Pla de Civisme, compromís amb la convivència i l’espai públic

Portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya

Esteve Serrano

Al ple ordinari del proper dilluns sotmetrem a votació el Pla de Civisme, un document que vol avançar en la cultura cívica de Santa Coloma de Gramenet. Un pla d’aquest tipus és un full de ruta que bàsicament ens recorda els drets, però també les obligacions que com a ciutadans i ciutadanes tenim cap al nostre entorn. L’ús de l’espai públic i dels equipaments públics, la tinença responsable d’animals, la convivència a les comunitats veïnals, l’ús respectuós de l’espai i recursos naturals i el respecte i bon tracte a totes les persones són els cinc eixos d’aquest pla.

L’Ajuntament inverteix cada any bona part del seu pressupost, els diners de totes i tots, en neteja, manteniment de carrers i places, mobiliari urbà, senyalització vial, il·luminació, recollida selectiva de residus, recollida de mobles i andròmines, jardineria, control de l’espai públic, etc. Ara bé, per molt que gastem, si no hi ha un compromís de cura de l’entorn per part de la ciutadania, no disposarem mai de la ciutat que tots i totes ens mereixem.

El civisme és i ha de ser una actitud compartida per la immensa majoria de la població, fruit d’un ampli consens social. Els petits o grans gestos diaris són, doncs, necessaris perquè puguem gaudir d’una ciutat agradable, acollidora i amable. La Santa Coloma que en definitiva volem dignificar.

El pla desenvoluparà un seguit d’accions informatives i de sensibilització perquè tinguem cura de l’espai públic tant com la tenim amb els nostres espais privats. Per tot això, ben aviat publicarem una guia amb les principals normes de convivència recollides a les Ordenances Municipals. Però també serem estrictes en l’aplicació de la normativa i sancions. Santa Coloma és casa nostra, la construïm entre tots i totes, Santa Coloma és vida.