Preservem el patrimoni de Santa Coloma

Portaveu del grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya

Esteve Serrano

Dilluns passat, en el Ple d’aquest mes d’abril, vam aprovar la modificació inicial del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Santa Coloma de Gramenet, primer pas per disposar d’una normativa actualitzada sobre la protecció d’espais, edificis i ambients històrics de la ciutat.

El mateix procés d’elaboració ha estat un gran viatge en el temps i en l’espai de moltes persones i entitats que hi han col·laborat. Gràcies a la campanya «Redescobreix el patrimoni de Santa Coloma», s’han pogut recollir prop de mig centenar d’aportacions a través del web municipal. Gairebé 300 edificis i elements han estat objecte d’estudi per part dels tècnics municipals per portar-los a la Comissió Tècnica de Patrimoni. En aquesta feina, s’han tingut en compte nous conceptes com la necessitat de ressignificar la memòria històrica i repensar el paisatge urbà del nucli històric de la vila, per tal d’actualitzar el Pla Especial i preservar el patrimoni de la nostra ciutat.

Més enllà de les xifres –s’ha augmentat un 60% els elements protegits– aquest Pla té un valor emocional incalculable. Ens ajudarà a preservar els valors històrics, arqueològics, culturals, paisatgístics i naturals de la ciutat, amb l’objectiu de poder explicar la seva construcció i el creixement urbà de Santa Coloma en les seves diferents etapes, i fer-ho a través d’un llegat global format pels béns amb valors patrimonials que encara es conserven. I, a més, específicament, destacar l’obra dels dos arquitectes més representatius de Santa Coloma: Josep Alemany i Xavier Valls. Quan ja no siguem, les futures generacions podran prendre consciencia de la història de Santa Coloma.