XIV Curs de Filosofia per la Pau
Filosofia, política i societat pels drets humans i la pau
Societat, utopies i drets humans
Novembre 2023

Per a l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano, les utopies són horitzons que ens marquem i cap als quals tractem d’avançar. Aquests horitzons s’allunyen a cada pas que fem. Però realment el valor de la utopia resideix en aquests passos i aquest camí que anem fent, mentre l’horitzó novament s’allunya. Com diu Ignacio Ramonet, creador del moviment ATTAC: “El camí que fem és precisament la utopia acomplida, doncs en aquest camí s’assenyalen la petjada dels grans canvis”. Això ens fa que continuem caminant en la recerca de la utopia.
En aquest curs tractarem, des d’aquesta perspectiva, de les utopies socials i polítiques, d’alternatives, de reptes i de l’educació per la ciutadania global.
Programació
6 DE NOVEMBRE
Entre el catastrofisme i l'esperança
Una de les forces que durant molt de temps ha impulsat l’acció col·lectiva és la convicció i l'expectativa que el progrés era una línia ascendent. Quan el progrés no és necessàriament això, sinó que pot retrocedir, com impacta la por al futur en l’acció col·lectiva?
Milagros Pérez Oliva. Periodista, articulista i membre de l'equip d'editorialistes del diari El País.
13 DE NOVEMBRE
Utopia i emancipació social
Quin paper han jugat i poden jugar les utopies com a eines impulsores de transformacions socials? Necessitem idealitats transformadores? Existeixen avui idealitats utòpiques de caire transformador?
Antonio Madrid Pérez. Doctor en Dret. Professor titular de Filosofia del Dret a la Universitat de Barcelona.
20 DE NOVEMBRE
L'Educació per a la Justícia Global, un pilar per la pau, la cooperació i els drets humans
Un recorregut per l’Educació per la Justícia Global a través del temps i el seu sentit actual com a pilar per a la construcció de futurs alternatius per una vida més digna.
Lídia Tovar González. Treballadora social especialitzada en Educació per la Transformació Social. Amb 20 anys d’experiència en educació per la pau, els drets humans i la justícia global. Equip de coordinació del Grup Eirene d’Educació per la Pau
Maria del Rosario Vásquez Sepúlveda. Metgessa, amb 20 anys d’experiència en educació per la pau, els drets humans i la justícia global. Equip de facilitació del Grup Eirene d’Educació per la Pau.
27 DE NOVEMBRE
Fraternitat i la tradició republicana del socialisme
Com arriba la mil·lenària tradició del republicanisme democràtic a entroncar amb el socialisme? La fraternitat de la Revolució Francesa n’és una pista.
Daniel Raventós Pañella. Doctor en Ciències Econòmiques. Professor titular d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Editor de la revista Sin Permiso
Lloc: Sala Riu del Centre Cívic Riu, c. President Companys 9.
Horari: De 19 a 20.45 h.
Organitza: Lliga dels Drets dels Pobles amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
La participació és gratuïta però es demana compromís d’assistència.
Es lliurarà certificat al final del curs.
INSCRIPCIONS: Cal inscripció prèvia abans del 3 de novembre de 2023 a cooperacio@gramenet.cat.
Departament de Cooperació i Solidaritat, tel. 93 462 40 00, extensió 2751.