El plenari ha tirat endavant la proposta d'aprovació de la constitució del Consell de la Gent Gran de Santa Coloma de Gramenet per unanimitat.
La constitució d’aquest consell és un dels objectius del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023 i, no obstant la pandèmia, avui s’ha pogut dur a terme.
Al Ple Municipal de juliol de 2022 es va aprovar la seva creació i Reglament de funcionament, que es va publicar definitivament a l’octubre. El pròxim 23 de febrer es durà a terme la sessió de constitució.
Es tracta de l’òrgan permanent de participació sectorial i de caràcter consultiu de les persones majors de 60 anys o 55 anys, si són pensionistes; i d’associacions, entitats i organitzacions relacionades amb la gent gran amb l’objectiu d’establir l’intercanvi d’informació, anàlisis, col·laboració en la planificació, execució i valoració de les actuacions i les polítiques que afectin o que suposin una millora del benestar i la qualitat de vida d’aquest sector de la població.
El Consell estarà presidit per l’alcaldessa, Núria Parlon, i integrat per: un regidor o regidora de cada grup municipal; persones representants de les entitats de l'àmbit de la gent gran; persones amb una trajectòria d’implicació a la ciutat en temes de gent gran; persones escollides aleatòriament del Registre ciutadà i tècnics i tècniques dels departaments d’Envelliment actiu i Participació de l’Ajuntament (amb veu però sense vot).
Pla Local de Salut
Una altra de les accions previstes al PAM, el Pla Local de Salut 2023-28, també s’ha aprovat, inicialment, en la sessió plenària d’aquest mes de gener. Ara s’obrirà un període de 30 dies hàbils per presentar reclamacions i al·legacions.
Aquest pla és un instrument de planificació en l’àmbit local que s’ha elaborat a partir de l’anàlisi dels indicadors de salut, de l’opinió de la ciutadania i de la visió de professionals i serveis que treballen en primera línia. Els objectius són crear unes condicions i un entorn de vida saludable a la ciutat, disminuir les desigualtats socials de salut, fomentar estils de vida que afavoreixen la salut i el benestar, promoure la capacitat d’autocura de les persones i reforçar el teixit associatiu i l’acció comunitària en salut.
La recollida d'indicadors i d'informació d'aquest Pla va començar el 2021 i el procés participatiu s'ha dut a terme al llarg del 2022; han participat uns 128 professionals i agents socials, 51 organitzacions als grups de discussió i 400 enquestes ciutadanes a peu de carrer.
10 habitatges municipals
El plenari també ha tirat endavant la proposta d'aprovació de la incoació de l’expedient de cessió d’ús, provisional i en precari, de diversos habitatges municipals a favor de Gramepark SA., per a la seva incorporació a la gestió de l’Oficina Local d’Habitatge (OLH).
Amb aquest acord es pretén traspassar a la societat municipal 10 habitatges per a la seva inclusió a la borsa de lloguer social de l’OLH en les condicions establertes al model de contracte de cessió, ja aprovat anteriorment, mitjançant les quals Gramepark, SA. procedirà a oferir-los com a lloguers socials.
Es tracta de 8 habitatges que originàriament eren locals de propietat municipal i han estat reconvertits en habitatges pels Serveis Territorials de l’Ajuntament i altres 2 adquirits per l’exercici dels drets de tanteig i retracte, amb la finalitat de ser destinats a habitatge social.
Padró Municipal
Com cada gener, el Ple ha donat compte de les dades del Padró Municipal d’Habitants, en aquest cas a 31 de desembre de 2021, amb totes les rectificacions (altes i baixes) produïdes durant l’exercici de 2021, les quals van ser explicades a la comissió informativa del passat dimarts.
L’1 de gener de l’any passat, al Padró Municipal constaven 118.540 habitants, 1.396 menys que l’any anterior. D’altra banda, es van enregistrar un total de 4.156 canvis de domicili dins del municipi, entre altres dades.
MOCIONS APROVADES
- L’esmena a la totalitat de la Moció "27G fem front al feixisme: Ni racisme, ni masclisme, ni LGTBIQ-fòbia" presentada pel PSC i aprovada per unanimitat.