el 14 de juliol de 2017. Les fotografies són d’Óscar Segura (voluntari fotògraf de la trobada).
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA SOBRE EL PROJECTE MEMORIAL DE BUCHENWALD – Viatge de 2017
Durant aquest primer semestre de 2018, al Fons Documental de Solidaritat i Cooperació Joan Gomis s’han presentat tres exposicions que volen donar a conèixer projectes i accions de joves colomencs actius en temes de drets humans, cooperació, solidaritat i memòria històrica.
Del 29 de juny al 6 de setembre
Inauguració: Divendres, 29 de juny, a les 18.30 h
Lloc: Fons Documental de Solidaritat i Cooperació Joan Gomis – Biblioteca Central
Exposició fotogràfica sobre el Projecte Memorial de Buchenwald – Viatge de 2017
Durant aquest primer semestre de 2018 s’han presentat tres exposicions que volen donar a conèixer projectes i accions de joves colomencs actius en temes de drets humans, cooperació, solidaritat i memòria històrica.
- De l’11 de juny al 6 de setembre
- Inauguració: Dimarts, 12 de juny, a les 18 h
- Lloc: Fons Documental de Solidaritat i Cooperació Joan Gomis – Biblioteca Central
PROJECTE BUCHENWALD 2018
La primera setmana d’octubre de 2018 està prevista una nova edició del Projecte Buchenwald, una activitat que facilita la participació d’estudiants de 1r batxillerat – en aquests moments 4t ESO- al Memorial d’aquest camp de concentració nazi. Estudiants de 1r batxillerat en el curs 2018-2019 de Santa Coloma de Gramenet que hi tinguin interès poden inscriure’s o informar-se a l’institut on actualment estudien o fer-ho directament a l’Ajuntament, al Departament de Cooperació cooperacio@gramenet.cat . La data límit per fer-ho és el 31 de maig de 2018.
Hi haurà un procés de selecció perquè el nombre de participants és limitat. En l’edició d’enguany es preveu un grup de 12 nois i noies.
ARRIBA A ATENES TOTA L'AJUDA HUMANITÀRIA RECOLLIDA PER LA BRIGADA STANBROOK
Des de la Brigada Stanbrook ens han fet arribar el següent missatge:
“Ja ha arribat el camió amb tota l’ajuda humanitària recaptada per la Brigada Stanbrook al llarg de la campanya “Punt Solidari”.
Diversos membres de la Brigada, juntament amb voluntariat d’altres projectes, hem iniciat la distribució d’aquests productes de primera necessitat entre els diferents col•lectius de persones refugiades a la ciutat d’Atenes. En especial, entre el projecte Victoria de l’ONG SOS Refugiados i el Projecte Humanitat de l’ONG Provocant la Pau.
Volem agrair tot l’esforç i col•laboració dels veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet que ho han fet possible. Per la nostra part continuarem denunciant la falta d’atenció que reben les persones refugiades, difonent la nostra tasca mitjançant actes com l’exposició “Piastike” d’Andreu Fernàndez que es pot visitar a la Biblioteca Central fins al 8 de juny”.
Des d'aquí volem felicitar a Brigada Stanbrook que ha pogut dur a terme tota la feina prevista!
Fins el 8 de juny podeu visitar l'exposició fotogràfica "Piastike" d'Andreu Fernàndez al Fons Documental Joan Gomis de la Biblioteca Central.
No us la perdeu!
Beques per al curs “Hiroshima and Peace”
Des del Secretariat d'Alcaldes per la Pau s’ofereix un programa de beques per assistir aquest estiu al curs "Hiroshima and Peace" a la Universitat d'Hiroshima. El curs comença el 31 de juliol i acaba el 10 d'agost. Ells es fan càrrec de les despeses del viatge, allotjament i dietes.
Escolliran 8 persones (2 japoneses i 6 de ciutats membres de Mayors for Peace). A grans trets, els requisits per presentar-se són: tenir menys de 40 anys, viure, estudiar o treballar a la ciutat membre (que és qui representarà a la persona), haver acabat com a mínim el primer any d'estudis universitaris i tenir un nivell d'anglès equivalent a un B1 o superior.
Les persones interessades poden posar-se en contacte amb el Departament de Cooperació per tal de rebre més informació sobre la convocatòria cooperacio@gramenet.cat
Des del curs 2014-15, el guardó s’atorga conjuntament al Premi Joan Gomis de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
A través de la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Ciències de l’Educació, la Universitat de Barcelona ha convocat la XIII edició del Premi de Recerca per a la Pau, a què es poden presentar treballs de recerca de batxillerat que hagin estat realitzats per estudiants matriculats als centres educatius catalans durant el curs 2017-18 i que tractin alguna qüestió relacionada amb la cultura de pau.
Entre les diverses temàtiques vinculades a aquest àmbit hi ha la solidaritat internacional, el desenvolupament humà, la sostenibilitat, els moviments socials, els drets humans, els conflictes, la interculturalitat, etc.
Els objectius del Premi són promoure l’educació per a la pau en totes les modalitats del batxillerat i enfortir la cultura de pau des de la recerca.
Des del curs 2014-15, el Premi de Recerca per a la Pau s’atorga conjuntament al Premi Joan Gomis de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que guardona el millor treball de recerca per a la pau d’estudiants d’aquest municipi, segons el veredicte del jurat. Enguany, el guardó consistirà en una aportació de 300 € per a l’estudiant, que es lliurarà el 26 de juny.
En l’edició 2017, el treball guardonat amb el Premi Joan Gomis va ser Gramenet amb els refugiats, de l’estudiant Natàlia Camí, de l’Institut Torrent de les Bruixes; una recerca que tractava la crisi del refugi i l’acollida a partir del seguiment de la qüestió en els plens municipals i els plens del Consell de Cooperació de Santa Coloma de Gramenet.
Tant el Premi Joan Gomis com el Premi de Recerca per a la Pau els resol un jurat interdisciplinari format íntegrament per professorat de la Universitat de Barcelona, que, per elegir els treballs guardonats, té en compte, entre altres, la vinculació i coherència d’aquests amb la cultura de pau; el raonament crític i el rigor metodològic de la recerca, l’originalitat, i la integració de les dimensions local i global de la temàtica.
Per optar a la present edició dels guardons, els treballs es poden presentar a la Fundació Solidaritat UB (c/ Melcior de Palau, 140, de Barcelona) fins al 13 d’abril del 2018.